ALGEMEEN
 WETTEN EN REGELS
 DE BOEKHOUDING
 UITGAVEN EN ONTVANGSTEN
 JAARREKENING SAMENSTELLEN
 ADMINISTRATIEVE ORGANISATIE
 WERKKOSTENREGELING
 AANGIFTE BTW/ OMZETBELASTING
Wetten en regelsBewaarplicht

Bewaarplicht: minimaal 7 jaren (2018)

15 maanden gratis e-Boekhouden.nl voor ondernemers én studenten!

Je bent verplicht om een boekhouding bij te houden en minimaal 7 jaren te bewaren, volgens de wet. Indien de gegevens niet meer beschikbaar zijn, zal de Belastingdienst je omzet en winst schatten. Dit is veelal nadelig voor jou als ondernemer.

Basisgegevens

De volgende basisgegevens moeten ten minste 7 jaren bewaart worden:

Deze bewaarplicht geldt voor papieren documenten, maar ook voor alle bestanden die je digitaal op de computer hebt staan. Zorg er dus voor dat de Belastingdienst deze bestanden ook snel en goed kan controleren.

Volgende artikel »

Tip: bewaar de administratie gestructureerd. Hierdoor kunnen jij, je accountant en de Belastingdienst gegevens snel terugvinden.

  • Het handigst is het om de verkoopfacturen te bewaren op volgorde van het factuurnummer.
  • Inkoopfacturen kun je bewaren op alfabetische volgorde. Ook kun je inkoopfacturen bewaren achter het bankafschrift waar de betaling op staat. Tot slot kun je inkoopfacturen bewaren op boekstuknummer. Een boekstuknummer houdt in dat je alle inkoopfacturen doorlopend nummert (schrijf dit op de factuur). Dit boekstuknummer vermeld je vervolgens bij het inboeken in je boekhouding.
  • Bankafschriften bewaar je vanzelfsprekend op chronologische volgorde. Indien je geen papieren exemplaren meer ontvangt, moet je de bankafschriften downloaden van de website van je bank. In de meeste gevallen kun je maar 1,5 jaar terug, dus zorg ervoor dat je de afschriften tijdig download en print of opslaat.
  • Overeenkomsten, akten en andere belangrijke stukken moet je bewaren in een map. Bijvoorbeeld hypotheekakten, oprichtingsakte, aandeelhoudersregister, huurovereenkomsten en lening overeenkomsten. Het is belangrijk dat het gaat om definitieve stukken met een handtekening.

Gerelateerde begrippen
Online geld verdienen
Tips
Begrippen
Downloads
Boekhoudprogramma's
Gratis e-Boekhouden
Twitter   Twitter
Adverteren?
Doneren
Links
Sitemap
Contact
Wie, wat, waar?
Nieuwsbrief
Copyright © 2018

Online boekhouden
15 maanden gratis!

Online boekhouden
1e jaar gratis

Online boekhouden
1e maand gratis

Online boekhouden
1e maand gratis


Succesvolboekhouden.nl is niet aansprakelijk voor onjuistheden op deze website en eventuele schade die te maken heeft met het gebruik van deze website. Raadpleeg een specialist, zoals een accountant of belastingadviseur, voor meer informatie. ONLINE BOEKHOUDEN
Nu gratis online boekhouden!
1. e-Boekhouden* (tip!)
2. Exact Online (tip!)
3. Visma eAccounting
4. Twinfield
5. Yoursminc
* 15 maanden gratis! ZOEKEN
Begrippen | Tips | Sitemap
XGratis e-Boekhouden