ALGEMEEN
 WETTEN EN REGELS
 DE BOEKHOUDING
 UITGAVEN EN ONTVANGSTEN
 JAARREKENING SAMENSTELLEN
 ADMINISTRATIEVE ORGANISATIE
 WERKKOSTENREGELING
 AANGIFTE BTW/ OMZETBELASTING
Aangifte btw/omzetbelasting › Verwerking in de boekhouding › Btw verleg/verleggingsregeling

Btw verlegd/verleggingsregeling: btw verleggen naar onderaannemers (2018)

Btw verlegd betekent dat je de btw verlegt naar je klanten, in plaats van dat je de btw zelf moet afdragen. De verleggingsregeling is een uitzondering op de hoofdregel dat je zelf btw over je omzet betaalt. Het kan ook voor komen dat een andere ondernemer btw naar jou verlegt.

Gratis online boekhouden? Registreren kan alleen nog deze week!

Verleggingsregeling btw

In eerste instantie betaald je btw over je omzet. In een aantal gevallen hoef je niet zelf de btw te betalen, maar de ondernemer aan wie je goederen verkoopt of diensten levert. Je verlegt dan de btw die je eigenlijk zelf zou moeten betalen naar de andere ondernemer. Het kan dus ook voor komen dat een andere ondernemer btw naar jou verlegt.

De verleggingsregeling komt voor bij:

 • Zaken doen met het buitenland.
 • Onder aanneming en personeel uitlenen in de bouw, de scheepsbouw en schoonmaakbedrijven.
 • Afval en oude materialen.
 • Mobiele telefoons, chips, spelcomputers, tablets en laptops.
 • Onroerende zaken.
 • Executieverkopen.
 • Verkoop van goud.
 • Overdacht van emissierechten.

Als je bijvoorbeeld een onderaannemer bent die werkt voor een hoofdaannemer, kun je de btw naar die hoofdaannemer verleggen. Je stuurt dan facturen naar die hoofdaannemer met btw verlegd.

Factuur

Op de factuur die je aan je klant verstuurt moet je geen btw-bedrag vermelden, maar aangeven dat het gaat om ‘btw verlegd’. Ook moet je het btw-nummer van je klant vermelden.

Btw-aangifte

Als je btw hebt verlegt naar je klant, moet je de omzet afzonderlijk aangeven in de btw-aangifte in rubriek 1e Leveringen/diensten niet bij u belast.

Als een andere ondernemer btw naar jou heeft verlegd, geef je de door jou betaalde bedragen aan in de btw-aangifte in rubriek 2a Leveringen/diensten waarbij de omzetbelasting naar u is verlegd. Aangezien jij de btw moet betalen, moet je het btw-bedrag dat naar jou is verlegd ook aangeven in dezelfde rubriek in de kolom Omzetbelasting. Als je een factuur moet betalen van € 100 waarop staat dat de btw verlegd is, geef je € 100 aan als bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend en € 21 (€ 100 * 21%) als omzetbelasting.

Elders op deze website is uitgelegd dat je btw terug ontvangt over je inkopen. Aangezien je iets hebt gekocht van een andere ondernemer voor € 100, mag je daarover dus 21% aan btw terug vragen. Je geeft dan € 21 aan in rubriek 5b Voorbelasting. Deze btw vraag je in dezelfde aangifte terug, zodat je per saldo niets betaald.

Verwerking in de boekhouding

Zowel als er btw naar jou is verlegd als wanneer jij de btw verlegd naar een andere ondernemer, hoef je geen btw te betalen. In de boekhouding voer je in het verkoopboek en inkoopboek dan ook geen btw-percentage of –bedrag in, want er staat namelijk geen btw op de factuur. Uiteraard boek je de verkoopfactuur of inkoopfactuur wel.

Lees meer over de verleggingsregeling op de website van de Belastingdienst.

Btw-aangifte in je boekhoudpakket

Je stelt met je gratis online boekhouding van e-Boekhouden direct je btw-aangifte voor een specifieke periode samen. Gegevens uit je boekhouding vullen automatisch de elektronische aangifte. Je kunt de gegevens van je btw-aangifte direct in de boekhouding verwerken en elektronisch naar de Belastingdienst versturen.

