3 smart Wifiboosters gratis t.w.v. €149,-. Altijd en overal in huis perfecte wifi met SmartWifi bij Ziggo Alles-in-1.

6 principes bij de controle van de jaarrekening

Er worden 6 principes gehanteerd bij het controleren van de jaarrekening door de accountant: toerekeningsprincipe, realisatieprincipe, matchingprincipe, continuïteitsprincipe, bestendigheidsprincipe en voorzichtigheidsprincipe.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Door gebruik te maken van de 6 principes bij het controleren van de jaarrekening, weet de accountant dat hij niets vergeet waardoor de jaarrekening een onjuist beeld geeft van de werkelijkheid. Deze principes zijn echter van dusdanig groot belang, dat ze zelf wettelijk verplicht zijn voor de controlerende accountant.

  Toerekeningsprincipe

  Het toerekeningsprincipe houdt in dat alles van een onderneming wordt toegerekend aan de juiste perioden. Toerekening aan de juiste perioden geeft tussentijds informatie over het vermogen van een onderneming.

  Realisatieprincipe

  Het realisatieprincipe houdt in dat de opbrengsten genomen mogen worden als de prestatie voltooid is. Hierdoor kun je met zekerheid vaststellen wat de winst is.

  Matchingprincipe

  Het matchingprincipe houdt in dat kosten aan de opbrengsten gematcht moeten worden. Dit betekent dat de kosten in dezelfde periode verantwoord moeten worden als waarin de samenhangende opbrengsten worden behaald.

  Continuïteitsprincipe

  Het continuïteitsprincipe houdt in dat er bij de waardering van activa en passiva uitgegaan wordt dat de onderneming blijft voortbestaan. Als de continuïteit in gevaar is, wordt dit in de toelichting in de jaarrekening aangegeven.

  Bestendigheidsprincipe

  Het bestendigheidsprincipe houdt in dat informatie uit de jaarrekening vergelijkbaar moet zijn. 2 soorten bestendigheid: volgtijdelijke bestendigheid en gelijktijdige bestendigheid.

  Voorzichtigheidsprincipe

  Het voorzichtigheidsprincipe houdt in dat verliezen genomen moeten worden zodra deze te voorzien zijn en winsten pas als ze gerealiseerd zijn. Een ondernemer mag zich in de jaarrekening niet rijker voordoen dan hij is.

  De twee belangrijkste jaarrekening beginselen zijn het toerekeningsbeginsel en het continuïteitsbeginsel. Alle andere principes van de jaarrekening zijn nadere uitwerkingen van deze twee grondbeginselen.

  Volgende artikel »


  Deel '6 principes bij de controle van de jaarrekening'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  6 principes bij controle: toerekeningsbeginsel, realisatieprincipe, matchingprincipe, continuïteitsprincipe, bestendigheidsprincipe en voorzichtigheidsprincipe.


  Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

  Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

  • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
  • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
  • een donatie te doen.
  • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

  Alvast heel erg bedankt!

  e-Boekhouden
  15 maand gratis
  Exact Online
  1 maand gratis
  eAccounting
  12 maand gratis