Btw-aangifte berekenen: hoe btw-bedrag uitrekenen

Bij het berekenen van de btw-aangifte tel je op alle btw die je hebt berekend aan je klanten. Vervolgens trek je daar van af alle btw die je betaald hebt aan je leveranciers. Het bedrag dat resteert is de berekende btw die je moet betalen of terug ontvangen.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Er zijn twee manieren om de btw te berekenen:

  • Factuurstelsel: de datum op de factuur is leidend voor het antwoord op de vraag in welk aangiftetijdvak je het btw-bedrag moet meenemen in je berekening. Het factuurstelsel gebruik je als je levert aan andere ondernemers.
  • Kasstelsel: de datum van ontvangst of betaling van het geld is leidend voor het antwoord op de vraag in welk aangiftetijdvak je het btw-bedrag moet meenemen in je berekening. Het kasstelsel gebruik je als je voornamelijk levert aan particulieren.

  Lees meer over het factuurstelsel en kasstelsel.

  Waarover btw berekenen?

  Waarover moet je btw berekenen? Btw bereken je over je omzet. Dit betekent dat je btw berekent over al het totaalbedrag van de verkopen aan je klanten. Op de factuur vermeld je de prijs van de goederen of de dienst, en daarbovenop de btw. Je klant moet het gehele bedrag aan je overmaken. Om de btw-aangifte te berekenen tel je alle btw van je verkoopfacturen bij elkaar op.

  Welke btw terug ontvangen?

  Welke btw kun je terug ontvangen? De btw die je betaald hebt over je inkopen kun je terug ontvangen. Leveranciers vermelden ook btw op hun factuur, evenals jij dat doet naar jouw klanten. De betaalde btw die je terug ontvangt heet ook wel 'voorbelasting'. Om de btw-aangifte te berekenen tel je alle btw van je inkoopfacturen bij elkaar op.

  Btw-aangifte cumulatief berekenen

  Voor het berekenen van de btw-aangifte moet je de cumulatieve cijfers verminderen met de cijfers van de aangiften over de voorgaande perioden. Hierdoor wordt voorkomen dat je btw vergeet aan te geven of terug te vragen. Elders op deze website is uitgelegd hoe je een btw-aangifte invult aan de hand van de saldo’s op de verschillende grootboekrekeningen. De saldo’s op deze rekeningen zijn een optelsom van alle bedragen die het hele jaar door op die rekeningen geboekt zijn (cumulatieve cijfers).

  Als je bijvoorbeeld aangifte over het 4e kwartaal wilt gaan doen, kun je dus niet zo maar de saldo’s van de grootboekrekeningen invullen. Je vult dan namelijk de saldo’s van het hele jaar in en niet van alleen het 4e kwartaal. Je zou hierdoor over de omzet van het hele jaar btw betalen, terwijl je dit ook al in de voorgaande drie kwartalen hebt gedaan. Om dit probleem op te lossen, moet je de voorgaande perioden aftrekken van het totaal. Hierdoor houd je alleen de laatste periode over.

  In het beste boekhoudprogramma is een overzicht beschikbaar van de btw per periode. Hierdoor geef je altijd de juiste bedragen aan in de btw-aangifte.

  Voorbeeldberekening

  Stel, je hebt in één jaar de volgende omzet behaalt:

  • 1e kwartaal: € 100
  • 2e kwartaal: € 500
  • 3e kwartaal: € 20
  • 4e kwartaal: € 80

  Op de grootboekrekening omzet staat dus aan het einde van het jaar € 700. Per kwartaal heb je de omzet al aangegeven en de btw betaald. Als je nu aan het einde van het jaar de btw-aangifte over het 4e kwartaal wilt invullen, kun je dus niet zomaar die € 700 invullen, want dan betaal je btw over de omzet van het hele jaar. Je moet natuurlijk alleen btw betalen over de omzet van het 4e kwartaal, in dit geval over € 80. Om de omzet van het 4e kwartaal te bepalen, moet je de voorgaande perioden aftrekken van het totaal. De voorgaande perioden heb je al € 620 aangegeven. Het totaal is € 700. Als je € 620 van € 700 aftrekt, houd je € 80 over om aan te geven in de aangifte over het 4e kwartaal. Het zelfde principe geldt voor de berekening van de btw-aangifte over het 2e en 3e kwartaal.

  Deze wijze van berekenen voorkomt ook dat je correcties in voorgaande perioden vergeet aan te geven. Als je namelijk, nadat je al aangifte over het 3e kwartaal hebt gedaan, nog correcties gaat doorvoeren in het 3e kwartaal of de kwartalen ervoor, dan zijn deze correcties niet te zien in de cijfers van het 4e kwartaal. Naar aanleiding van de correcties zou je een suppletie-aangifte kunnen versturen of je corrigeert het bedrag in de eerstvolgende reguliere aangifte. De laatste optie kan wanneer het gaat om € 1000 of minder.

  Een voorbeeld van een berekening van de btw-aangifte kun je hier downloaden. In dit bestand vul je de totalen tot en met het einde van elk kwartaal in, waarna automatisch de voorgaande perioden ervan worden afgetrokken.

  Volgende artikel »

  Downloads

  Veel gestelde vragen over de btw-aangifte berekenen (FAQ)

  Hoe bereken je de btw?

  Er zijn twee manieren om de btw te berekenen:

  • Factuurstelsel: factuurdatum is leidend.
  • Kasstelsel: ontvangst of betaling is leidend.

  Waarover moet je btw berekenen?

  Btw bereken je over je omzet. Dit betekent dat je btw berekent over al het totaalbedrag van de verkopen aan je klanten.

  Welke btw kun je terug ontvangen?

  De btw die je betaald hebt over je inkopen kun je terug ontvangen.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Btw-aangifte berekenen: hoe btw-bedrag uitrekenen'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Bij het berekenen van de btw-aangifte tel je op alle btw die je hebt berekend aan klanten, verminderd met de btw die je betaald hebt aan leveranciers.


  Over de auteur van 'Btw-aangifte berekenen: hoe btw-bedrag uitrekenen'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.