Amazon

Aangifte btw/omzetbelasting: tarieven, verwerking, aangifte

Nagenoeg iedere ondernemer zal te maken krijgen met btw. De te betalen of te ontvangen btw zal uit je boekhouding moeten blijken. Btw is hetzelfde als omzetbelasting.

Op facturen die je ontvangt en facturen die je verstuurt zal in de meeste gevallen btw staan. De verplichtingen voor de btw zijn elders op deze website uitgelegd. Het begrip btw staat voor belasting over de toegevoegde waarde. Per maand, per kwartaal of per jaar moet je aangifte doen, afhankelijk van het type onderneming en de hoogte van je omzet. De Belastingdienst geeft dit aan in een brief.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  De volgende hoofdstukken komen aan bod:

  Btw-tarieven

  Er zijn diverse btw-percentages: 21%, 9% en 0%. Lees meer over de btw-tarieven.

  Verwerking van de btw in de boekhouding

  Btw betaal je over je omzet en ontvang je terug over je inkopen. Lees meer over de verwerking van de btw in de boekhouding.

  Btw-aangifte doen en betalen

  Btw-aangifte moet je per maand, per kwartaal of per jaar doen, afhankelijk van het type onderneming en de hoogte van je omzet. Lees meer over btw-aangifte doen en betalen.

  Termen btw en omzetbelasting

  Btw en omzetbelasting zijn hetzelfde. De term ‘belasting over de toegevoegde waarde’ (btw) geeft echter een beter beeld van de inhoud, dan ‘omzetbelasting’. Lees meer over de termen btw en omzetbelasting.

  Lees meer over de btw op de website van de Belastingdienst.

  Volgende artikel »

  Veel gestelde vragen over btw / omzetbelasting (FAQ)

  Welke btw-tarieven zijn er?

  Er zijn diverse btw-percentages: 21%, 9% en 0%.

  Wanneer moet je btw-aangifte doen?

  Btw-aangifte moet je per maand, per kwartaal of per jaar doen, afhankelijk van het type onderneming en de hoogte van je omzet.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Aangifte btw/omzetbelasting: tarieven, verwerking, aangifte'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Iedere ondernemer krijgt te maken met btw. De te betalen of te ontvangen btw zal uit je boekhouding moeten blijken. Btw is hetzelfde als omzetbelasting.


  Over de auteur van 'Aangifte btw/omzetbelasting: tarieven, verwerking, aangifte'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.