Journaalpost boekhouden uitleg: debet en credit

Middels journaalposten kun je een boeking maken in je boekhouding. Een journaalpost bestaat altijd uit minstens twee regels, waarbij de ene grootboekrekening méér wordt en de ander minder. Hierdoor is er altijd evenwicht is. Dit heet dubbel boekhouden.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Journaalposten debet en credit boeken

  Een journaalpost moet je altijd debet én credit boeken, want er is altijd sprake van een rekening en een tegenrekening. Elders op deze website is gesproken over het feit dat een bepaalde handeling, zoals kosten betalen, altijd op twee rekeningen wordt geboekt.

  Ook is aangegeven dat de kosten debet (links) en de omzet credit (rechts) in de resultatenrekening staan, en dat bezittingen debet (links) en schulden credit (rechts) op de balans staan.

  Journaalposten uitleg

  Als je een bepaalde grootboekrekening wilt vermeerderen, moet je het bedrag in de journaalpost op dezelfde zijde boeken. Het tegenovergestelde geldt als je een grootboekrekening wilt verminderen, dan boek je het bedrag op de andere zijde. De uitleg journaalposten:

  • Als je een bezit (= debet) wilt vermeerderen, boek je het bedrag debet in de journaalpost.
  • Als je een bezit (= debet) wilt verminderen, boek je het bedrag credit in de journaalpost.
  • Als je een schuld (= credit) wilt vermeerderen, boek je het bedrag credit in de journaalpost.
  • Als je een schuld (= credit) wilt verminderen, boek je het bedrag debet in de journaalpost.
  • Als je een kosten (= debet) wilt vermeerderen, boek je het bedrag debet in de journaalpost.
  • Als je een kosten (= debet) wilt verminderen, boek je het bedrag credit in de journaalpost.
  • Als je een opbrengst (= credit) wilt vermeerderen, boek je het bedrag credit in de journaalpost.
  • Als je een opbrengst (= credit) wilt verminderen, boek je het bedrag debet in de journaalpost.

  Voorbeeld journaalpost bij het boekhouden

  In het beste boekhoudprogramma kun je journaalposten eenvoudig en snel invoeren.

  Als je bijvoorbeeld voor € 100 aan kosten betaalt, neemt je banksaldo af en je kosten nemen toe. De journaalpost bij het boekhouden is:

  Debet Credit
  Kosten 100
  a/ Bank 100

  Je ziet dat de kosten (= debet) zijn vermeerderd door € 100 debet te boeken en het banksaldo (bezit = debet) is verminderd door € 100 credit te boeken.

  Als je bijvoorbeeld € 200 aan opbrengsten ontvangt, nemen zowel je bankrekening als de omzet toe. De journaalpost bij het boekhouden is:

  Debet Credit
  Bank 200
  a/ Omzet 200

  Nu zie je dat het banksaldo (bezit = debet) is vermeerderd door € 200 debet te boeken en de omzet (= credit) ook is vermeerderd door € 200 credit te boeken.

  Een journaalpost spreek je als volgt uit: kosten € x, aan bank € x. ‘a/’ staat voor het woord ‘aan’. De bovenste regel met het debet-bedrag is de rekening en de onderste regel met het credit-bedrag is de tegenrekening.

  Journaalpost memoriaal invoeren in je boekhouding

  In sommige gevallen is het nodig om zogenaamde memoriaalboekingen te maken. Dit houdt in dat je direct een bedrag van een rekening naar een andere rekening verplaatst via een journaalpost.

  Volgende artikel »

  Tip: journaalpost

  In sommige boekhoudpakketten kan het voorkomen dat je niet kunt aangeven of een bedrag credit of debet moet komen te staan. Vaak is er dan maar één veld waar je het bedrag in kunt vullen. In deze gevallen geldt altijd: geef een debet-bedrag als positief (+) in en een credit-bedrag negatief (-). De boeking ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:

  Bedrag
  Bank + € 200
  Omzet - € 200

  Veel gestelde vragen over journaalposten (FAQ)

  Wat is een journaalpost?

  Middels journaalposten kun je een boeking maken in je boekhouding. Het betreffen handmatige boekingen, zoals correcties of incidentele boekingen.

  Wat is dubbel boekhouden?

  Een journaalpost bestaat altijd uit minstens twee regels, waarbij de ene grootboekrekening méér wordt en de ander minder. Hierdoor is er altijd evenwicht is. Dit heet dubbel boekhouden.

  Moet je een journaalpost debet én credit boeken?

  Ja, een journaalpost moet je altijd debet én credit boeken, want er is altijd sprake van een rekening en een tegenrekening. Als je een bepaalde grootboekrekening wilt vermeerderen, moet je het bedrag in de journaalpost op dezelfde zijde boeken.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Journaalpost boekhouden uitleg: debet en credit'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Uitleg journaalposten: boeking verwerken in je boekhouding. Een journaalpost bestaat uit minstens twee regels en is in evenwicht. Dit is dubbel boekhouden.


  Over de auteur van 'Journaalpost boekhouden uitleg: debet en credit'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.