Bewaarplicht: minimaal 7 jaren

Je bent verplicht om een boekhouding bij te houden en minimaal 7 jaren te bewaren, volgens de wet. Indien de gegevens niet meer beschikbaar zijn, zal de Belastingdienst je omzet en winst schatten. Dit is veelal nadelig voor jou als ondernemer.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Basisgegevens

  De volgende basisgegevens moeten ten minste 7 jaren bewaart worden:

  Deze bewaarplicht geldt voor papieren documenten, maar ook voor alle bestanden die je digitaal op de computer hebt staan. Zorg er dus voor dat de Belastingdienst deze bestanden ook snel en goed kan controleren.

  Gegevens in het beste boekhoudprogramma

  In het beste boekhoudprogramma kun je gegevens eenvoudig opslaan. In alle programma's is het mogelijk om het grootboek, debiteuren en crediteuren te bewaren. Alle financiële cijfers over je onderneming worden opgenomen in een back-up, zodat je er altijd op terug kunt vallen.

  Volgende artikel »

  Tip: bewaar de administratie gestructureerd. Hierdoor kunnen jij, je accountant en de Belastingdienst gegevens snel terugvinden.

  • Het handigst is het om de verkoopfacturen te bewaren op volgorde van het factuurnummer.
  • Inkoopfacturen kun je bewaren op alfabetische volgorde. Ook kun je inkoopfacturen bewaren achter het bankafschrift waar de betaling op staat. Tot slot kun je inkoopfacturen bewaren op boekstuknummer. Een boekstuknummer houdt in dat je alle inkoopfacturen doorlopend nummert (schrijf dit op de factuur). Dit boekstuknummer vermeld je vervolgens bij het inboeken in je boekhouding.
  • Bankafschriften bewaar je vanzelfsprekend op chronologische volgorde. Indien je geen papieren exemplaren meer ontvangt, moet je de bankafschriften downloaden van de website van je bank. In de meeste gevallen kun je maar 1,5 jaar terug, dus zorg ervoor dat je de afschriften tijdig download en print of opslaat.
  • Overeenkomsten, akten en andere belangrijke stukken moet je bewaren in een map. Bijvoorbeeld hypotheekakten, oprichtingsakte, aandeelhoudersregister, huurovereenkomsten en lening overeenkomsten. Het is belangrijk dat het gaat om definitieve stukken met een handtekening.
  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Bewaarplicht: minimaal 7 jaren'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Je bent verplicht om een boekhouding bij te houden en minimaal 7 jaren te bewaren.


  Over de auteur van 'Bewaarplicht: minimaal 7 jaren'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.