succesvolboekhouden.nl
Gratis Exact boekhouden
Uitgaven en ontvangstenDagboekenMemoriaal

Memoriaal: incidentele boekingen bij de jaarafsluiting (2020)

In het memoriaal worden journaalposten verwerkt waar geen financiële transactie aan verbonden is. In het memoriaal worden vaak incidentele boekingen verwerkt die niet in de andere dagboeken thuis horen. Het dagboek memoriaal wordt vaak gebruikt bij de jaarafsluiting en het inboeken van de loonjournaalpost.

Het gaat dus om journaalposten die niet te maken hebben met een uitgaven, ontvangst, in- of verkoop. Afschrijvingen op bezittingen is hier een goed voorbeeld van. Je hebt gezien dat afschrijvingskosten geen uitgaven zijn. Ook heeft het niets te maken met in- of verkopen, zodat het dagboek memoriaal resteert.  

Elders op deze website is uitgelegd dat een journaalpost altijd op twee rekeningen geboekt wordt. Daarbij wordt de ene grootboekrekening méér en de ander minder, waardoor er altijd evenwicht is. Vervolgens is besproken dat alle uitgaven en ontvangsten via dagboeken verwerkt worden. Deze dagboeken hebben een automatische tegenrekening, zodat er maar slechts één regel ingevoerd hoeft te worden. Het memoriaal is juist weer een dagboek zonder automatische tegenrekening. In het memoriaal moet dus de volledige journaalpost met twee regels geboekt worden.

Maak gebruik van e-Boekhouden

Als je zelf je administratie wil voeren kan het handig zijn om eens te kijken naar e-Boekhouden. e-Boekhouden zorgt ervoor dat je eenvoudig je balans, winst-en-verliesrekening, grootboek, mutaties, openstaande posten én overige overzichten kunt inzien. Dit op basis van jouw ingevoerde financiële gegevens. Met actuele cijfers bij de hand in één boekhoudprogramma, ben je in staat om beter te ondernemen!

e-Boekhouden is voor startende ondernemers nu 15 maanden gratis! Dat betekent onbeperkt boekhouden, factureren en uren registreren, zonder kosten. Aan het einde van jouw gratis periode beslist je zelf of je met e-Boekhouden door wilt gaan. Maak hier een gratis account aan.

Verwerking in de boekhouding

Stel dat je een nieuwe auto koopt voor € 10.000. Dit is een investering (= bezit) die je debet op de balans boekt. Vervolgens wordt de auto ouder, begint te slijten en wordt minder waard. Als je schat dat de auto 10 jaren mee zal gaan, moet je dus elk jaar 1/10 afschrijven. Afschrijvingen zijn geen uitstroom van geld en dus geen uitgave. De afschrijvingen boek je in je resultatenrekening als kosten. De journaalpost in het memoriaal hiervan is:

Debet Credit
Kosten 1.000
a/ Auto 1.000

Je ziet dat de afschrijvingskosten (= debet) vermeerderd is door € 1.000 (1/10 * € 10.000) debet te boeken en de auto (bezit = debet) is verminderd door € 1.000 credit te boeken. Deze journaalpost had je niet via het kas- of bankboek kunnen boeken, omdat afschrijvingen geen uitgave zijn. Ook koop je afschrijvingen niet in of verkoop je niets, zodat de journaalpost ook niet in het in- of verkoopboek verwerkt moet worden. Het dagboek memoriaal resteert.

Memoriaalboeking invoeren in je boekhoudpakket

In sommige gevallen is het nodig om zogenaamde memoriaalboekingen te maken. Dit houdt in dat je direct een bedrag van een rekening naar een andere rekening verplaatst.

Een memoriaalboeking, zoals een betalingsverschil, voer je eenvoudig en snel in, in je gratis online boekhouding van e-Boekhouden. Je kan onder Beheer > Inrichting > Instellingen > Memoriaalboekingen deze optie aan zetten. Je kan dan memoriaalboekingen maken.

boekstuk invoeren - memoriaal

Probeer het invoeren van memoriaalboekingen nu in het gratis boekhoudpakket van e-Boekhouden.

Volgende artikel »

Gerelateerde begrippen

Gratis e-Boekhouden
XGratis e-Boekhouden