Voetbal bij Ziggo Sport

Was is een grootboek? Verzameling grootboekrekeningen

Een grootboek is een verzameling grootboekrekeningen met alle kosten en opbrengsten. In een grootboek worden alle uitgaven en ontvangsten op grootboekrekeningen samengevat.

Boekhouden is het verwerken van alle uitgaven en ontvangsten. Het verwerken heet inboeken of boeken. Zet je ontvangsten op een rij en trek je daar alle uitgaven van af, waaruit je resultaat volgt.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Inzicht in je resultaten via het grootboek

  Als je wilt weten wat je resultaat over een bepaalde periode is, zet je alle ontvangsten op een rij en trek je daar vervolgens alle uitgaven van af. Uit deze eenvoudige berekening volgt je resultaat.

  Boekhouden is in beginsel niets anders dan het verwerken van alle uitgaven en ontvangsten. Het verwerken heet inboeken of boeken.

  Kosten en opbrengsten samenvatten in het grootboek

  Omdat je als ondernemer meer inzicht wilt hebben in de uitgaven en opbrengsten, kun je deze per soort samenvatten. Je kan bijvoorbeeld alle brandstofkosten voor je bedrijfsauto bij elkaar zetten, evenals de betaalde huur voor een bedrijfspand. Hetzelfde kun je doen met de opbrengst van de verschillende producten die je verkoopt of de verschillende diensten die je verleent.

  Op deze manier krijg je een beter inzicht in hoeveel brandstof je tankt en welke producten/diensten goed of slecht verkopen. Ook kun je hierdoor eenvoudiger belastingaangifte doen.

  Het samenvatten van uitgaven en ontvangsten wordt gedaan in een grootboek. In het beste boekhoudprogramma bestaan de mogelijkheden om duidelijke overzichten van je uitgaven en ontvangsten op te vragen voor een beter inzicht in je cijfers.

  Volgende artikel »

  Veel gestelde vragen over het grootboek (FAQ)

  Wat is een grootboek?

  In een grootboek worden alle uitgaven en ontvangsten op grootboekrekeningen samengevat.

  Wat is een grootboekrekening?

  Een grootboekrekening is onderdeel van het grootboek. Alle uitgaven en ontvangsten van dezelfde soort worden op dezelfde grootboekrekening gezet.

  Wat is een grootboekrekening voorbeeld?

  Een voorbeeld van een grootboekrekening zijn de brandstofkosten voor je bedrijfsauto of een grootboekrekening voor de betaalde huur voor het bedrijfspand.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Was is een grootboek? Verzameling grootboekrekeningen'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Een grootboek is een verzameling grootboekrekeningen. In een grootboek worden alle uitgaven en ontvangsten op grootboekrekeningen samengevat per soort.


  Over de auteur van 'Was is een grootboek? Verzameling grootboekrekeningen'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.