Independer Energie

Kasstelsel en factuurstelsel: uitleg en voorbeelden

Het kasstelsel houdt in dat je uitgaven en ontvangsten verwerkt in de periode waarin je ze daadwerkelijk uitgeeft of ontvangt. In het factuurstelsel worden kosten en opbrengsten verwerkt in de periode waarop ze betrekking hebben. Het factuurstelsel geeft een beter beeld van je resultaat.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Kasstelsel

  Het kasstelsel houdt in dat je uitgaven en ontvangsten verwerkt in de periode waarin je ze daadwerkelijk uitgeeft of ontvangt.

  Voorbeeld kasstelsel

  Dus als je een uitgave doet in 2024, moet dit in de boekhouding van 2024 zijn verwerkt. Hetzelfde geldt uiteraard voor een opbrengst. Als je bijvoorbeeld in 2024 iets koopt en pas in 2025 betaalt, verwerk je de uitgave volgens het kasstelsel in de boekhouding van 2025, omdat je dan pas je uitgave doet. Evenzo kan het voorkomen dat je goederen verkoopt of diensten verleent in 2024, terwijl je het geld pas in 2025 ontvangt. Volgens het kasstelsel verwerk je deze ontvangst in de boekhouding van 2025.

  Voor wie geldt het kasstelsel?

  Het kasstelsel geldt voor ondernemers die voornamelijk (meer dan 90%) goederen of diensten aan particulieren leveren, zoals winkeliers, marktkooplieden, schoenmakers, kappers, glazenwassers, wasserijen, fietsenmakers, schoonheidsverzorgingsbedrijven, behangers, stoffeerders, horecabedrijven, autorijscholen. Deze ondernemers mogen ook kiezen om het factuurstelsel toe te passen.

  Voor de terug te ontvangen btw moet het factuurstelsel toegepast worden.

  Factuurstelsel

  In het factuurstelsel worden kosten en opbrengsten verwerkt in de periode waarop ze betrekking hebben. In dit stelsel worden kosten en opbrengsten verwerkt op basis van de factuurdatum.

  Voorbeeld factuurstelsel

  Als je bijvoorbeeld in 2024 iets koopt en een factuur ontvangt, die je pas in 2025 betaalt, dan verwerk je de kosten volgens het factuurstelsel in de boekhouding van 2024, omdat de factuurdatum in 2024 gelegen is. Evenzo kan het voorkomen dat je goederen verkoopt of diensten verleent en een factuur verstuurt in 2024, terwijl je het geld pas in 2025 ontvangt. Volgens het factuurstelsel verwerk je de opbrengst in de boekhouding van 2024, omdat de factuurdatum van de verstuurde factuur in 2024 ligt.

  Voor wie geldt het factuurstelsel?

  Het factuurstelsel geldt voor ondernemers die goederen of diensten aan andere ondernemers leveren. In dat geval ben je namelijk verplicht een factuur te sturen, zodat je ook het factuurstelsel moet toepassen.

  Kasstelsel of factuurstelsel toepassen?

  Moet je nu het kasstelsel of factuurstelsel toepassen? Samenvattend kan dus gesteld worden dat kosten en opbrengsten volgens:

  • Het kasstelsel geboekt worden op het moment van de daadwerkelijke uitgave en ontvangst.
  • Het factuurstelsel geboekt worden op het moment van de ontvangst of het versturen van de factuur.

  Factuurstelsel in het beste boekhoudprogramma

  Het in het beste boekhoudprogramma wordt de administratie gevoerd volgens het factuurstelsel. In alle programma's kun je in- en verkoopfacturen registreren, die vervolgens op basis van de factuurdatum in de juiste periode in je boekhouding terechtkomen.

  Factuurdatum bepalend voor boekjaar

  De factuurdatum is bepalend voor het boekjaar waarin je de factuur verwerkt. De btw op ontvangen en verstuurde facturen geef je aan in de periode van de factuurdatum. Deze factuurdatum is namelijk leidend.  Je kunt deze factuurdatum niet uitstellen om zo het betalen van de btw uit te stellen. Je moet de btw namelijk ook aangeven wanneer je de factuur nog niet verstuurt hebt, maar de uiterlijke termijn voor het uitreiken van een factuur al wel is overschreden.

  De uiterlijke termijn voor het versturen van je factuur is de 15e dag van de maand volgend op de maand waarin je de betreffende goederen en/of diensten geleverd hebt. Dit houdt in dat wanneer je bijvoorbeeld een dienst op 1 april levert en de factuur nog niet verzonden is per 15 mei, je toch de btw moet aangeven in je btw-aangifte.

  Factuurstelsel geeft beter beeld van je resultaat

  Ook geeft het factuurstelsel in sommige gevallen een veel beter beeld van je resultaat. Stel je nu eens voor dat je het hele jaar 2024 gewerkt hebt en pas in 2025 je geld ontvangt. Volgens het kasstelsel heb je in 2024 dan geen omzet en lijkt het alsof je niets gedaan hebt. In 2025 ontvang je het geld en heb je een grote omzet, terwijl je misschien helemaal niet meer werkt. Volgens het factuurstelsel worden de inkomsten toegerekend aan de periode waarop ze betrekking hebben, 2024 dus.

  Het kasstroomoverzicht is een overzicht van al ontvangsten en uitgaven.

  Kijk op de website van de Belastingdienst en lees meer over:

  Volgende artikel »

  Veel gestelde vragen over het kasstelsel en factuurstelsel (FAQ)

  Wat is het kasstelsel?

  Het kasstelsel houdt in dat je uitgaven en ontvangsten verwerkt in de periode waarin je ze daadwerkelijk uitgeeft of ontvangt.

  Voor wie geldt het kasstelsel?

  Het kasstelsel geldt voor ondernemers die voornamelijk (meer dan 90%) goederen of diensten aan particulieren leveren.

  Wat is het factuurstelsel?

  In het factuurstelsel worden kosten en opbrengsten verwerkt in de periode waarop ze betrekking hebben. In dit stelsel worden kosten en opbrengsten verwerkt op basis van de factuurdatum.

  Voor wie geldt het factuurstelsel?

  Het factuurstelsel geldt voor ondernemers die goederen of diensten aan andere ondernemers leveren.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Kasstelsel en factuurstelsel: uitleg en voorbeelden'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Wat is het kaststelsel? Wat is het factuurstelsel? Uitgaven / ontvangsten en kosten / opbrengsten volgens een stelsel verwerken in de juiste periode.


  Over de auteur van 'Kasstelsel en factuurstelsel: uitleg en voorbeelden'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.