Gratis e-Boekhouden

Btw verlegd: btw verleggen naar onderaannemers (2020)

Btw verlegd betekent dat je de btw verlegt naar je klanten, in plaats van dat je de btw zelf moet afdragen. De verleggingsregeling is een uitzondering op de hoofdregel dat je zelf btw over je omzet betaalt. Het kan ook voor komen dat een andere ondernemer btw naar jou verlegt.

Verleggingsregeling btw

In eerste instantie betaald je btw over je omzet. In een aantal gevallen hoef je niet zelf de btw te betalen, maar de ondernemer aan wie je goederen verkoopt of diensten levert. Je verlegt dan de btw die je eigenlijk zelf zou moeten betalen naar de andere ondernemer. Het kan dus ook voor komen dat een andere ondernemer btw naar jou verlegt.

Wanneer kun je btw verleggen?

Btw verleggen kun je bij:

 • Zaken doen met het buitenland.
 • Onder aanneming en personeel uitlenen in de bouw, de scheepsbouw en schoonmaakbedrijven.
 • Afval en oude materialen.
 • Mobiele telefoons, chips, spelcomputers, tablets en laptops.
 • Onroerende zaken.
 • Executieverkopen.
 • Levering van gas- en elektriciteitscertificaten.
 • Verkoop van goud.
 • Overdacht van emissierechten.

Btw verleggen in de bouw, scheepsbouw en schoonmaak

Als je onderaannemer bent of je leent personeel uit in de volgende sectoren, dan geldt de verleggingsregeling:

 • Bouw.
 • Scheepsbouw.
 • Schoonmaakbedrijven.

Als je bijvoorbeeld een onderaannemer bent die werkt voor een hoofdaannemer, kun je de btw naar die hoofdaannemer verleggen. Je stuurt dan facturen naar die hoofdaannemer met btw verlegd.

Btw verlegd vermelden op de factuur

Op de factuur die je aan je klant verstuurt moet je geen btw-bedrag vermelden, maar aangeven dat het gaat om ‘btw verlegd’. Ook moet je het btw-nummer van je klant vermelden.

Btw verlegd in de btw-aangifte

Btw verlegd naar een ander

Als je btw hebt verlegt naar je klant, moet je de omzet afzonderlijk aangeven in de btw-aangifte in rubriek 1 onder 'prestaties binnenland' of in rubriek 3 onder 'prestaties naar of in het buitenland'.

Btw verlegd naar jou

Als een andere ondernemer btw naar jou heeft verlegd, geef je de door jou betaalde bedragen aan in de btw-aangifte in rubriek 2 onder 'verleggingsregelingen binnenland' of in rubriek 4 onder 'prestaties uit het buitenland aan u verricht'. Aangezien jij de btw moet betalen, moet je het btw-bedrag dat naar jou is verlegd ook aangeven in dezelfde rubriek in de kolom Omzetbelasting.

Als je een factuur moet betalen van € 100 waarop staat dat de btw verlegd is, geef je € 100 aan als bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend en € 21 (€ 100 * 21%) als omzetbelasting.

Btw verlegd terugvragen

Elders op deze website is uitgelegd dat je btw terug ontvangt over je inkopen. Aangezien je iets hebt gekocht van een andere ondernemer voor € 100, mag je daarover dus 21% aan btw terug vragen. Je geeft dan € 21 aan in rubriek 5b Voorbelasting. Deze btw vraag je in dezelfde aangifte terug, zodat je per saldo niets betaald.

Verwerking in de boekhouding

Zowel als er btw naar jou is verlegd als wanneer jij de btw verlegd naar een andere ondernemer, hoef je geen btw te betalen. In de boekhouding voer je in het verkoopboek en inkoopboek dan ook geen btw-percentage of –bedrag in, want er staat namelijk geen btw op de factuur. Uiteraard boek je de verkoopfactuur of inkoopfactuur wel. In het beste boekhoudprogramma kun je de btw-verlegd eenvoudig verwerken.

Lees meer over de verleggingsregeling op de website van de Belastingdienst.

Btw-aangifte in je boekhoudprogramma

Je stelt met je gratis online boekhouding van e-Boekhouden direct je btw-aangifte voor een specifieke periode samen. Gegevens uit je boekhouding vullen automatisch de elektronische aangifte. Je kunt de gegevens van je btw-aangifte direct in de boekhouding verwerken en elektronisch naar de Belastingdienst versturen.

