Gratis e-Boekhouden

Constante en variabele kosten: het verschil in karakter (2022)

Kosten kunnen een variabel of een constant karakter hebben. Variabele kosten stijgen of dalen als je verkopen stijgen of dalen, terwijl constante kosten binnen bepaalde grenzen niet afhankelijk zijn van de verkopen of de mate van gebruik.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Wat zijn variabele kosten?

  Je kan je voorstellen dat je meer moet inkopen als je meer wilt verkopen. De inkoopwaarde van de omzet is dus variabel. Ook de brandstofkosten van je bedrijfsauto zijn variabel, want deze stijgen naarmate je meer kilometers rijdt.

  Wat zijn constante kosten?

  Constante kosten zijn binnen bepaalde grenzen niet afhankelijk van de verkopen of van de mate van gebruik. De afschrijvingen op activa blijven gewoon doorlopen, terwijl je er misschien geen gebruik meer van maakt. Ook de autoverzekering en de motorrijtuigenbelasting veranderen in eerste instantie niet naarmate je meer kilometers rijdt. Echter, deze constante kosten veranderen wel als je een extra machine of een extra auto aanschaft.

  Volgende artikel »

  Veel gestelde vragen over constante en variabele kosten (FAQ)

  Wat zijn constante kosten?

  Constante kosten zijn binnen bepaalde grenzen niet afhankelijk van de verkopen of de mate van gebruik, zoals afschrijvingskosten op het bedrijfspand.

  Wat zijn variabele kosten?

  Variabele kosten stijgen of dalen als je verkopen stijgen of dalen, bijvoorbeeld de grondstoffen die je moet inkopen.

  Wat is het verschil tussen constante en variabele kosten?

  het verschil tussen constante en veriabele kosten is dat variabele kosten stijgen of dalen als je verkopen stijgen of dalen, terwijl constante kosten binnen bepaalde grenzen niet afhankelijk zijn van de verkopen.

  Gepubliceerd op: 26-12-2016 | Bijgewerkt op: 24-01-2022 | Door:

  Deel 'Constante en variabele kosten: het verschil in karakter (2022)'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Kosten zijn variabel of constant. Variabele kosten varieren met je productie, terwijl constante kosten niet afhankelijk zijn van de verkopen of gebruik.

  e-Boekhouden
  15 maand gratis
  Exact Online
  1 maand gratis
  eAccounting
  12 maand gratis