De boekhouding: grootboek, balans en resultatenrekening

De financiële boekhouding bestaat uit een grootboek, van waaruit de balans en resultatenrekening worden opgesteld.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Het grootboek

  In een grootboek worden alle uitgaven en ontvangsten op grootboekrekeningen samengevat. Boekhouden is in beginsel niets anders dan het verwerken van alle uitgaven en ontvangsten. Lees meer over het grootboek.

  Resultatenrekening

  In een resultatenrekening staan alle kosten en opbrengsten over een bepaalde periode. Als je alle kosten van alle opbrengsten aftrekt, houd je je resultaat (winst of verlies) over. Lees meer over de resultatenrekening.

  Balans

  Op de balans staan alle bezittingen, je eigen vermogen en de schulden van je onderneming op een bepaald moment. Een balans bestaat uit twee zijden, namelijk debet en credit. Leest meer over de balans.

  Verband tussen balans en resultatenrekening

  In een boekhouding zijn de balans en de resultatenrekening aan elkaar gekoppeld. Lees meer over het verband tussen balans en resultatenrekening.

  Volgende artikel »

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'De boekhouding: grootboek, balans en resultatenrekening'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  De financiële boekhouding bestaat uit een grootboek, van waaruit de balans en resultatenrekening worden opgesteld.


  Over de auteur van 'De boekhouding: grootboek, balans en resultatenrekening'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.