De iPhone 13 met 5G bij Tele2

Het grootboek: uitgaven en ontvangsten op grootboekrekeningen (2021)

In een grootboek worden alle uitgaven en ontvangsten op grootboekrekeningen samengevat. Boekhouden is het verwerken van alle uitgaven en ontvangsten. Het verwerken heet inboeken of boeken. Zet je ontvangsten op een rij en trek je daar alle uitgaven van af, waaruit je resultaat volgt.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Inzicht in resultaten

  Als je wilt weten wat je resultaat over een bepaalde periode is, zet je alle ontvangsten op een rij en trek je daar vervolgens alle uitgaven van af. Uit deze eenvoudige berekening volgt je resultaat. Boekhouden is in beginsel niets anders dan het verwerken van alle uitgaven en ontvangsten. Het verwerken heet inboeken of boeken.

  Omdat je als ondernemer meer inzicht wilt hebben in de uitgaven en opbrengsten, kun je deze per soort samenvatten. Je kan bijvoorbeeld alle brandstofkosten voor je bedrijfsauto bij elkaar zetten, evenals de betaalde huur voor een bedrijfspand. Hetzelfde kun je doen met de opbrengst van de verschillende producten die je verkoopt of de verschillende diensten die je verleent.

  Op deze manier krijg je een beter inzicht in hoeveel brandstof je tankt en welke producten/diensten goed of slecht verkopen. Ook kun je hierdoor eenvoudiger belastingaangifte doen.

  Het samenvatten van uitgaven en ontvangsten wordt gedaan in een grootboek. In het beste boekhoudprogramma bestaan de mogelijkheden om duidelijke overzichten van je uitgaven en ontvangsten op te vragen voor een beter inzicht in je cijfers.

  Grootboekrekeningen

  Het grootboek is een onderdeel van de totale boekhouding en bestaat uit verschillende grootboekrekeningen. Alle uitgaven en ontvangsten van dezelfde soort worden op dezelfde grootboekrekening gezet. Er is dus één grootboekrekening voor elke kostensoort en voor elke opbrengstensoort. Dit betekent dat er enkele tientallen of zelfs honderden grootboekrekeningen kunnen zijn, namelijk per kosten- en opbrengstensoort één.

  Zo kan er bijvoorbeeld een grootboekrekening zijn voor alle brandstofkosten voor je bedrijfsauto of een grootboekrekening voor alle betaalde huur voor een bedrijfspand. Eén grootboekrekening bevat dus alle kosten of ontvangsten van één soort. Je hebt dus in feite alle uitgaven en ontvangsten per soort samengevat. Het grootboek is samengevat in rubrieken. Een balans en resultatenrekening worden opgesteld vanuit het grootboek.

  Overzicht grootboek in je boekhoudprogramma

  Een overzicht van je grootboek vind je eenvoudig terug in je gratis online boekhouding van Exact Online. Hier krijg je een overzicht van uw mutaties per grootboekrekening over een bepaalde periode.

  Je kunt ook rekeningen zonder mutaties weergeven en/of de cumulatie per rekening. Door in het overzicht van een rekening op het potloodje te klikken, kun je een mutatie wijzigen.

  Het grootboek kun je exporteren naar Excel, PDF en CSV-formaat.

  Overzicht grootboek

  Probeer het overzicht van je grootboek nu in het gratis boekhoudprogramma van Exact Online.

  Volgende artikel »

  Veel gestelde vragen over het grootboek (FAQ)

  Wat is een grootboek?

  In een grootboek worden alle uitgaven en ontvangsten op grootboekrekeningen samengevat.

  Wat is een grootboekrekening?

  Een grootboekrekening is onderdeel van het grootboek. Alle uitgaven en ontvangsten van dezelfde soort worden op dezelfde grootboekrekening gezet.

  Wat is een grootboekrekening voorbeeld?

  Een voorbeeld van een grootboekrekening zijn de brandstofkosten voor je bedrijfsauto of een grootboekrekening voor de betaalde huur voor het bedrijfspand.

  Gepubliceerd op: 26-12-2016 | Bijgewerkt op: 16-10-2021 | Door:

  Deel 'Het grootboek: uitgaven en ontvangsten op grootboekrekeningen (2021)'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  In een grootboek worden alle uitgaven en ontvangsten op grootboekrekeningen samengevat. Boekhouden is het verwerken van alle uitgaven en ontvangsten.

  e-Boekhouden
  15 maand gratis
  Exact Online
  1 maand gratis
  eAccounting
  12 maand gratis