succesvolboekhouden.nl
Gratis Exact boekhouden
Aangifte btw/omzetbelastingBtw-aangifte doen en betalenKleine ondernemersregeling (kor)

Kleine ondernemersregeling (kor): geen btw betalen onder € 1883 (2020)

Als je in een jaar minder dan € 1883 aan btw moet betalen, geldt voor jou de kleine ondernemersregeling. Door deze regeling hoeft je dan helemaal geen btw te betalen.

Verwerking in de boekhouding

De te betalen btw heb je als schuld op de balans staan, terwijl je deze niet hoeft te betalen als het minder is dan € 1883. Hierdoor moet je de schuld (balans) afboeken en dit als opbrengst (resultatenrekening) boeken. Het is een opbrengst omdat de Belastingdienst je schuld als het ware kwijtscheldt. De journaalpost in het memoriaal hiervan is:

Debet Credit
Vermindering ivm kor (balans) 1883
a/ Vermindering ivm kor (opbrengst) 1883

Door deze journaalpost is je schuld weer € 0. Je schuld is niet altijd precies € 1883. Als je schuld lager is, moet je dus ook minder afboeken.

Indien je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling (KOR), mag je deze belastingvermindering zelf verrekenen in je gratis online boekhouding van e-Boekhouden en je btw-aangifte. Op de site van de Belastingdienst kun je nagaan of je in aanmerking komt voor de kleine ondernemersregeling.

Bereken het bedrag aan KOR dat je mag afdragen. Via Boekhouden > Aangiftes > Btw-aangifte selecteer je de juiste periode. Vervolgens vul je in de kolom ‘Voorgestelde aangifte' bij rubriek 5d het bedrag van de KOR in.

Door de btw-aangifte te verwerken in de boekhouding, worden de aanpassingen meegenomen in de memoriaalboekingen van deze aangifte en je boekhouding.

Onder Boekhouden > Aangiftes > Verstuurde Aangiftes staat bij rubriek 5d het bedrag van de KOR vermeld. Dit betekent dat het bedrag voor de KOR is meegezonden naar de Belastingdienst.

Lees meer over de kleine ondernemersregeling op de website van de Belastingdienst.

Volgende artikel »

Gerelateerde begrippen

Gratis Exact boekhouden
XGratis Twinfield