succesvolboekhouden.nl
Gratis e-Boekhouden
Aangifte btw/omzetbelasting › Verwerking in de boekhouding › Btw inzake privégebruikBtw en de auto

Btw en de auto: privégebruik van de auto van de zaak (2020)

Btw over het privégebruik van de auto van de zaak moet je aan het einde van het jaar terug betalen. De btw over de aanschafwaarde en de overige autokosten mag je volledig terug vragen. Aan het einde van het jaar moet je dan de btw voor het privédeel terug betalen.

De auto die behoort tot je ondernemingsvermogen kan namelijk ook privé gebruikt worden. Het is dan ook logisch dat een deel van de btw over het privégebruik aan het eind van het jaar terugbetaald moet worden. Kilometers voor woon-werkverkeer zijn voor de btw privékilometers.

Lees meer over het privégebruik van de auto van de zaak op de website van de Belastingdienst.

Met kilometeradministratie

Je betaalt de btw terug over het werkelijke privégebruik van de aanschafwaarde en de overige kosten. Door een kilometeradministratie bij te houden, weet je precies hoeveel kilometers je zakelijk en hoeveel je privé gereden hebt. Een voorbeeld van een rittenadministratie kun je hier downloaden. Dit bestand voldoet aan de gestelde eisen. Op de website van de Belastingdienst staat een rekenvoorbeeld voor het privégebruik van de auto van de zaak. In dit voorbeeld betaal je de btw terug over het privédeel van de overige kosten. De btw over het privédeel van de aanschafwaarde van de auto betaal je in 5 jaren terug.
Overige kosten: 21% btw * 15000/60000 km * (€ 4000 + € 500) = € 236.
Aanschafwaarde: 21% btw * 15000/60000 km * (€ 40.000 / 5 jaren) = € 420.
Totaal terug te betalen btw volgens dit voorbeeld: € 656.

Zonder kilometeradministratie

Als je geen kilometeradministratie hebt bijgehouden, kun je de btw niet terug betalen over het werkelijke privégebruik omdat je niet precies weet hoeveel kilometers je privé gereden hebt. De Belastingdienst heeft daarom de terug te betalen btw gesteld op 2,7% van de catalogusprijs van de auto (inclusief btw en bpm). Als je bijvoorbeeld een auto van € 58400 inclusief btw en bpm hebt, dan moet je als privégebruik 2,7% * € 58400 = € 1576 btw terug betalen.

Verwerking in de boekhouding

De manier om het privégebruik van auto te berekenen verschilt per geval, maar het inboeken is altijd hetzelfde. De te betalen btw privégebruik is een schuld (= credit). De btw privégebruik van de auto boek je als kosten (= debet) in de resultatenrekening. De journaalpost in het memoriaal hiervan is:

Debet Credit
Btw privégebruik auto (kosten) 27
a/ Btw inzake privégebruik 27

Hoe de btw privégebruik van de auto vervolgens weer uit de resultatenrekening en als vordering op privé geboekt wordt, wordt elders op deze website beschreven.

Btw-aangifte in je boekhoudpakket

Je stelt met je gratis online boekhouding van e-Boekhouden direct je btw-aangifte voor een specifieke periode samen. Gegevens uit je boekhouding vullen automatisch de elektronische aangifte. Je kunt de gegevens van je btw-aangifte direct in de boekhouding verwerken en elektronisch naar de Belastingdienst versturen.

Btw-aangifte - overzicht

Btw-aangifte verwerken en versturen

Probeer de btw-aangifte nu in het gratis boekhoudpakket van e-Boekhouden.

Volgende artikel »

Tip: voor de meeste auto’s die via officiële importeurs Nederland zijn binnengekomen na 1 juli 2007 en voor alle auto’s die na 1 januari 2010 op kenteken zijn gezet, vind je de catalogusprijs op de website van de RDW.

Tip: bereken altijd welke berekening voordeliger is; met kilometeradministratie of zonder. De uitkomst hangt voornamelijk af van het aantal privékilometers en de overige kosten. Hoe meer privékilometers, hoe meer btw je terug moet betalen. Het berekenen van de voordeligste methode kan wel enkele honderden euro’s schelen. Als je een kilometeradministratie bij houdt, mag je van de Belastingdienst geen gebruik maken van de 2,7%-regeling.

Downloads

Download  Urenregistratie

Gerelateerde begrippen

Gratis e-Boekhouden
XGratis Twinfield