Gratis e-Boekhouden

Over ons

In deze handleiding wordt de basis van het boekhouden stap voor stap uitgelegd. Het gaat niet alleen over het verwerken van uitgaven en inkomsten in een boekhoudpakket, want dat is slechts een deel van je boekhouding. Er is gekozen voor een praktische benadering met veel voorbeelden. Een hoofdstuk begint met de algemene theorie, waarna vervolgens uitgelegd wordt hoe het in de boekhouding verwerkt moet worden.

Veel handleidingen en/of websites missen deze laatste stap, zodat jij nog niet precies weet hoe je de theorie in de praktijk moet toepassen. Hierbij is niet gestreefd naar een uitleg van alle mogelijke theorieën, wetten en regels, maar naar een uitleg van de meest voorkomende zaken met een link naar de praktijk. Daarnaast worden er tips gegeven, waardoor je boekhouding netjes, overzichtelijk en volledig is. Ook zijn er modellen te downloaden die je kunnen helpen tijdens het boekhouden.

Leerdoelen

Aan het eind van deze handleiding ben je in staat om:

 • De uitgaven en ontvangsten goed in de boekhouding te verwerken. Het verwerken van de inkomsten en uitgaven is de basis van je boekhouding.
 • Zelf de btw-aangiften te verzorgen.
 • De boekhouding om te zetten in een jaarrekening. De jaarrekening bevat de informatie die gepubliceerd moet worden bij de Kamer van Koophandel.

Bespaar geld als ondernemer

Boekhouden is voor veel (beginnende) ondernemers een groot struikelblok. Elke ondernemer ontkomt er niet aan om een boekhouding bij te houden. Veel ondernemers besteden hun boekhouding uit aan een administratiekantoor of een accountantskantoor, waaraan ze vele honderden of zelfs duizenden euro's kwijt zijn. Dit is niet nodig, vooral niet in deze tijd van crisis. Ondernemers zullen aan de hand van deze website meer inzicht krijgen in alles wat bij de boekhouding komt kijken.

Leer de basis als student

Boekhouden is voor veel studenten een vaak bijzaak, want het gaat hen in eerste instantie om hun eigen opleiding. Studenten krijgen tijdens namelijk tijdens hun opleiding vaak te maken met het vak boekhouden, omdat dit van belang zou kunnen zijn voor hun toekomstige onderneming. Ook studenten zullen aan de hand van deze website meer inzicht krijgen in alles wat bij de boekhouding komt kijken.

Adviseer als adviseur

Veel klanten van administratie- en accountantskantoren besteden hun boekhouding uit, omdat ze er weinig kennis van hebben. Tijdens het bespreken van de opgestelde cijfers is er dan vaak een kloof tussen de kennis van de boekhouder of accountant en de klant. Voor de adviseur is het eenvoudiger adviseren wanneer de klant de basis van een boekhouding kent, zoals de inhoud van het grootboek, de balans en de resultatenrekening. Aangezien de focus van de kantoren steeds meer komt te liggen op de advisering ipv het verwerken van de administratie, is deze website aan klanten aan te bevelen om eens door te lezen.

Advertenties

Naast informatie wordt op succesvolboekhouden.nl ook reclame gemaakt voor online boekhoudprogramma's. Deze vorm van reclame komt goed overeen met het onderwerp van de website, namelijk boekhouden en administratie. Als bezoeker wordt je op geen enkele wijze verplicht in te gaan op deze advertenties. Wel wordt getracht om bezoekers de beste aanbiedingen en promoties te tonen.

Contact

Wanneer er informatie ontbreekt of als de informatie niet (geheel) juist is, neem dan gerust contact op

Social media

Via social media is succesvolboekhouden.nl ook de volgen. Volg en like ons om altijd up-to-date te blijven van het laatste nieuws.

Verantwoordelijke persoon

Patrick (auteur en webmaster)

De content op deze website is geschreven en gemaakt door Patrick. Hij is de enige individu die verantwoordelijk is voor de website en de content op de pagina's. Deze webmaster werkt niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is.

Deze website staat volledig los van administratie- of accountantskantoren, boekhoudsoftware of opleidingen. De handleiding heeft als doel de basis van het boekhouden te leren. Alle informatie en bestanden zijn daarom volledig gratis te gebruiken en te delen (mits met bronvermelding). Alle informatie is gebasseerd op de kennis, die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de ervaring een grote rol bij de link naar de praktijk en het gegeven van tips.

Bronvermelding

De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdate. De volgende betrouwbare bronnen zijn geraadpleegd:

Beveiligde website via SSL certificaat

Deze website is een goed beveiligde website door middel van een SSL certificaat. Het adres begint met https, in tegenstelling tot het onbeveiligde http. Https betekent dat de website is versleuteld voordat deze over het internet wordt verzonden. Versleuteling maakt het moeilijk voor onbevoegde personen om informatie te bekijken die tussen computers wordt uitgewisseld. Het is daarom onwaarschijnlijk dat iemand deze website heeft gelezen terwijl deze over het netwerk werd verzonden.

McAfee Secure certificaat

Deze website heeft het McAfee Secure certificaat:

 • Geen malware of verdachte links;
 • Niet op de zwarte lijst van Google;
 • Geen phising website;
 • Geen aanval website;
 • Geen gehackte website.

Deel 'Succesvol Boekhouden: wie, wat en waar?'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Alle informatie is gebasseerd op de kennis, die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies.


Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

 • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
 • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
 • een donatie te doen.
 • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

Alvast heel erg bedankt!

Gratis eAccounting