Gratis e-Boekhouden

Continuïteitsprincipe: de onderneming blijft voortbestaan

Het continuïteitsprincipe houdt in dat er bij de waardering van activa en passiva uitgegaan wordt dat de onderneming blijft voortbestaan. Als de continuïteit in gevaar is, wordt dit in de toelichting in de jaarrekening aangegeven.

Artikel 362 BW 2 geeft aan dat er bij de waardering van activa en passiva wordt uitgegaan van de veronderstelling dat de werkzaamheden van de onderneming worden voortgezet. Indien die veronderstelling onjuist is of als en twijfel is over de continuïteit, dan moet een mededeling worden gedaan in de toelichting over de invloed op het vermogen en resultaat.

Daarbij gaat het om een verwachting zonder 100% zekerheid. Het continuïteitsbeginsel gaat uit van de veronderstelling dat de ondernemer de onderneming binnen afzienbare tijd voortzet.

De waarde van activa en passiva is in de meeste gevallen lager bij discontinuïteit dan wanneer een onderneming wordt voortgezet. Indien een onderneming opgeheven moet worden, moet er gewaardeerd worden op liquidatiewaarde. Bij faillissement moet een gebouw bijvoorbeeld gedwongen verkocht worden. In de meeste gevallen is de verkoopprijs bij een gedwongen verkoop veel lager dan wanneer de ondernemer rustig op zoek kan gaan naar een goede koper. Het continuïteitsprincipe verplicht je om in de jaarrekening aan te geven hoeveel verlies je gaat lijden indien het voortbestaan van de onderneming onzeker is.

Voorbeeld continuïteitsbeginsel

Een voorbeeld van het continuïteitsbeginsel blijkt uit het volgende.

Stel dat je investeert in een auto met een waarde van €20.000 waarin je verwacht minstens 5 jaar te zullen rijden. Elk jaar schrijf je een evenredig deel af, dus €4.000 per jaar. In geval van de continuïteit van je onderneming heb je na 5 jaar de hele auto dus afgeschreven en de kosten verdeeld over de gehele levensduur van de auto.

Als je de onderneming na het eerste jaar niet meer kan voortzetten (discontinuïteit), staat de auto in de boeken voor €16.000. In werkelijkheid is de waarde van de auto veel lager (bijvoorbeeld slechts €10.000), mede omdat je de auto snel moet verkopen. Het continuïteitsbeginsel verplicht je om bij verwachte discontinuïteit het verlies op de auto van €6.000 per direct te nemen.

Uit dit voorbeeld van het continuïteitsbeginsel blijkt dat het al dan niet voortzetten van de onderneming van belang is op de waardering van de activa en passiva in de jaarrekening.

Ook kan discontinuïteit invloed hebben op bepaalde voorzieningen die mogelijk niet meer nodig zijn. Daartegenover staan dan nieuwe verplichtingen die op de balans opgenomen moeten worden, zoals schulden aan werknemers.

6 principes bij de jaarrekening

Er worden 6 principes gehanteerd bij het controleren van de jaarrekening door de accountant:

Volgende artikel »


Deel 'Continuïteitsprincipe: de onderneming blijft voortbestaan'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Continuïteitsprincipe: bij de waardering van activa en passiva wordt uitgegaan dat de onderneming blijft voortbestaan. Continuïteitproblemen worden toegelicht.


Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

  • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
  • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
  • een donatie te doen.
  • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

Alvast heel erg bedankt!

e-Boekhouden
15 maand gratis
Exact Online
1 maand gratis
Twinfield
1 maand gratis