Gratis Snelstart

Verschil tussen balans en resultatenrekening

Wat is het verschil tussen balans en resultatenrekening? Zowel de balans als de resultatenrekening zijn onderdeel van de boekhouding en zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen de balans en de resultatenrekening.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Verschil balans en resultatenrekening

  Nu we de balans en de resultatenrekening afzonderlijk hebben besproken, wordt hier het verschil tussen balans en resultatenrekening uitgelegd. In een boekhouding zijn de balans en de resultatenrekening aan elkaar gekoppeld.

  De winst die uit de resultatenrekening rolt, komt ten goede aan het eigen vermogen van de ondernemer op de balans. Daarnaast betaal je kosten waardoor je banksaldo (balans, activa) afneemt. Deze kosten zijn een verlies (resultatenrekening). Dit verlies gaat vervolgens van je eigen vermogen af (balans, passiva). De balans, dus activa en passiva, is nu weer in evenwicht.

  Dubbel boekhouden op twee grootboekrekeningen

  Je ziet dus dat een handeling, zoals kosten betalen, altijd op twee rekeningen geboekt wordt. Daarbij wordt de ene grootboekrekening méér en de ander minder. Bijvoorbeeld: de grootboekrekening van de kosten wordt meer, terwijl je bankrekening minder wordt. De wijze waarop je uitgaven en ontvangsten inboekt, is elders op deze website beschreven.

  Balans of resultatenrekening: investering of kosten

  Daarnaast is het vaak de vraag wanneer er nu sprake is van een investering of van een kosten.

  Investeringen zijn activa die worden aangehouden om meerdere productieprocessen mee te gaan en waarvan je verwacht dat ze meerdere jaren mee zullen gaan en een voordeel zullen opleveren. Het is duidelijk dat dit bijvoorbeeld gebouwen, machines en installaties, vervoermiddelen, inventaris, enz, zijn.

  Moeilijker wordt het als het gaat om bijvoorbeeld gereedschap, zoals een boormachine of een telefoon. Ook deze uitgaven gaan langer dan één keer mee. Op deze manier kunnen veel te veel uitgaven als investeringen gezien worden, zodat de balans onnodig groot wordt.

  In het beste boekhoudprogramma is vaak een vaste activa-module aanwezig, waarin je de investeringen eenvoudig kunt bijhouden. Ook de afschrijvingen worden door het programma dan automatisch berekend.

  Grens investering of kosten

  Over het algemeen geldt in het midden- en kleinbedrijf de grens van € 450. Alle uitgaven beneden dit bedrag worden bestempeld als kosten en alle uitgaven groter dan het bedrag kunnen als investeringen geboekt worden (mits ze voldoen aan de eerder genoemde voorwaarden).

  De grens van € 450 heeft te maken met het feit dat er pas vanaf een investering groter dan € 450 investeringsaftrek geclaimd mag worden. Investeringsaftrek is een aftrekpost waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Kijk voor meer informatie over de investeringsaftrek op de website van de Belastingdienst.

  Volgende artikel »

  Veel gestelde vragen over het verschil tussen balans en resultatenrekening (FAQ)

  Wat is het verschil tussen balans en resultatenrekening?

  In een boekhouding zijn de balans en de resultatenrekening aan elkaar gekoppeld. Op de balans staan je bezittingen en schulden, en in de resultatenrekening staan je kosten en opbrengsten.

  Wanneer is er sprake van investeringen of kosten?

  Over het algemeen geldt in het midden- en kleinbedrijf de grens van € 450. Alle uitgaven beneden dit bedrag worden bestempeld als kosten en alle uitgaven groter dan het bedrag kunnen als investeringen geboekt worden.

  Wat is een voorbeeld van het verschil tussen balans en resultatenrekening?

  Door kosten te betalen neemt je banksaldo (balans) af. Deze kosten zijn een verlies (resultatenrekening). Dit verlies gaat vervolgens van je eigen vermogen af (balans). De balans is nu weer in evenwicht.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Verschil tussen balans en resultatenrekening'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Wat is het verschil tussen balans en resultatenrekening? Er is verschil tussen de balans en de resultatenrekening. Uitleg over het verband tussen beide.


  Over de auteur van 'Verschil tussen balans en resultatenrekening'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.