Amazon

Wetten en regels: boekhouden volgens wet en Belastingdienst

Elke ondernemer zal een boekhouding moeten (laten) bijhouden. Deze verplichting wordt opgelegd door de wet en de Belastingdienst, maar is ook van belang voor je eigen bedrijfsvoering.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Door het bijhouden van een boekhouding heb je altijd snel beschikking over de cijfers en resultaten van je onderneming. Hierdoor krijg je een goed beeld van al je kosten en opbrengsten en kun je tijdig bijsturen. De boekhouding is ook de basis voor je belastingaangiften. De Belastingdienst moet deze snel en goed kunnen controleren.

  Bewaarplicht

  Je bent verplicht om een boekhouding bij te houden en minimaal 7 jaren te bewaren, volgens de wet. Lees meer over de bewaarplicht.

  Boekhouding

  Alle gegevens over je onderneming die je vastlegt op papier of in digitale vorm horen bij je boekhouding, volgens de Belastingdienst. Lees meer over de boekhouding.

  Verplichtingen voor de btw

  Het is verplicht een boekhouding bij de houden voor je btw-aangifte. Uit de boekhouding moet namelijk blijken hoeveel btw je moet betalen of terug ontvangt. Lees meer over de verplichtingen voor de btw.

  Factuurvereisten

  Er zijn wettelijke eisen aan wat je op een factuur vermeldt. Facturen zijn namelijk de basis voor de berekening van de btw-aangifte. Lees meer over de factuurvereisten.

  Volgende artikel »

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Wetten en regels: boekhouden volgens wet en Belastingdienst'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  De wetten en regels van boekhouden verplichten ondernemers een boekhouding bij te houden. De verplichting wordt opgelegd door wet en Belastingdienst.


  Over de auteur van 'Wetten en regels: boekhouden volgens wet en Belastingdienst'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.