Gratis e-Boekhouden

Bewaarplicht: minimaal 7 jaren (2020)

Je bent verplicht om een boekhouding bij te houden en minimaal 7 jaren te bewaren, volgens de wet. Indien de gegevens niet meer beschikbaar zijn, zal de Belastingdienst je omzet en winst schatten. Dit is veelal nadelig voor jou als ondernemer.

Basisgegevens

De volgende basisgegevens moeten ten minste 7 jaren bewaart worden:

Deze bewaarplicht geldt voor papieren documenten, maar ook voor alle bestanden die je digitaal op de computer hebt staan. Zorg er dus voor dat de Belastingdienst deze bestanden ook snel en goed kan controleren.

Gegevens in het beste boekhoudprogramma

In het beste boekhoudprogramma kun je gegevens eenvoudig opslaan. In alle programma's is het mogelijk om het grootboek, debiteuren en crediteuren te bewaren. Alle financiële cijfers over je onderneming worden opgenomen in een back-up, zodat je er altijd op terug kunt vallen.

Volgende artikel »

Tip: bewaar de administratie gestructureerd. Hierdoor kunnen jij, je accountant en de Belastingdienst gegevens snel terugvinden.

  • Het handigst is het om de verkoopfacturen te bewaren op volgorde van het factuurnummer.
  • Inkoopfacturen kun je bewaren op alfabetische volgorde. Ook kun je inkoopfacturen bewaren achter het bankafschrift waar de betaling op staat. Tot slot kun je inkoopfacturen bewaren op boekstuknummer. Een boekstuknummer houdt in dat je alle inkoopfacturen doorlopend nummert (schrijf dit op de factuur). Dit boekstuknummer vermeld je vervolgens bij het inboeken in je boekhouding.
  • Bankafschriften bewaar je vanzelfsprekend op chronologische volgorde. Indien je geen papieren exemplaren meer ontvangt, moet je de bankafschriften downloaden van de website van je bank. In de meeste gevallen kun je maar 1,5 jaar terug, dus zorg ervoor dat je de afschriften tijdig download en print of opslaat.
  • Overeenkomsten, akten en andere belangrijke stukken moet je bewaren in een map. Bijvoorbeeld hypotheekakten, oprichtingsakte, aandeelhoudersregister, huurovereenkomsten en lening overeenkomsten. Het is belangrijk dat het gaat om definitieve stukken met een handtekening.

Deel 'Bewaarplicht: minimaal 7 jaren (2020)'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Je bent verplicht om een boekhouding bij te houden en minimaal 7 jaren te bewaren.


Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

  • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
  • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
  • een donatie te doen.
  • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

Alvast heel erg bedankt!

e-Boekhouden
15 maand gratis
Exact Online
1 maand gratis
Twinfield
1 maand gratis