KPN

6 principes bij de controle van de jaarrekening

Er worden 6 principes gehanteerd bij het controleren van de jaarrekening door de accountant: toerekeningsprincipe, realisatieprincipe, matchingprincipe, continuïteitsprincipe, bestendigheidsprincipe en voorzichtigheidsprincipe.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Door gebruik te maken van de 6 principes bij het controleren van de jaarrekening, weet de accountant dat hij niets vergeet waardoor de jaarrekening een onjuist beeld geeft van de werkelijkheid. Deze principes zijn echter van dusdanig groot belang, dat ze zelf wettelijk verplicht zijn voor de controlerende accountant.

  Toerekeningsprincipe

  Het toerekeningsprincipe houdt in dat alles van een onderneming wordt toegerekend aan de juiste perioden. Toerekening aan de juiste perioden geeft tussentijds informatie over het vermogen van een onderneming.

  Realisatieprincipe

  Het realisatieprincipe houdt in dat de opbrengsten genomen mogen worden als de prestatie voltooid is. Hierdoor kun je met zekerheid vaststellen wat de winst is.

  Matchingprincipe

  Het matchingprincipe houdt in dat kosten aan de opbrengsten gematcht moeten worden. Dit betekent dat de kosten in dezelfde periode verantwoord moeten worden als waarin de samenhangende opbrengsten worden behaald.

  Continuïteitsprincipe

  Het continuïteitsprincipe houdt in dat er bij de waardering van activa en passiva uitgegaan wordt dat de onderneming blijft voortbestaan. Als de continuïteit in gevaar is, wordt dit in de toelichting in de jaarrekening aangegeven.

  Bestendigheidsprincipe

  Het bestendigheidsprincipe houdt in dat informatie uit de jaarrekening vergelijkbaar moet zijn. 2 soorten bestendigheid: volgtijdelijke bestendigheid en gelijktijdige bestendigheid.

  Voorzichtigheidsprincipe

  Het voorzichtigheidsprincipe houdt in dat verliezen genomen moeten worden zodra deze te voorzien zijn en winsten pas als ze gerealiseerd zijn. Een ondernemer mag zich in de jaarrekening niet rijker voordoen dan hij is.

  De twee belangrijkste jaarrekening beginselen zijn het toerekeningsbeginsel en het continuïteitsbeginsel. Alle andere principes van de jaarrekening zijn nadere uitwerkingen van deze twee grondbeginselen.

  Volgende artikel »

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel '6 principes bij de controle van de jaarrekening'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  6 principes van de accountant bij controle van de jaarrekening: toerekening, realisatie, matching, continuïteit, bestendigheid en voorzichtigheid.


  Over de auteur van '6 principes bij de controle van de jaarrekening'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.