KPN

Resultatenrekening: alle kosten en opbrengsten per periode

In een resultatenrekening staan alle kosten en opbrengsten over een bepaalde periode. Als je alle kosten van alle opbrengsten aftrekt, houd je je resultaat (winst of verlies) over. De resultatenrekening wordt ook wel eens een winst- en verliesrekening genoemd.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  De kosten en opbrengsten worden overgenomen uit het grootboek. In het grootboek heb je alle uitgaven en ontvangsten op verschillende grootboekrekeningen geboekt. Deze grootboekrekeningen worden samengevat per subrubriek, die vervolgens weer worden samengevat per rubriek.

  Het beste boekhoudprogramma geeft je een duidelijk overzicht van de resultatenrekening, met vaak ook nog de vergelijkende cijfers van de vorige periode ernaast.

  Rubrieken

  Elders op deze website is een voorbeeld gegeven van een grootboek met rubrieken. De rubrieken 4, 7 en 8 bevatten de kosten en opbrengsten en vormen de hele resultatenrekening.

  8 Omzet 100
  7 Inkoopwaarde van de omzet / Inkopen / Werk door derden -60
  4 Kosten -10
  Resultaat 30

  In de omzetrubriek staan al je verkopen in een bepaalde periode. In het bovenstaande voorbeeld is voor € 100 aan producten verkocht of diensten verleend (rubriek 8). Daarvoor is voor € 60 aan producten gekocht (rubriek 7). De overige kosten zijn € 10 (rubriek 4), zoals telefoonkosten, autokosten, enz. Per saldo heb je een positief resultaat (een winst) van € 30.

  Een resultatenrekening kan er ook als volgt uit zien:

  Debet Credit
  8 Omzet 100
  7 Inkoopwaarde 60  
  4 Kosten 10  

  Je ziet dat de kosten links (debet) staan en de opbrengsten rechts (credit). Dit voorbeeld is van belang om de beschrijving van het verwerken van de uitgaven en ontvangsten beter te begrijpen.

  Volgende artikel »

  Veel gestelde vragen over de resultatenrekening (FAQ)

  Wat is de resultatenrekening?

  In een resultatenrekening staan alle kosten en opbrengsten over een bepaalde periode.

  Wat is een voorbeeld resultatenrekening?

  Een resultatenrekening is een samenvatting van alle kosten en opbrengsten. Een voorbeeld van de resultatenrekening is:

  • 8 Omzet
  • 7 Inkoopwaarde van de omzet / inkopen
  • 4 Overige kosten

  Als je alles bij elkaar opgeteld, blijkt je resultaat (winst of verlies).

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Resultatenrekening: alle kosten en opbrengsten per periode'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Resultatenrekening: alle kosten en opbrengsten over een bepaalde periode. Als je alle kosten van alle opbrengsten aftrekt, houd je winst of verlies over.


  Over de auteur van 'Resultatenrekening: alle kosten en opbrengsten per periode'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.