Gratis Exact boekhouden

Kruisposten: overboekingen tussen banken en kas verwerken (2020)

Kruisposten is een grootboekrekening waarop alle overboekingen geboekt worden. Het gaat hier om overboekingen van de ene bankrekening naar de andere. Ook overboekingen van de kas naar de bank of andersom worden op kruisposten geboekt. De overboekingen blijven binnen je onderneming.

Wat zijn kruisposten?

Wat zijn kruisposten? Kruisposten is een grootboekrekening waarop alle overboekingen geboekt worden. Het gaat hier om overboekingen van de ene bankrekening naar de andere. Ook overboekingen van de kas naar de bank of andersom worden op kruisposten geboekt.

De overboekingen die je op kruisposten boekt, blijven wel in de onderneming. Als je bijvoorbeeld geld overboekt naar privé, hoort dit niet op de grootboekrekening kruisposten.

Kruisposten op de balans

Kruisposten horen op de balans, en wel onder de liquide middelen. Dit betekent dat de tussenrekening kruisposten onderdeel is van het geld van een onderneming. Onder de liquide middelen op de balans staan, naast kruisposten, ook de bankrekeningen en het kassaldo.

Voorbeeld kruisposten op de balans

Stel dat je € 100 overboekt van bankrekening A naar bankrekening B. Hierdoor neemt het saldo van bank A af en het saldo van bank B toe. De journaalpost hiervan is:

Debet Credit
Bank B 100
a/ Bank A 100

Juiste verwerking van kruisposten in de boekhouding

Journaalposten in dagboeken geboekt en elk dagboek kan slechts gekoppeld worden aan één tegenrekening. Dit betekent dat wanneer je meerdere bankrekeningen hebt, je verschillende bankboeken moet aanmaken in het beste boekhoudprogramma. Elk bankboek koppel je vervolgens aan de juiste grootboekrekening/tegenrekening van de betreffende bank. Bankboek A koppel je bijvoorbeeld aan grootboekrekening bank A en bankboek B aan grootboekrekening bank B.

De overboeking moet je in twee dagboeken verwerken, namelijk in bankboek A als uitgave en dagboek B als ontvangst. Doordat elke bankrekening en de kas achter de schermen automatisch als tegenrekening worden gebruikt in de dagboeken, kun je de bedragen niet rechtstreeks op die grootboekrekeningen boeken. In plaats daarvan boek je het bedrag via kruisposten.

De journaalpost van de uitgave in bankboek A is:

Debet Credit
Kruisposten 100

Doordat je de journaalpost in bankboek A verwerkt, hoef je geen tegenrekening in te voeren. De € 100 wordt automatisch van bankrekening A (= debet) af geboekt. Achter de schermen wordt er dus automatisch geboekt:

Debet Credit
a/ Bank A 100

De journaalpost van de ontvangst in bankboek B is:

Debet Credit
a/ Kruisposten 100

Doordat je de journaalpost in bankboek B verwerkt, hoef je geen tegenrekening in te voeren. De € 100 wordt automatisch bij bankrekening B (= debet) op geboekt. Achter de schermen wordt er dus automatisch geboekt:

Debet Credit
Bank B 100

Je ziet dat er op de grootboekrekening kruisposten € 100 debet en € 100 credit geboekt is. Deze bedragen vallen tegen elkaar weg, zodat het saldo € 0 is. Ook zie je dat bankrekening A verminderd is met € 100, terwijl bankrekening B vermeerderd is met € 100.  Kruisposten is een tussenrekening. Tussenrekeningen moeten altijd een saldo hebben van € 0.

Een storting van de kas op de bank of een opname van de bank in de kas worden op dezelfde manier op kruisposten geboekt in twee dagboeken, namelijk het kasboek en het bankboek.

Maak gebruik van e-Boekhouden

Als je zelf je administratie wil voeren kan het handig zijn om eens te kijken naar e-Boekhouden. e-Boekhouden zorgt ervoor dat je eenvoudig je balans, winst-en-verliesrekening, grootboek, mutaties, openstaande posten én overige overzichten kunt inzien. Dit op basis van jouw ingevoerde financiële gegevens. Met actuele cijfers bij de hand in één boekhoudprogramma, ben je in staat om beter te ondernemen!

e-Boekhouden is voor startende ondernemers nu 15 maanden gratis! Dat betekent onbeperkt boekhouden, factureren en uren registreren, zonder kosten. Aan het einde van jouw gratis periode beslist je zelf of je met e-Boekhouden door wilt gaan. Maak hier een gratis account aan.

Foutieve verwerking van een kruispost

Hieronder wordt uitgelegd wat er zou gebeuren als je de overboeking toch direct op de grootboekrekeningen van de bank of kas boekt en dus geen gebruik maak van de tussenrekening kruisposten. De overboeking moet je in twee dagboeken verwerken, namelijk in bankboek A als uitgave en dagboek B als ontvangst.

De (foutieve) journaalpost van de uitgave in bankboek A is:

Debet Credit
Bank B 100

Doordat je de journaalpost in bankboek A verwerkt, hoef je geen tegenrekening in te voeren. De € 100 wordt automatisch van bankrekening A (= debet) af geboekt. Achter de schermen wordt er dus automatisch geboekt:

Debet Credit
a/ Bank A 100

De (foutieve) journaalpost van de ontvangst in bankboek B is:

Debet Credit
a/ Bank A 100

Doordat je de journaalpost in bankboek B verwerkt, hoef je geen tegenrekening in te voeren. De € 100 wordt automatisch bij bankrekening B (= debet) op geboekt. Achter de schermen wordt er dus automatisch geboekt:

Debet Credit
Bank B 100

Je ziet nu dat grootboekrekening bank A voor totaal € 200 is verminderd en bank B voor totaal € 200 is vermeerderd. Dit is uiteraard niet wat er in werkelijkheid is gebeurt. De oorzaak van de fout ligt in het feit dat een dagboek automatische tegenrekeningen gebruikt. Door het gebruik van de grootboek-/tussenrekening kruisposten, wordt dit probleem opgelost.

Volgende artikel »

Veel gestelde vragen over kruisposten (FAQ)

Wat zijn kruisposten?

Kruisposten is een grootboekrekening waarop alle overboekingen geboekt worden. Het gaat hier om overboekingen van de ene bankrekening naar de andere, en van de kas naar de bank.

Staan kruisposten op de balans of in de resultatenrekening?

Kruisposten horen op de balans, en wel onder de liquide middelen. Dit betekent dat de tussenrekening kruisposten onderdeel is van het geld van een onderneming.

Hoe verwerk ik een overboeking van de ene naar de andere bankrekening?

Een overboeking van de ene naar de andere bankrekening binnen je onderneming verwerk je via de kruisposten.


Deel 'Kruisposten: overboekingen tussen banken en kas verwerken (2020)'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Kruisposten is een grootboekrekening waarop alle overboekingen geboekt worden. Het gaat hier om overboekingen van de ene bankrekening naar de andere.


Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

  • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
  • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
  • een donatie te doen.
  • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

Alvast heel erg bedankt!

e-Boekhouden
15 maand gratis
Exact Online
1 maand gratis
Twinfield
1 maand gratis