Simonly acties van KPN

Grootboekrekeningschema: het standaard grootboekrekeningschema (2021)

Een grootboekrekeningschema is een schema met alle meest voorkomende grootboekrekeningen. De cijfers van deze grootboekrekeningen staan in een logische volgorde. Een ondernemer moet uit het rekeningschema de nodige informatie kunnen halen. Een standaard grootboekrekeningschema is aanwezig in veel boekhoudpakketten.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Standaard rekeningschema

  Veel boekhoudpakketten hebben zelf een standaard grootboekrekeningschema, waarin alle meest voorkomende grootboekrekeningen aanwezig zijn. De cijfers van deze grootboekrekeningen verschillen per boekhoudpakket, maar de logica is steeds hetzelfde; de cijfers van een onderliggend niveau beginnen altijd met de cijfers van het bovenliggende niveau.

  Ook hebben de cijfers niet altijd dezelfde lengte. Dit varieert vaak van 4 cijfers tot 6 cijfers, afhankelijk van de grootte van de boekhouding. Een voorbeeld van een uitgebreid standaard rekeningschema kun je hier downloaden. Dit schema is niet volledig, omdat er niet één standaard rekeningschema voor alle ondernemingen bestaat. Elke ondernemer kan en moet het rekeningschema naar eigen inzicht indelen, zodat je er de voor jou nodige informatie uit kunt halen.

  Grootboekrekeningschema in je boekhoudpakket

  In het beste boekhoudprogramma is het standaard rekeningschema vaak al voorgeprogrammeerd. Uiteraard kun je ook onbeperkt zelf grootboekrekeningen toevoegen voor een beter inzicht in je cijfers.

  Een overzicht van je grootboekrekeningschema vind je eenvoudig terug in je gratis online boekhouding van Visma eAccounting. Hier krijg je een overzicht van uw mutaties per grootboekrekening over een bepaalde periode.

  Je kunt ook rekeningen zonder mutaties weergeven en/of de cumulatie per rekening. Door in het overzicht van een rekening op het potloodje te klikken, kun je een mutatie wijzigen.

  Het grootboek kun je exporteren naar Excel, PDF en CSV-formaat.

  Overzicht grootboek

  Probeer het overzicht van je grootboek nu in het gratis boekhoudprogramma van Visma eAccounting.

  Volgende artikel »

  Downloads

  Veel gestelde vragen over het grootboekrekeningschema (FAQ)

  Wat is een grootboekrekeningschema?

  Een grootboekrekeningschema is een schema met alle meest voorkomende grootboekrekeningen. De cijfers van deze grootboekrekeningen staan in een logische volgorde.

  Wat is een voorbeeld van een grootboekrekening?

  Grootboekrekeningen bestaan vaak uit 4-6 cijfers. Een voorbeeld van een grootboekrekening is: 4210 Huisvestingskosten.

  Wat is het standaard rekeningschema?

  Veel boekhoudpakketten hebben zelf een standaard rekeningschema, waarin alle meest voorkomende grootboekrekeningen aanwezig zijn. De cijfers van deze grootboekrekeningen verschillen per boekhoudpakket, maar de logica is steeds hetzelfde.


  Deel 'Grootboekrekeningschema: het standaard grootboekrekeningschema (2021)'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Een grootboekrekeningschema is een schema met alle meest voorkomende grootboekrekeningen. De cijfers in het rekeningschema staan in een logische volgorde.


  Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

  Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

  • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
  • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
  • een donatie te doen.
  • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

  Alvast heel erg bedankt!

  e-Boekhouden
  15 maand gratis
  Exact Online
  1 maand gratis
  eAccounting
  12 maand gratis