succesvolboekhouden.nl
Gratis Exact boekhouden
De boekhoudingHet grootboekGrootboekrekeningschema

Grootboekrekeningschema: het standaard grootboekrekeningschema (2020)

Een grootboekrekeningschema is een schema met alle meest voorkomende grootboekrekeningen. De cijfers van deze grootboekrekeningen staan in een logische volgorde. Een ondernemer moet uit het rekeningschema de nodige informatie kunnen halen. Een standaard grootboekrekeningschema is aanwezig in veel boekhoudpakketten.

Standaard rekeningschema

Veel boekhoudpakketten hebben zelf een standaard grootboekrekeningschema, waarin alle meest voorkomende grootboekrekeningen aanwezig zijn. De cijfers van deze grootboekrekeningen verschillen per boekhoudpakket, maar de logica is steeds hetzelfde; de cijfers van een onderliggend niveau beginnen altijd met de cijfers van het bovenliggende niveau.

Ook hebben de cijfers niet altijd dezelfde lengte. Dit varieert vaak van 4 cijfers tot 6 cijfers, afhankelijk van de grootte van de boekhouding. Een voorbeeld van een uitgebreid standaard rekeningschema kun je hier downloaden. Dit schema is niet volledig, omdat er niet één standaard rekeningschema voor alle ondernemingen bestaat. Elke ondernemer kan en moet het rekeningschema naar eigen inzicht indelen, zodat je er de voor jou nodige informatie uit kunt halen.

Overzicht grootboek in je boekhoudpakket

Een overzicht van je grootboek vind je eenvoudig terug in je gratis online boekhouding van e-Boekhouden. Hier krijg je een overzicht van uw mutaties per grootboekrekening over een bepaalde periode.

Je kunt ook rekeningen zonder mutaties weergeven en/of de cumulatie per rekening. Door in het overzicht van een rekening op het potloodje te klikken, kun je een mutatie wijzigen.

Het grootboek kun je exporteren naar Excel, PDF en CSV-formaat.

Overzicht grootboek

In bovenstaand voorbeeld staan nog geen grootboekrekeningen. Probeer het overzicht van je grootboek nu in het gratis boekhoudpakket van e-Boekhouden.

Volgende artikel »

Downloads

Download  Grootboekrekeningschema

Gerelateerde begrippen

Gratis e-Boekhouden
XGratis e-Boekhouden