Termen btw en omzetbelasting: wat is het verschil?

Btw en omzetbelasting zijn hetzelfde. De term ‘belasting over de toegevoegde waarde’ (btw) geeft echter een beter beeld van de inhoud, dan ‘omzetbelasting’.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Omzetbelasting

  Bij omzetbelasting zou je kunnen denken dat je alleen belasting over je omzet betaald. De terug te ontvangen btw / voorbelasting komt niet in de term naar voren.

  Belasting toegevoegde waarde

  In werkelijkheid moet je belasting betalen over je omzet en ontvang je belasting terug over je inkopen. Het verschil tussen omzet en inkopen is je toegevoegde waarde, waarover je per saldo belasting betaald. Belasting over de toegevoegde waarde (btw) is dan ook een betere verwoording dan omzetbelasting.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Termen btw en omzetbelasting: wat is het verschil?'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Btw en omzetbelasting zijn hetzelfde. De term 'belasting over de toegevoegde waarde' (btw) geeft een beter beeld van de inhoud, dan 'omzetbelasting'.


  Over de auteur van 'Termen btw en omzetbelasting: wat is het verschil?'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.