 • Selecteer een periode waarvoor je btw-aangifte wilt doen en klik op Verder.
 • Er opent een scherm met hierin de gegevens uit je boekhouding, ingevuld volgens de regels van de Belastingdienst.
 • De btw-aangifte in e-Boekhouden is opgebouwd uit 2 tot maximaal 4 kolommen.

 • Wanneer je klikt op btw-aangifte verwerken in de boekhouding worden de gegevens uit de kolom Voorgestelde aangifte en de bedragen in de rubrieken 1d (privé gebruik) en 5d (KOR) verwerkt in je boekhouding.
 • Klik op btw-aangifte nu elektronisch versturen om de aangifte naar de Belastingdienst te verzenden.

Probeer de btw-aangifte nu in het gratis boekhoudpakket van e-Boekhouden.

Volgende artikel »

Tip: als je iets verkocht hebt waarbij je de btw naar een andere ondernemer hebt verlegd, moet je deze omzet afzonderlijk aangeven in de btw-aangifte. Het is dan makkelijk dat je deze omzet met btw verlegd al op een afzonderlijke grootboekrekening geboekt hebt. Maak dus in je boekhouding een grootboekrekening omzet btw verlegd.

Tip: als je iets gekocht hebt waarbij de btw naar jou is verlegd, moet je deze inkopen afzonderlijk aangeven in de btw-aangifte. Het is dan makkelijk dat je deze inkopen met btw verlegd al op een afzonderlijke grootboekrekening geboekt hebt. Maak dus in je boekhouding een grootboekrekening inkopen btw verlegd.

Tip: als er btw naar jou is verlegd, moet je dit eerst als te betalen btw aangeven in rubriek 2a en vervolgens kun je het terug vragen in rubriek 5b. Per saldo betaal je niets. Ook boek je de btw niet via het inkoopboek. Aangezien je de btw niet boekt terwijl het wel afzonderlijk in de btw-aangifte vermeld moet worden, is het handig om de btw toch afzonderlijk te boeken in het dagboek memoriaal. De journaalpost in het memoriaal hiervan is:
Debet Credit
Voorbelasting 21
a/ Te betalen btw verlegd 21

Beide grootboekrekeningen vallen onder de rubriek btw (= credit), zodat de schuld niet hoger of lager wordt. Door deze boeking heb je een goede aansluiting tussen de grootboekrekeningen en de btw-aangifte.

In een aantal boekhoudpakketten hoef je geen extra boeking te maken in het dagboek memoriaal. Bij het invoeren van de regel met de kosten in het inkoopboek is dan een invoerveld aanwezig waarin je kunt aangeven of er sprake is van btw verlegd (of een variant hierop, zoals een btw-code). Bijvoorbeeld:

Datum Grootboekrekening Crediteurennummer Factuurnummer Btw  Bedrag
5-7-2014 Kosten 131000001 132014070501 21 € 100

Het invoerveld heeft automatisch als tegenrekening de rekeningen voorbelasting en te betalen btw verlegd. Achter de schermen wordt er dus automatisch geboekt:

Debet Credit
Voorbelasting 21
a/ Te betalen btw verlegd 21

Gerelateerde begrippen
Online geld verdienen
Tips
Begrippen
Downloads
Boekhoudprogramma's
Gratis e-Boekhouden
Twitter   Twitter
Adverteren?
Doneren
Links
Sitemap
Contact
Wie, wat, waar?
Nieuwsbrief
Copyright © 2018

Online boekhouden
15 maanden gratis!

Online boekhouden
1e jaar gratis

Online boekhouden
1e maand gratis

Online boekhouden
1e maand gratis


Succesvolboekhouden.nl is niet aansprakelijk voor onjuistheden op deze website en eventuele schade die te maken heeft met het gebruik van deze website. Raadpleeg een specialist, zoals een accountant of belastingadviseur, voor meer informatie. ONLINE BOEKHOUDEN
Nu gratis online boekhouden!
1. e-Boekhouden* (tip!)
2. Exact Online (tip!)
3. Visma eAccounting
4. Twinfield
5. Yoursminc
* 15 maanden gratis! ZOEKEN
Begrippen | Tips | Sitemap
XGratis e-Boekhouden