Btw verlegd: btw verleggen naar onderaannemers

Btw verlegd betekent dat je de btw verlegt naar je klanten, in plaats van dat je de btw zelf moet afdragen. De verleggingsregeling is een uitzondering op de hoofdregel dat je zelf btw over je omzet betaalt. Het kan ook voor komen dat een andere ondernemer btw naar jou verlegt.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Verleggingsregeling btw

  In eerste instantie betaald je btw over je omzet. In een aantal gevallen hoef je niet zelf de btw te betalen, maar de ondernemer aan wie je goederen verkoopt of diensten levert. Je verlegt dan de btw die je eigenlijk zelf zou moeten betalen naar de andere ondernemer. Het kan dus ook voor komen dat een andere ondernemer btw naar jou verlegt.

  Wanneer kun je btw verleggen?

  Btw verleggen kun je bij:

  • Zaken doen met het buitenland.
  • Onder aanneming en personeel uitlenen in de bouw, de scheepsbouw en schoonmaakbedrijven.
  • Afval en oude materialen.
  • Mobiele telefoons, chips, spelcomputers, tablets en laptops.
  • Onroerende zaken.
  • Executieverkopen.
  • Levering van gas- en elektriciteitscertificaten.
  • Verkoop van goud.
  • Overdacht van emissierechten.

  Btw verleggen in de bouw, scheepsbouw en schoonmaak

  Als je onderaannemer bent of je leent personeel uit in de volgende sectoren, dan geldt de verleggingsregeling:

  • Bouw.
  • Scheepsbouw.
  • Schoonmaakbedrijven.

  Als je bijvoorbeeld een onderaannemer bent die werkt voor een hoofdaannemer, kun je de btw naar die hoofdaannemer verleggen. Je stuurt dan facturen naar die hoofdaannemer met btw verlegd.

  Btw verlegd vermelden op de factuur

  Op de factuur die je aan je klant verstuurt moet je geen btw-bedrag vermelden, maar aangeven dat het gaat om ‘btw verlegd’. Ook moet je het btw-nummer van je klant vermelden.

  Btw verlegd in de btw-aangifte

  Btw verlegd naar een ander

  Als je btw hebt verlegt naar je klant, moet je de omzet afzonderlijk aangeven in de btw-aangifte in rubriek 1 onder 'prestaties binnenland' of in rubriek 3 onder 'prestaties naar of in het buitenland'.

  Btw verlegd naar jou

  Als een andere ondernemer btw naar jou heeft verlegd, geef je de door jou betaalde bedragen aan in de btw-aangifte in rubriek 2 onder 'verleggingsregelingen binnenland' of in rubriek 4 onder 'prestaties uit het buitenland aan u verricht'. Aangezien jij de btw moet betalen, moet je het btw-bedrag dat naar jou is verlegd ook aangeven in dezelfde rubriek in de kolom Omzetbelasting.

  Als je een factuur moet betalen van € 100 waarop staat dat de btw verlegd is, geef je € 100 aan als bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend en € 21 (€ 100 * 21%) als omzetbelasting.

  Btw verlegd terugvragen

  Elders op deze website is uitgelegd dat je btw terug ontvangt over je inkopen. Aangezien je iets hebt gekocht van een andere ondernemer voor € 100, mag je daarover dus 21% aan btw terug vragen. Je geeft dan € 21 aan in rubriek 5b Voorbelasting. Deze btw vraag je in dezelfde aangifte terug, zodat je per saldo niets betaald.

  Verwerking in de boekhouding

  Zowel als er btw naar jou is verlegd als wanneer jij de btw verlegd naar een andere ondernemer, hoef je geen btw te betalen. In de boekhouding voer je in het verkoopboek en inkoopboek dan ook geen btw-percentage of –bedrag in, want er staat namelijk geen btw op de factuur. Uiteraard boek je de verkoopfactuur of inkoopfactuur wel. In het beste boekhoudprogramma kun je de btw-verlegd eenvoudig verwerken.

  Lees meer over de verleggingsregeling op de website van de Belastingdienst.

  Volgende artikel »

  Tip: grootboekrekening omzet btw verlegd

  Als je iets verkocht hebt waarbij je de btw naar een andere ondernemer hebt verlegd, moet je deze omzet afzonderlijk aangeven in de btw-aangifte. Het is dan makkelijk dat je deze omzet met btw verlegd al op een afzonderlijke grootboekrekening geboekt hebt. Maak dus in je boekhouding een grootboekrekening omzet btw verlegd.

  Tip: grootboekrekening inkopen btw verlegd

  Als je iets gekocht hebt waarbij de btw naar jou is verlegd, moet je deze inkopen afzonderlijk aangeven in de btw-aangifte. Het is dan makkelijk dat je deze inkopen met btw verlegd al op een afzonderlijke grootboekrekening geboekt hebt. Maak dus in je boekhouding een grootboekrekening inkopen btw verlegd.

  Tip: memoriaalboeking btw verlegd

  Als er btw naar jou is verlegd, moet je dit eerst als te betalen btw aangeven in rubriek 2a en vervolgens kun je het terug vragen in rubriek 5b. Per saldo betaal je niets. Ook boek je de btw niet via het inkoopboek. Aangezien je de btw niet boekt terwijl het wel afzonderlijk in de btw-aangifte vermeld moet worden, is het handig om de btw toch afzonderlijk te boeken in het dagboek memoriaal. De journaalpost in het memoriaal hiervan is:

  Debet Credit
  Voorbelasting 21
  a/ Te betalen btw verlegd 21

  Beide grootboekrekeningen vallen onder de rubriek btw (= credit), zodat de schuld niet hoger of lager wordt. Door deze boeking heb je een goede aansluiting tussen de grootboekrekeningen en de btw-aangifte.

  In een aantal boekhoudprogramma's hoef je geen extra boeking te maken in het dagboek memoriaal. Bij het invoeren van de regel met de kosten in het inkoopboek is dan een invoerveld aanwezig waarin je kunt aangeven of er sprake is van btw verlegd (of een variant hierop, zoals een btw-code).

  Het invoerveld heeft automatisch als tegenrekening de rekeningen voorbelasting en te betalen btw verlegd. Achter de schermen wordt er dus automatisch geboekt:

  Debet Credit
  Voorbelasting 21
  a/ Te betalen btw verlegd 21

  Veel gestelde vragen over btw verlegd (FAQ)

  Wat is btw verlegd?

  Btw verlegd betekent dat je de btw verlegt naar je klanten, in plaats van dat je de btw zelf moet afdragen.

  Wanneer kun je btw verleggen?

  Btw verleggen kun je bij:

  • Zaken doen met het buitenland.
  • Onder aanneming en personeel uitlenen in de bouw, de scheepsbouw en schoonmaakbedrijven.
  • Afval en oude materialen.
  • Mobiele telefoons, chips, spelcomputers, tablets en laptops.
  • Onroerende zaken.
  • Executieverkopen.
  • Levering van gas- en elektriciteitscertificaten.
  • Verkoop van goud.
  • Overdacht van emissierechten.

  Wat staat er op de factuur bij btw-verlegd?

  Op de factuur moet 'btw verlegd' staan, evenals het btw-nummer van de klant. Is staat geen btw-bedrag op de factuur.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Btw verlegd: btw verleggen naar onderaannemers'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Btw verlegd betekent dat je de btw verlegt naar je klanten. Verleggingsregeling is een uitzondering op de regel dat je zelf btw over je omzet betaalt.


  Over de auteur van 'Btw verlegd: btw verleggen naar onderaannemers'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.