Gratis Exact boekhouden

Kleine ondernemersregeling (KOR): btw-vrijstelling onder € 20.000 omzet

De KOR is een vrijstelling voor de btw. Als je minder dan € 20.000 omzet hebt in een jaar, kun je kiezen voor een vrijstelling voor de btw. Dit betekent dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen. De kleineondernemersregeing voor de btw (KOR) is veranders per 1 januari 2020.

Wat is de KOR?

De KOR is de afkorting van kleineondernemersregeling. Dit is een vrijstelling voor de btw, waardoor je geen btw meer hoeft te berekenen aan je klanten. Je hoeft zelfs geen btw-aangifte meer te doen. Daar staat tegenover dat je ook geen btw op je inkopen meer terug kunt vragen.

Voor wie geldt de KOR

De KOR geldt voor Nederlandse natuurlijke personen en rechtspersonen met een omzet van minder dan € 20.000 per jaar. Natuurlijke personen zijn eenmanszaken en vof's. Rechtspersonen zijn stichtingen, verenigingen en bv's.

Wel of niet mee doen aan de KOR?

Wel of niet mee doen aan de KOR is een vrijwillige keuze. Door mee te doen worden de administratieve lasten fors lager, omdat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen.

KOR verwerken in de boekhouding

De KOR verwerk je niet in de boekhouding. Althans, je maakt er geen afzonderlijke boeking van. Aangezien de KOR een btw-vrijstelling is, boek je alle in- en verkoopfacturen inclusief btw in. Daarbij kies je in het beste boekhoudprogramma geen btw-code, ook niet 0%.

Als je dus iets koopt voor € 121 inclusief 21% btw, dan boek je het volledige bedrag als kosten. In het verleden moest je € 100 als kosten boeken en € 21 als terug te vorderen btw. Je kosten worden dus hoger in de nieuwe situatie.

Als je iets verkoopt voor € 121, dan hoef je daarover geen btw te berekenen. Je stuurt dus een factuur van € 121 aan je klant en boekt het volledig als omzet. In het verleden moest je € 100 als omzet boeken en € 21 als te betalen btw. Je omzet wordt dus hoger in de nieuwe situatie.

Lees meer over de kleineondernemersregeling op de website van de Belastingdienst.

Kleineondernemersregeling tot 31 december 2019

Als je in een jaar minder dan € 1883 aan btw moet betalen, geldt voor jou de kleine ondernemersregeling. Door deze regeling hoeft je dan helemaal geen btw te betalen.

KOR verwerken in de boekhouding (tot 31 december 2019)

De KOR moet je verwerken in de boekhouding (dit gold tot 31 december 2019). De te betalen btw heb je als schuld op de balans staan, terwijl je deze niet hoeft te betalen als het minder is dan € 1883. Hierdoor moet je de schuld (balans) afboeken en dit als opbrengst (resultatenrekening) boeken. Het is een opbrengst omdat de Belastingdienst je schuld als het ware kwijtscheldt. De journaalpost in het memoriaal hiervan is:

Debet Credit
Vermindering ivm kor (balans) 1883
a/ Vermindering ivm kor (opbrengst) 1883

Door deze journaalpost is je schuld weer € 0. Je schuld is niet altijd precies € 1883. Als je schuld lager is, moet je dus ook minder afboeken.

Indien je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR), mag je deze belastingvermindering zelf verrekenen in je gratis online boekhouding van e-Boekhouden en je btw-aangifte. Op de site van de Belastingdienst kun je nagaan of je in aanmerking komt voor de kleine ondernemersregeling.

Bereken het bedrag aan KOR dat je mag afdragen. Via Boekhouden > Aangiftes > Btw-aangifte selecteer je de juiste periode. Vervolgens vul je in de kolom ‘Voorgestelde aangifte' bij rubriek 5d het bedrag van de KOR in.

Door de btw-aangifte te verwerken in de boekhouding, worden de aanpassingen meegenomen in de memoriaalboekingen van deze aangifte en je boekhouding.

Onder Boekhouden > Aangiftes > Verstuurde Aangiftes staat bij rubriek 5d het bedrag van de KOR vermeld. Dit betekent dat het bedrag voor de KOR is meegezonden naar de Belastingdienst.

Volgende artikel »


Deel 'Kleine ondernemersregeling (KOR): btw-vrijstelling onder € 20.000 omzet'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

De kleineondernemersregeling (KOR) is een btw-vrijstelling voor ondernemers die minder dan € 20.000 omzet per jaar hebben. De KOR is een vrijwillige keuze.


Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

  • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
  • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
  • een donatie te doen.
  • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

Alvast heel erg bedankt!

e-Boekhouden
15 maand gratis
Exact Online
1 maand gratis
Twinfield
1 maand gratis