Gratis eAccounting

Verschil kosten-uitgaven en verschil opbrengsten-ontvangsten (2020)

Het verschil tussen kosten-uitgaven en opbrengsten-ontvangsten. Uitgaven en ontvangsten zijn uit- en ingaande geldstromen, terwijl kosten en opbrengsten hebben betrekking op het resultaat in een periode.

In het kasstelsel zijn uitgaven en kosten gelijk aan elkaar, evenals ontvangsten en opbrengsten. In het factuurstelsel kunnen ze verschillend zijn.

Verschil kosten en uitgaven

Uitgaven en ontvangsten zijn uit- en ingaande geldstromen. Deze worden geboekt op het moment dat de daadwerkelijk de onderneming verlaten of inkomen. Kosten en opbrengsten hebben betrekking op het resultaat in een bepaalde periode.

Wat is nu het verschil tussen kosten en uitgaven? Het komt er kort gezegd op neer dat wanneer je banksaldo toe- of afneemt, er sprake is van een ontvangst of uitgave. Wanneer je iets in de resultatenrekening moet boeken, is er sprake van een kosten of een opbrengst.

Het is uiteraard wel mogelijk dat een handeling zowel een kosten als een uitgave is, bijvoorbeeld als je iets koopt en de factuur direct betaald. Dit geldt ook voor een opbrengst en een ontvangst.

In het beste boekhoudprogramma zijn kosten/uitgaven en opbrengsten/ontvangsten eenvoudig te verwerken. Daarbij is het niet van groot belang dat je het verschil tussen kosten-uitgaven en opbrengsten-ontvangsten precies weet, want het programma helpt je bij het maken van de juiste keuzes.

Voorbeelden verschil kosten - uitgaven en opbrengsten - ontvangsten

Hieronder volgen een paar voorbeelden ter verduidelijking van het verschil tussen kosten en uitgaven, en het verschil tussen opbrengsten en ontvangsten.

Geen uitgave, wel kosten

Stel dat je iets koopt en een factuur ontvangt, maar nog niet betaald. Op basis van het factuurstelsel moet je je aankoop al wel boeken in de resultatenrekening, omdat het een kosten is. Aangezien je nog niet betaald hebt, heb je nog geen uitgave gedaan en heb je een schuld (balans).

Geen kosten, wel uitgave

Vervolgens betaald je de factuur. Deze betaling is een uitgave. Doordat je betaald hebt, heb je geen schuld (balans) meer. Het afboeken van de schuld gebeurt op de balans en niet in de resultatenrekening, zodat het geen kosten is.

Geen ontvangst, wel opbrengst

Evenzo kan het voorkomen dat je goederen verkoopt of diensten verleent en een factuur verstuurt aan je klant, maar het geld nog niet ontvangt. Op basis van het factuurstelsel moet je je verkopen al wel boeken in de resultatenrekening, omdat het een opbrengst is. Aangezien je nog geen geld van je klant hebt ontvangen, is er nog geen sprake van een ontvangst en heb je een vordering (balans).

Geen opbrengst, wel ontvangst

Vervolgens ontvang je het geld van je klant. Hierdoor heb je alles van de klant ontvangen en heb je geen vordering (balans) meer. Het afboeken van de vordering gebeurt op de balans en niet in de resultatenrekening, zodat het geen opbrengst is.

Geen kosten, wel uitgave

Stel dat je een nieuwe auto koopt voor € 10.000. Dit is een investering (= bezit) die je onder de materiële vaste activa op de balans boekt. De € 10.000 heb je echter al wel betaald, dus het is een uitgave. Aangezien je niets in de resultatenrekening hebt geboekt, is er geen sprake van kosten. Een investering is dus wel een uitgave, maar geen kosten.

Geen uitgave, wel kosten

Vervolgens wordt de auto ouder, begint te slijten en wordt minder waard. Als je schat dat de auto 10 jaren mee zal gaan, moet je dus elk jaar 1/10 afschrijven. Afschrijvingen zijn geen uitstroom van geld en dus geen uitgave. De afschrijvingen boek je in je resultatenrekening als kosten. Afschrijvingen zijn dus geen uitgaven, maar wel kosten.

Geen opbrengst, wel ontvangst

Stel dat je € 10.000 leent van een familielid. Je ontvangt dus € 10.000 op je bank (balans) en je hebt een schuld (balans) van € 10.000 aan dat familielid. Deze handeling verwerk je dus niet in je resultatenrekening, zodat je geen opbrengst hebt. Wel heb je het geld ontvangen op je bank, zodat het wel een ontvangst is. Een schuld aangaan is dus geen opbrengst, maar wel een ontvangst.

Geen kosten, wel uitgave

Vervolgens wil je familielid zijn/haar geld in 10 jaren terug hebben. Je moet dus elk jaar 1/10 terug betalen. Doordat je jaarlijks geld moet terug betalen, neemt zowel je banksaldo als je schuld af. Beide staan op de balans, zodat er geen sprake is van kosten. Aangezien er wel geld uit je onderneming stroomt, is er wel sprake van uitgaven.

Verschil kosten en uitgaven in het kasstelsel en factuurstelsel

In het kasstelsel zijn uitgaven en kosten gelijk aan elkaar, evenals ontvangsten en opbrengsten. In het factuurstelsel kunnen kosten en uitgaven verschillend zijn.

Maak gebruik van e-Boekhouden

Als je zelf je administratie wil voeren met kosten en uitgaven, kan het handig zijn om eens te kijken naar e-Boekhouden. e-Boekhouden zorgt ervoor dat je eenvoudig je balans, winst-en-verliesrekening, grootboek, mutaties, openstaande posten én overige overzichten kunt inzien. Dit op basis van jouw ingevoerde financiële gegevens. Met actuele cijfers bij de hand in één boekhoudprogramma, ben je in staat om beter te ondernemen!

e-Boekhouden is voor startende ondernemers nu 15 maanden gratis! Dat betekent onbeperkt boekhouden, factureren en uren registreren, zonder kosten. Aan het einde van jouw gratis periode beslist je zelf of je met e-Boekhouden door wilt gaan. Maak hier een gratis account aan.

Volgende artikel »

Veel gestelde vragen over het verschil tussen kosten en uitgaven (FAQ)

Wat is het verschil tussen kosten en uitgaven?

Uitgaven zijn uit- en ingaande geldstromen. Deze worden geboekt op het moment dat de daadwerkelijk de onderneming verlaten of inkomen. Kosten hebben betrekking op het resultaat in een bepaalde periode.

Wat is het verschil tussen opbrengsten en ontvangsten?

Ontvangsten zijn uit- en ingaande geldstromen. Deze worden geboekt op het moment dat de daadwerkelijk de onderneming verlaten of inkomen. Opbrengsten hebben betrekking op het resultaat in een bepaalde periode.

Wat is het verschil tussen kasstelsel en factuurstelsel?

In het kasstelsel zijn uitgaven en kosten gelijk aan elkaar, evenals ontvangsten en opbrengsten. In het factuurstelsel kunnen kosten en uitgaven verschillend zijn.


Deel 'Verschil kosten-uitgaven en verschil opbrengsten-ontvangsten (2020)'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Het verschil tussen kosten-uitgaven en opbrengsten-ontvangsten: uitgaven en ontvangsten zijn geldstromen, kosten en opbrengsten betreffen het resultaat.


Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

  • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
  • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
  • een donatie te doen.
  • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

Alvast heel erg bedankt!

e-Boekhouden
15 maand gratis
Exact Online
1 maand gratis
Twinfield
1 maand gratis