KPN

Btw en de auto: privégebruik van de auto van de zaak

Een auto kun je zowel zakelijk als privé gebruiken. Bij aanschaf van de auto moet je bepalen of deze tot het privévermogen of ondernemingsvermogen gaat behoren.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Als de auto tot het privévermogen behoort, maar je deze auto ook af en toe zakelijk gebruikt, dan mag je de btw over het onderhoud en gebruik terugvragen.

  Als de auto tot het ondernemingsvermogen behoort, mag je de btw terugvragen over de aanschaf, het onderhoud en het gebruik.

  Als jij of een werknemer privé gebruik maakt van de auto van de onderneming, dan moet je btw betalen over het privégebruik van de auto van de zaak.

  Privégebruik auto van de zaak

  Btw over het privégebruik van de auto van de zaak moet je aan het einde van het jaar terug betalen. De btw over de aanschafwaarde en de overige autokosten mag je volledig terug vragen. Aan het einde van het jaar moet je dan de btw voor het privédeel terug betalen.

  De auto die behoort tot je ondernemingsvermogen kan namelijk ook privé gebruikt worden. Het is dan ook logisch dat een deel van de btw over het privégebruik aan het eind van het jaar terugbetaald moet worden. Kilometers voor woon-werkverkeer zijn voor de btw privékilometers.

  Lees meer over het privégebruik van de auto van de zaak op de website van de Belastingdienst.

  Kilometeradministratie bijhouden van het privégebruik

  Over het privégebruik van de auto van de zaak moet je btw betalen. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel privékilometers je gereden hebt en hoeveel zakelijke kilometers. Een sluitende kilometeradministratie bijhouden is dan ook aanbevolen.

  Met kilometeradministratie

  Je betaalt de btw terug over het werkelijke privégebruik van de aanschafwaarde en de overige kosten. Door een kilometeradministratie bij te houden, weet je precies hoeveel kilometers je zakelijk en hoeveel je privé gereden hebt. Een voorbeeld van een rittenadministratie kun je hier downloaden. Op de website van de Belastingdienst staat een rekenvoorbeeld voor het privégebruik van de auto van de zaak. In dit voorbeeld betaal je de btw terug over het privédeel van de overige kosten. De btw over het privédeel van de aanschafwaarde van de auto betaal je in 5 jaren terug.

  • Overige kosten: 21% btw * 15000/60000 km * (€ 4000 + € 500) = € 236.
  • Aanschafwaarde: 21% btw * 15000/60000 km * (€ 40.000 / 5 jaren) = € 420.
  • Totaal terug te betalen btw volgens dit voorbeeld: € 656.

  Zonder kilometeradministratie

  Als je geen kilometeradministratie hebt bijgehouden, kun je de btw niet terug betalen over het werkelijke privégebruik omdat je niet precies weet hoeveel kilometers je privé gereden hebt. De Belastingdienst heeft daarom de terug te betalen btw gesteld op 2,7% van de catalogusprijs van de auto (inclusief btw en bpm).

  Als je bijvoorbeeld een auto van € 58400 inclusief btw en bpm hebt, dan moet je als privégebruik 2,7% * € 58400 = € 1576 btw terug betalen.

  Verwerking privégebruik auto van de zaak in de btw-aangifte

  De btw die je moet betalen over het privégebruik van de auto van de zaak geef je aan in de laatste btw-aangifte van het jaar.

  In rubriek 1 staat de regel 'privégebruik'. Links bij 'bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend' vul je 0 in. Rechts onder 'Omzetbelasting' vul je het te betalen bedrag in.

  Verwerking in de boekhouding

  De manier om het privégebruik van auto te berekenen verschilt per geval, maar het inboeken is altijd hetzelfde. De te betalen btw privégebruik is een schuld (= credit). De btw privégebruik van de auto boek je als kosten (= debet) in de resultatenrekening. De journaalpost in het memoriaal hiervan is:

  Debet Credit
  Btw privégebruik auto (kosten) 27
  a/ Btw inzake privégebruik 27

  Hoe de btw privégebruik van de auto vervolgens weer uit de resultatenrekening en als vordering op privé geboekt wordt, wordt elders op deze website beschreven. In het beste boekhoudprogramma bestaan afzonderlijke grootboekrekeningen voor de btw op het privégebruik van de auto van de zaak.

  Volgende artikel »

  Tip: website voor cataloguswaarde

  Voor de meeste auto’s die via officiële importeurs Nederland zijn binnengekomen na 1 juli 2007 en voor alle auto’s die na 1 januari 2010 op kenteken zijn gezet, vind je de catalogusprijs op de website van de RDW.

  Tip: bereken het voordeel

  Bereken altijd welke berekening voordeliger is; met kilometeradministratie of zonder. De uitkomst hangt voornamelijk af van het aantal privékilometers en de overige kosten. Hoe meer privékilometers, hoe meer btw je terug moet betalen. Het berekenen van de voordeligste methode kan wel enkele honderden euro’s schelen. Als je een kilometeradministratie bij houdt, mag je van de Belastingdienst geen gebruik maken van de 2,7%-regeling.

  Downloads

  Veel gestelde vragen over btw en de auto (FAQ)

  Btw terugvragen over de auto van privé?

  Als de auto tot het privévermogen behoort, maar je deze auto ook af en toe zakelijk gebruikt, dan mag je de btw over het onderhoud en gebruik terugvragen.

  Btw terugvragen over de auto van de zaak?

  Als de auto tot het ondernemingsvermogen behoort, mag je de btw terugvragen over de aanschaf, het onderhoud en het gebruik.

  Wanneer moet je privégebruik auto van de zaak berekenen?

  Als jij of een werknemer privé gebruik maakt van de auto van de onderneming, dan moet je btw betalen over het privégebruik van de auto van de zaak.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Btw en de auto: privégebruik van de auto van de zaak'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Btw over het privégebruik van de auto van de zaak moet je aan het einde van het jaar terug betalen.


  Over de auteur van 'Btw en de auto: privégebruik van de auto van de zaak'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.