 • Selecteer een periode waarvoor je btw-aangifte wilt doen en klik op Verder.
 • Er opent een scherm met hierin de gegevens uit je boekhouding, ingevuld volgens de regels van de Belastingdienst.
 • De btw-aangifte in e-Boekhouden is opgebouwd uit 2 tot maximaal 4 kolommen.

Btw-aangifte - overzicht

 • Wanneer je klikt op btw-aangifte verwerken in de boekhouding worden de gegevens uit de kolom Voorgestelde aangifte en de bedragen in de rubrieken 1d (privé gebruik) en 5d (KOR) verwerkt in je boekhouding.
 • Klik op btw-aangifte nu elektronisch versturen om de aangifte naar de Belastingdienst te verzenden.

Btw-aangifte verwerken en versturen

Probeer de btw-aangifte nu in het gratis boekhoudprogramma van e-Boekhouden.

Volgende artikel »

Tip: grootboekrekening omzet btw verlegd

Als je iets verkocht hebt waarbij je de btw naar een andere ondernemer hebt verlegd, moet je deze omzet afzonderlijk aangeven in de btw-aangifte. Het is dan makkelijk dat je deze omzet met btw verlegd al op een afzonderlijke grootboekrekening geboekt hebt. Maak dus in je boekhouding een grootboekrekening omzet btw verlegd.

Tip: grootboekrekening inkopen btw verlegd

Als je iets gekocht hebt waarbij de btw naar jou is verlegd, moet je deze inkopen afzonderlijk aangeven in de btw-aangifte. Het is dan makkelijk dat je deze inkopen met btw verlegd al op een afzonderlijke grootboekrekening geboekt hebt. Maak dus in je boekhouding een grootboekrekening inkopen btw verlegd.

Tip: memoriaalboeking btw verlegd

Als er btw naar jou is verlegd, moet je dit eerst als te betalen btw aangeven in rubriek 2a en vervolgens kun je het terug vragen in rubriek 5b. Per saldo betaal je niets. Ook boek je de btw niet via het inkoopboek. Aangezien je de btw niet boekt terwijl het wel afzonderlijk in de btw-aangifte vermeld moet worden, is het handig om de btw toch afzonderlijk te boeken in het dagboek memoriaal. De journaalpost in het memoriaal hiervan is:

Debet Credit
Voorbelasting 21
a/ Te betalen btw verlegd 21

Beide grootboekrekeningen vallen onder de rubriek btw (= credit), zodat de schuld niet hoger of lager wordt. Door deze boeking heb je een goede aansluiting tussen de grootboekrekeningen en de btw-aangifte.

In een aantal boekhoudprogramma's hoef je geen extra boeking te maken in het dagboek memoriaal. Bij het invoeren van de regel met de kosten in het inkoopboek is dan een invoerveld aanwezig waarin je kunt aangeven of er sprake is van btw verlegd (of een variant hierop, zoals een btw-code).

Het invoerveld heeft automatisch als tegenrekening de rekeningen voorbelasting en te betalen btw verlegd. Achter de schermen wordt er dus automatisch geboekt:

Debet Credit
Voorbelasting 21
a/ Te betalen btw verlegd 21

Veel gestelde vragen over btw verlegd (FAQ)

Wat is btw verlegd?

Btw verlegd betekent dat je de btw verlegt naar je klanten, in plaats van dat je de btw zelf moet afdragen.

Wanneer kun je btw verleggen?

Btw verleggen kun je bij:

 • Zaken doen met het buitenland.
 • Onder aanneming en personeel uitlenen in de bouw, de scheepsbouw en schoonmaakbedrijven.
 • Afval en oude materialen.
 • Mobiele telefoons, chips, spelcomputers, tablets en laptops.
 • Onroerende zaken.
 • Executieverkopen.
 • Levering van gas- en elektriciteitscertificaten.
 • Verkoop van goud.
 • Overdacht van emissierechten.

Wat staat er op de factuur bij btw-verlegd?

Op de factuur moet 'btw verlegd' staan, evenals het btw-nummer van de klant. Is staat geen btw-bedrag op de factuur.


Deel 'Btw verlegd: btw verleggen naar onderaannemers (2020)'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Btw verlegd betekent dat je de btw verlegt naar je klanten. De verleggingsregeling is een uitzondering op de hoofdregel dat je zelf btw over je omzet betaalt.


Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

 • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
 • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
 • een donatie te doen.
 • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

Alvast heel erg bedankt!

e-Boekhouden
15 maand gratis
Exact Online
1 maand gratis
Twinfield
1 maand gratis