ALGEMEEN
 WETTEN EN REGELS
 DE BOEKHOUDING
 UITGAVEN EN ONTVANGSTEN
 JAARREKENING SAMENSTELLEN
 ADMINISTRATIEVE ORGANISATIE
 WERKKOSTENREGELING
 AANGIFTE BTW/ OMZETBELASTING
Aangifte btw/omzetbelastingBtw-aangifte doen en betalenBtw-aangifte berekenen

Btw-aangifte berekenen: bereken de btw-aangifte cumulatief (2018)

De eerste 100 klanten winnen een gratis abonnement bij e-Boekhouden, dus wees er snel bij!

Voor het berekenen van de btw-aangifte moet je de cumulatieve cijfers verminderen met de cijfers van de aangiften over de voorgaande perioden. Hierdoor wordt voorkomen dat je btw vergeet aan te geven of terug te vragen.

Elders op deze website is uitgelegd hoe je een btw-aangifte invult aan de hand van de saldo’s op de verschillende grootboekrekeningen. De saldo’s op deze rekeningen zijn een optelsom van alle bedragen die het hele jaar door op die rekeningen geboekt zijn (cumulatieve cijfers). Als je bijvoorbeeld aangifte over het 4e kwartaal wilt gaan doen, kun je dus niet zo maar de saldo’s van de grootboekrekeningen invullen. Je vult dan namelijk de saldo’s van het hele jaar in en niet van alleen het 4e kwartaal. Je zou hierdoor over de omzet van het hele jaar btw betalen, terwijl je dit ook al in de voorgaande drie kwartalen hebt gedaan. Om dit probleem op te lossen, moet je de voorgaande perioden aftrekken van het totaal. Hierdoor houd je alleen de laatste periode over.

Voorbeeldberekening

Stel, je hebt in één jaar de volgende omzet behaalt:
1e kwartaal: € 100
2e kwartaal: € 500
3e kwartaal: € 20
4e kwartaal: € 80

Op de grootboekrekening omzet staat dus aan het einde van het jaar € 700. Per kwartaal heb je de omzet al aangegeven en de btw betaald. Als je nu aan het einde van het jaar de btw-aangifte over het 4e kwartaal wilt invullen, kun je dus niet zomaar die € 700 invullen, want dan betaal je btw over de omzet van het hele jaar. Je moet natuurlijk alleen btw betalen over de omzet van het 4e kwartaal, in dit geval over € 80. Om de omzet van het 4e kwartaal te bepalen, moet je de voorgaande perioden aftrekken van het totaal. De voorgaande perioden heb je al € 620 aangegeven. Het totaal is € 700. Als je € 620 van € 700 aftrekt, houd je € 80 over om aan te geven in de aangifte over het 4e kwartaal. Het zelfde principe geldt voor de berekening van de btw-aangifte over het 2e en 3e kwartaal.

Deze wijze van berekenen voorkomt ook dat je correcties in voorgaande perioden vergeet aan te geven. Als je namelijk, nadat je al aangifte over het 3e kwartaal hebt gedaan, nog correcties gaat doorvoeren in het 3e kwartaal of de kwartalen ervoor, dan zijn deze correcties niet te zien in de cijfers van het 4e kwartaal. Naar aanleiding van de correcties zou je een suppletie-aangifte kunnen versturen of je corrigeert het bedrag in de eerstvolgende reguliere aangifte. De laatste optie kan wanneer het gaat om € 1000 of minder.

Een voorbeeld van een berekening van de btw-aangifte kun je hier downloaden. In dit bestand vul je de totalen tot en met het einde van elk kwartaal in, waarna automatisch de voorgaande perioden ervan worden afgetrokken.

Btw-aangifte in je boekhoudpakket

Je stelt met je gratis online boekhouding van e-Boekhouden direct je btw-aangifte voor een specifieke periode samen. Gegevens uit je boekhouding vullen automatisch de elektronische aangifte. Je kunt de gegevens van je btw-aangifte direct in de boekhouding verwerken en elektronisch naar de Belastingdienst versturen.

  • Selecteer een periode waarvoor je btw-aangifte wilt doen en klik op Verder.
  • Er opent een scherm met hierin de gegevens uit je boekhouding, ingevuld volgens de regels van de Belastingdienst.
  • De btw-aangifte in e-Boekhouden is opgebouwd uit 2 tot maximaal 4 kolommen.

  • Wanneer je klikt op btw-aangifte verwerken in de boekhouding worden de gegevens uit de kolom Voorgestelde aangifte en de bedragen in de rubrieken 1d (privé gebruik) en 5d (KOR) verwerkt in je boekhouding.
  • Klik op btw-aangifte nu elektronisch versturen om de aangifte naar de Belastingdienst te verzenden.

Probeer de btw-aangifte nu in het gratis boekhoudpakket van e-Boekhouden.

Volgende artikel »

Downloads

Btw-aangifte (maand)
Btw-aangifte (kwartaal)

Gerelateerde begrippenOnline geld verdienen
Tips
Begrippen
Downloads
Boekhoudprogramma's
Gratis e-Boekhouden
Twitter   Twitter
Adverteren?
Doneren
Links
Sitemap
Contact
Wie, wat, waar?
Nieuwsbrief
Copyright © 2018

Online boekhouden
15 maanden gratis!

Online boekhouden
1e jaar gratis

Online boekhouden
1e maand gratis

Online boekhouden
1e maand gratis


Succesvolboekhouden.nl is niet aansprakelijk voor onjuistheden op deze website en eventuele schade die te maken heeft met het gebruik van deze website. Raadpleeg een specialist, zoals een accountant of belastingadviseur, voor meer informatie. ONLINE BOEKHOUDEN
Nu gratis online boekhouden!
1. e-Boekhouden* (tip!)
2. Exact Online (tip!)
3. Visma eAccounting
4. Twinfield
5. Yoursminc
* 15 maanden gratis! ZOEKEN
Begrippen | Tips | Sitemap
XGratis e-Boekhouden