Gratis Exact boekhouden

Indirecte kosten en directe kosten: verschil en voorbeelden (2021)

Wat zijn directe kosten en wat zijn indirecte kosten? Kosten kunnen een direct of een indirect karakter hebben. Directe kosten kunnen direct worden toegewezen aan het object, bijvoorbeeld je eindproduct, een afdeling of een klant. Indirecte kosten zijn alleen volgens een verdeelsleuter toe te wijzen aan een product of een afdeling.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Directe en indirecte kosten komen bijvoorbeeld terug bij de waardering van de voorraden en onderhanden projecten.

  Wat zijn directe kosten?

  Wat zijn directe kosten? Directe kosten kunnen direct worden toegewezen aan het object, bijvoorbeeld je eindproduct, een afdeling of een klant. Hierdoor kun je goed beoordelen wat het resultaat van een bepaald product of een bepaalde afdeling is.

  Zo is de inkoopwaarde van de omzet direct toe te wijzen aan je omzet, zodat dit directe kosten zijn. Ook de personeelskosten van je verkoopafdeling of productieafdeling zijn direct toe te wijzen aan respectievelijk de afdeling verkoop of de productieafdeling.

  Wat zijn indirecte kosten?

  Wat zijn indirecte kosten? Personeelskosten van de directeur of eigenaar zijn niet direct toe te wijzen aan één afdeling, omdat de directeur of eigenaar voor alle afdelingen van de hele onderneming werkt. Dit zijn indirecte kosten, die volgens een bepaalde verdeelsleutel aan de verschillende afdelingen kunnen worden toegewezen.

  Directe en indirecte kosten voorbeeld

  Het verschil tussen directe en indirecte kosten is uit te leggen door het volgende voorbeeld.

  Als een machine slechts één product kan produceren, zijn de afschrijvingskosten direct toe te wijzen aan de omzet van dat ene product. Als een machine verschillende producten kan produceren, zijn de afschrijvingskosten niet direct toe te wijzen.

  Indirecte kosten verdelen op basis van verdeelsleutels

  De indirecte kosten moeten dan volgens een bepaalde verdeelsleutel aan de omzet van de verschillende producten worden toegewezen, namelijk aan de hand van de geproduceerde aantallen van elk product. Bijvoorbeeld: als een machine 90 producten A produceert en 10 producten B, dan worden de afschrijvingskosten voor 90% aan omzet A toegewezen en voor 10% aan omzet B.

  Directe en indirecte kosten in het boekhoudprogramma

  Directe kosten zijn in het beste boekhoudprogramma via kostendragers toe te wijzen aan de geleverde goederen en diensten. Daarentegen is het (nog) niet mogelijk om indirecte kosten automatisch te laten verdelen op basis van verdeelsleutels. Hiervoor moet je zelf een berekening maken en boeken via een journaalpost.

  Volgende artikel »

  Veel gestelde vragen over indirecte kosten en directe kosten (FAQ)

  Wat zijn indirecte kosten?

  Indirecte kosten kunnen niet direct worden toegewezen aan het object. Kosten van de directeur of eigenaar zijn niet direct toe te wijzen aan één afdeling of product, omdat de directeur of eigenaar voor alle afdelingen van de hele onderneming werkt.

  Wat zijn directe kosten?

  Directe kosten kunnen direct worden toegewezen aan het object, bijvoorbeeld je eindproduct, een afdeling of een klant.

  Hoe verdeel je indirecte kosten?

  Indirecte kosten worden verdeeld op basis van verdeelsleutels. Hiermee worden de kosten toegewezen aan de juiste afdeling of product. Vloeroppervlakte is een voorbeeld van een verdeelsleutel voor de huisvestingskosten en aantal personeelsleden is de verdeling van de personeelskosten per afdeling.

  Gepubliceerd op: 26-12-2016 | Bijgewerkt op: 16-10-2021 | Door:

  Deel 'Indirecte kosten en directe kosten: verschil en voorbeelden (2021)'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Wat zijn directe en indirecte kosten? Directe kosten kunnen worden toegewezen aan het product, terwijl indirecte kosten overheadkosten worden genoemd.

  e-Boekhouden
  15 maand gratis
  Exact Online
  1 maand gratis
  eAccounting
  12 maand gratis