Rompslomp administratie

Btw privégebruik: privégebruik van goederen uit de zaak

Btw over het privégebruik van goederen van de zaak moet je aan het einde van het jaar terug betalen. Btw ontvang je terug over je inkopen. Het kan voor komen dat je voor privé gebruik maakt van goederen of diensten van je onderneming, terwijl je de btw al in je onderneming terug hebt ontvangen. Hierdoor is het voor ondernemers goedkoper om goederen te gebruiken dan voor niet-ondernemers, omdat die laatste groep geen btw terug kan ontvangen. Hiervoor is de regeling privégebruik ingesteld.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Van privégebruik is sprake als je goederen of diensten koopt die je zowel voor je onderneming als voor privé gebruikt, bijvoorbeeld een auto of een computer. De btw die betrekking heeft op het deel dat je privé gebruikt, moet je terug betalen aan de Belastingdienst. Ook familie valt onder de term privé.

  Als je goederen of diensten koopt die je zowel zakelijk als privé gebruikt, kun je drie dingen doen:

  • Helemaal geen btw terug vragen;
  • De btw volledig terug vragen en aan het einde van het jaar de btw voor het privégebruik terug betalen;
  • De btw terug vragen voor het deel dat je zakelijk gebruikt.

  Vermogensetikettering

  Wanneer je een goed of een dienst koopt, kun je dit betalen met geld uit je onderneming of met privégeld of een combinatie van beide. Dit heet vermogensetikettering; je kan de goederen geheel tot het privévermogen, geheel tot het ondernemingsvermogen of gedeeltelijk tot het ondernemingsvermogen rekenen.

  Privévermogen

  Als je iets koopt met privégeld, behoort het tot je privévermogen en mag je er geen btw over terug vragen. Je hoeft dan in de btw-aangifte van je onderneming natuurlijk ook geen btw aan te geven voor het privégebruik, omdat je in je onderneming niets terug gevraagd hebt.

  Ondernemingsvermogen

  Als je iets koopt met geld van je onderneming, behoort het tot je ondernemingsvermogen en mag je de btw volledig terug vragen. Als je het vervolgens deels privé gaat gebruiken, moet je de btw voor dat deel aan het einde van het jaar terug betalen.

  Verdeling zakelijk en privégebruik

  Als je iets koopt kun je een verdeling maken tussen zakelijk en privégebruik. De btw over het zakelijke deel mag je volledig terug vragen en de btw over het privédeel niet. Stel, je koopt een computer en je schat dat je deze voor 80% zakelijk en voor 20% privé gaat gebruiken. Dan mag je de btw voor 80% terug vragen. Je betaalt en boekt dan natuurlijk ook maar 80% van de investering in de boekhouding van je onderneming.

  Op de website van de Belastingdienst staat een rekenvoorbeeld voor het privégebruik van een telefoon die gedeeltelijk bedrijfs- en gedeeltelijk privévermogen is.

  Privégebruik door personeel

  Als je personeel voor privédoeleinden gebruikt maakt van goederen van de onderneming, dan geldt daarvoor dezelfde regeling inzake het privégebruik van goederen van de zaak. Ook in dit geval mag je de btw vaak niet of slechts gedeeltelijk terug vragen.

  Verwerking privégebruik in de btw-aangifte

  De btw die je moet betalen over het privégebruik van goederen en diensten van je onderneming geef je aan in de laatste btw-aangifte van het jaar.

  In rubriek 1 staat de regel 'privégebruik'. Links bij 'bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend' vul je 0 in. Rechts onder 'Omzetbelasting' vul je het te betalen bedrag in.

  Verwerking in de boekhouding

  De manier om het privégebruik van goederen te berekenen verschilt per geval, maar het inboeken is altijd hetzelfde (het privégebruik van de auto uitgezonderd). De te betalen btw inzake privégebruik is een schuld. Aangezien je voor privé gebruik maakt van de goederen van je onderneming, moet je vanuit privé de btw betalen aan je onderneming. De onderneming krijgt dus een vordering op jou privé. De journaalpost in het memoriaal hiervan is:

  Debet Credit
  Vordering op privé 21
  a/ Btw inzake privé gebruik 21

  In het beste boekhoudprogramma bestaan afzonderlijke grootboekrekeningen voor de btw op het privégebruik. Op basis hiervan kun je eenvoudig en snel btw-aangifte doen.

  Volgende artikel »

  Veel gestelde vragen over btw privégebruik (FAQ)

  Wat is btw privégebruik?

  Van privégebruik is sprake als je goederen of diensten koopt die je zowel voor je onderneming als voor privé gebruikt. De btw over het privégebruik moet je terug betalen.

  Wat is vermogensetikettering?

  Wanneer je een goed of een dienst koopt, kun je dit betalen met geld uit je onderneming of met privégeld of een combinatie van beide. Dit heet vermogensetikettering; je kan de goederen geheel tot het privévermogen, geheel tot het ondernemingsvermogen of gedeeltelijk tot het ondernemingsvermogen rekenen.

  Wat is privévermogen?

  Als je iets koopt met privégeld, behoort het tot je privévermogen en mag je er geen btw over terug vragen.

  Wat is ondernemingsvermogen?

  Als je iets koopt met geld van je onderneming, behoort het tot je ondernemingsvermogen en mag je de btw volledig terug vragen.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Btw privégebruik: privégebruik van goederen uit de zaak'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Btw over het privégebruik van goederen van de zaak moet je aan het einde van het jaar terug betalen.


  Over de auteur van 'Btw privégebruik: privégebruik van goederen uit de zaak'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.