ALGEMEEN
 WETTEN EN REGELS
 DE BOEKHOUDING
 UITGAVEN EN ONTVANGSTEN
 JAARREKENING SAMENSTELLEN
 ADMINISTRATIEVE ORGANISATIE
 WERKKOSTENREGELING
 AANGIFTE BTW/ OMZETBELASTING
Aangifte btw/omzetbelastingBtw-aangifte doen en betalenBtw-aangifte invullen

Btw-aangifte invullen: welke bedragen moet je waar invullen (2018)

De btw-aangifte kun je eenvoudig invullen aan de hand van de saldo's op de grootboekrekeningen. De btw-aangifte bestaat uit 5 rubrieken:

 1. Af te dragen btw
 2. Verleggingsregelingen binnenland
 3. Prestaties naar of in het buitenland
 4. Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht
 5. Voorbelasting en kleine ondernemersregeling
Actie: nu 15 maanden gratis licentie bij e-Boekhouden.nl!

Btw-aangifte invullen

Aan de hand van de saldo's op de grootboekrekeningen kun je de btw-aangifte eenvoudig invullen. Elders op deze website is uitgelegd waar je btw over moet betalen en waar je btw over terug ontvangt. Ook is de verleggingsregeling uitgelegd, aangezien dit afzonderlijk in de aangifte vermeld moet worden.

 • Het saldo van de grootboekrekeningen omzet 21%, omzet 6% en omzet 0% vul je in de rubrieken 1a, 1b en 1e in. Dit doe je in de kolom ‘bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’.
 • Soms berekent de aangifte zelf de te betalen btw in de rubrieken 1a en 1b. Dit moet uiteraard overeenkomen met de grootboekrekeningen te betalen btw 21% en te betalen 6%. Controleer goed of dit klopt. Als de aangifte de bedragen niet automatisch berekent, moet je het saldo van de grootboekrekeningen te betalen btw 21% en te betalen btw 6% invullen in de rubrieken 1a en 1b. Dit doe je in de kolom ‘omzetbelasting’.
 • De te betalen btw inzake privé gebruik van goederen en de auto is geboekt op grootboekrekening btw inzake privé gebruik. Het saldo van die grootboekrekening vul je in rubriek 1d in. Dit doe je in de kolom ‘omzetbelasting’.
 • De omzet met betrekking tot de door jou verlegde btw naar andere ondernemers is geboekt op grootboekrekening omzet btw verlegd. Het saldo van die grootboekrekening vul je in rubriek 1e in. Dit doe je in de kolom ‘bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’.
 • De inkopen met betrekking tot de verlegde btw naar jou is geboekt op grootboekrekening inkopen btw verlegd. Het saldo van die grootboekrekening vul je in rubriek 2a in. Dit doe je in de kolom ‘bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’.
 • De btw over de inkomen met betrekking tot de verlegde btw naar jou is geboekt op grootboekrekening te betalen btw verlegd. Het saldo van die grootboekrekening vul je in rubriek 2a in. Dit doe je in de kolom ‘omzetbelasting’.
 • De terug te ontvangen btw is geboekt op grootboekrekening te vorderen btw 6% en te vorderen btw 21%. Deze tel je bij elkaar op en vul je in rubriek 5b in.

Te betalen of terug te ontvangen btw en nihilaangifte

Alle bedragen worden bij elkaar op geteld en afgetrokken, waarna onder aan de aangifte het te betalen of terug te ontvangen bedrag staat. Je moet ook btw-aangifte doen als je in de betreffende periode geen btw betaald of ontvangen hebt. Vul in de aangifte dan overal € 0 in. Dit heet een nihil-aangifte.

Btw-aangifte in je boekhoudpakket

Je stelt met je gratis online boekhouding van e-Boekhouden direct je btw-aangifte voor een specifieke periode samen. Gegevens uit je boekhouding vullen automatisch de elektronische aangifte. Je kunt de gegevens van je btw-aangifte direct in de boekhouding verwerken en elektronisch naar de Belastingdienst versturen.

 • Selecteer een periode waarvoor je btw-aangifte wilt doen en klik op Verder.
 • Er opent een scherm met hierin de gegevens uit je boekhouding, ingevuld volgens de regels van de Belastingdienst.
 • De btw-aangifte in e-Boekhouden is opgebouwd uit 2 tot maximaal 4 kolommen.

 • Wanneer je klikt op btw-aangifte verwerken in de boekhouding worden de gegevens uit de kolom Voorgestelde aangifte en de bedragen in de rubrieken 1d (privé gebruik) en 5d (KOR) verwerkt in je boekhouding.
 • Klik op btw-aangifte nu elektronisch versturen om de aangifte naar de Belastingdienst te verzenden.

Probeer de btw-aangifte nu in het gratis boekhoudpakket van e-Boekhouden.

Volgende artikel »

Gerelateerde begrippen
Online geld verdienen
Tips
Begrippen
Downloads
Boekhoudprogramma's
Gratis e-Boekhouden
Twitter   Twitter
Adverteren?
Doneren
Links
Sitemap
Contact
Wie, wat, waar?
Nieuwsbrief
Copyright © 2018

Online boekhouden
15 maanden gratis!

Online boekhouden
1e jaar gratis

Online boekhouden
1e maand gratis

Online boekhouden
1e maand gratis


Succesvolboekhouden.nl is niet aansprakelijk voor onjuistheden op deze website en eventuele schade die te maken heeft met het gebruik van deze website. Raadpleeg een specialist, zoals een accountant of belastingadviseur, voor meer informatie. ONLINE BOEKHOUDEN
Nu gratis online boekhouden!
1. e-Boekhouden* (tip!)
2. Exact Online (tip!)
3. Visma eAccounting
4. Twinfield
5. Yoursminc
* 15 maanden gratis! ZOEKEN
Begrippen | Tips | Sitemap
XGratis e-Boekhouden