EnergieDirect.nl

Btw-aangifte invullen: welke bedragen moet je waar invullen

De btw-aangifte kun je eenvoudig invullen aan de hand van de saldo's op de grootboekrekeningen. Je moet zelf berekenen hoeveel btw je moet aangeven en betalen, daarom is een goede boekhouding een vereiste.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

    De btw-aangifte bestaat uit 5 rubrieken:

    1. Af te dragen btw
    2. Verleggingsregelingen binnenland
    3. Prestaties naar of in het buitenland
    4. Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht
    5. Voorbelasting

    Btw-aangifte invullen

    In het beste boekhoudprogramma kun je aan de hand van de saldo's op de grootboekrekeningen de btw-aangifte eenvoudig invullen. Elders op deze website is uitgelegd waar je btw over moet betalen en waar je btw over terug ontvangt. Ook is de verleggingsregeling uitgelegd, aangezien dit afzonderlijk in de aangifte vermeld moet worden.

    • Het saldo van de grootboekrekeningen omzet 21%, omzet 9% en omzet 0% vul je in de rubrieken 1a, 1b en 1e in. Dit doe je in de kolom ‘bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’.
    • Soms berekent de aangifte zelf de te betalen btw in de rubrieken 1a en 1b. Dit moet uiteraard overeenkomen met de grootboekrekeningen te betalen btw 21% en te betalen 9%. Controleer goed of dit klopt. Als de aangifte de bedragen niet automatisch berekent, moet je het saldo van de grootboekrekeningen te betalen btw 21% en te betalen btw 9% invullen in de rubrieken 1a en 1b. Dit doe je in de kolom ‘omzetbelasting’.
    • De te betalen btw inzake privé gebruik van goederen en de auto is geboekt op grootboekrekening btw inzake privé gebruik. Het saldo van die grootboekrekening vul je in rubriek 1d in. Dit doe je in de kolom ‘omzetbelasting’.
    • De omzet met betrekking tot de door jou verlegde btw naar andere ondernemers is geboekt op grootboekrekening omzet btw verlegd. Het saldo van die grootboekrekening vul je in rubriek 1e in. Dit doe je in de kolom ‘bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’.
    • De inkopen met betrekking tot de verlegde btw naar jou is geboekt op grootboekrekening inkopen btw verlegd. Het saldo van die grootboekrekening vul je in rubriek 2a in. Dit doe je in de kolom ‘bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’.
    • De btw over de inkomen met betrekking tot de verlegde btw naar jou is geboekt op grootboekrekening te betalen btw verlegd. Het saldo van die grootboekrekening vul je in rubriek 2a in. Dit doe je in de kolom ‘omzetbelasting’.
    • De terug te ontvangen btw is geboekt op grootboekrekening te vorderen btw 9% en te vorderen btw 21%. Deze tel je bij elkaar op en vul je in rubriek 5b in.

    Te betalen of terug te ontvangen btw en nihilaangifte

    Alle bedragen worden bij elkaar op geteld en afgetrokken, waarna onder aan de aangifte het te betalen of terug te ontvangen bedrag staat. Je moet ook btw-aangifte doen als je in de betreffende periode geen btw betaald of ontvangen hebt. Vul in de aangifte dan overal € 0 in. Dit heet een nihil-aangifte.

    Volgende artikel »

    Veel gestelde vragen over btw-aangifte invullen (FAQ)

    Hoe vul je de btw-aangifte in?

    De btw-aangifte kun je eenvoudig invullen aan de hand van de saldo's op de grootboekrekeningen. Je moet zelf berekenen hoeveel btw je moet aangeven en betalen, daarom is een goede boekhouding een vereiste.

    Welke btw-rubrieken zijn er?

    Er zijn 5 btw-rubrieken in de btw-aangifte:

    1. Af te dragen btw
    2. Verleggingsregelingen binnenland
    3. Prestaties naar of in het buitenland
    4. Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht
    5. Voorbelasting

    Wat is nihilaangifte in de btw?

    Je moet ook btw-aangifte doen als je in de betreffende periode geen btw betaald of ontvangen hebt. Vul in de aangifte dan overal € 0 in. Dit heet een nihil-aangifte.

    Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

    Deel 'Btw-aangifte invullen: welke bedragen moet je waar invullen'

    Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

    Aan de hand van de saldo's op de grootboekrekeningen kun je de btw-aangifte eenvoudig invullen.


    Over de auteur van 'Btw-aangifte invullen: welke bedragen moet je waar invullen'

    Patrick (auteur en webmaster)

    Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

    Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.