ALGEMEEN
 WETTEN EN REGELS
 DE BOEKHOUDING
 UITGAVEN EN ONTVANGSTEN
 JAARREKENING SAMENSTELLEN
 ADMINISTRATIEVE ORGANISATIE
 WERKKOSTENREGELING
 AANGIFTE BTW/ OMZETBELASTING
De boekhoudingResultatenrekeningDirecte en indirecte kosten

Directe en indirecte kosten: het verschil in karakter (2018)

Kosten kunnen een direct of een indirect karakter hebben. Directe kosten kunnen direct worden toegewezen aan het object, bijvoorbeeld je eindproduct, een afdeling of een klant. Indirecte kosten zijn alleen volgens een verdeelsleuter toe te wijzen aan een product of een afdeling.

Leer het boekhouden met dit gratis programma!

Directe kosten

Directe kosten kunnen direct worden toegewezen aan het object, bijvoorbeeld je eindproduct, een afdeling of een klant. Hierdoor kun je goed beoordelen wat het resultaat van een bepaald product of een bepaalde afdeling is. Zo is de inkoopwaarde van de omzet direct toe te wijzen aan je omzet, zodat dit directe kosten zijn. Ook de personeelskosten van je verkoopafdeling of productieafdeling zijn direct toe te wijzen aan respectievelijk de afdeling verkoop of de productieafdeling.

Indirecte kosten

Personeelskosten van de directeur of eigenaar zijn niet direct toe te wijzen aan één afdeling, omdat de directeur of eigenaar voor alle afdelingen van de hele onderneming werkt. Dit zijn indirecte kosten, die volgens een bepaalde verdeelsleutel aan de verschillende afdelingen kunnen worden toegewezen.

Voorbeeld indirecte kosten

Als een machine slechts één product kan produceren, zijn de afschrijvingskosten direct toe te wijzen aan de omzet van dat ene product. Als een machine verschillende producten kan produceren, zijn de afschrijvingskosten niet direct toe te wijzen.

De indirecte kosten moeten dan volgens een bepaalde verdeelsleutel aan de omzet van de verschillende producten worden toegewezen, namelijk aan de hand van de geproduceerde aantallen van elk product. Bijvoorbeeld: als een machine 90 producten A produceert en 10 producten B, dan worden de afschrijvingskosten voor 90% aan omzet A toegewezen en voor 10% aan omzet B.

Volgende artikel »

Gerelateerde begrippen
Online geld verdienen
Tips
Begrippen
Downloads
Boekhoudprogramma's
Gratis e-Boekhouden
Twitter   Twitter
Adverteren?
Doneren
Links
Sitemap
Contact
Wie, wat, waar?
Nieuwsbrief
Copyright © 2018

Online boekhouden
15 maanden gratis!

Online boekhouden
1e jaar gratis

Online boekhouden
1e maand gratis

Online boekhouden
1e maand gratis


Succesvolboekhouden.nl is niet aansprakelijk voor onjuistheden op deze website en eventuele schade die te maken heeft met het gebruik van deze website. Raadpleeg een specialist, zoals een accountant of belastingadviseur, voor meer informatie. ONLINE BOEKHOUDEN
Nu gratis online boekhouden!
1. e-Boekhouden* (tip!)
2. Exact Online (tip!)
3. Visma eAccounting
4. Twinfield
5. Yoursminc
* 15 maanden gratis! ZOEKEN
Begrippen | Tips | Sitemap
XGratis Exact Online