Gratis e-Boekhouden.nl

Btw-aangifte invullen: welke bedragen moet je waar invullen (2023)

Klik hier voor een gratis account bij e-Boekhouden.nl t.w.v. 150 euro!

De btw-aangifte kun je eenvoudig invullen aan de hand van de saldo's op de grootboekrekeningen. Je moet zelf berekenen hoeveel btw je moet aangeven en betalen, daarom is een goede boekhouding een vereiste.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  De btw-aangifte bestaat uit 5 rubrieken:

  1. Af te dragen btw
  2. Verleggingsregelingen binnenland
  3. Prestaties naar of in het buitenland
  4. Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht
  5. Voorbelasting

  Btw-aangifte invullen

  In het beste boekhoudprogramma kun je aan de hand van de saldo's op de grootboekrekeningen de btw-aangifte eenvoudig invullen. Elders op deze website is uitgelegd waar je btw over moet betalen en waar je btw over terug ontvangt. Ook is de verleggingsregeling uitgelegd, aangezien dit afzonderlijk in de aangifte vermeld moet worden.

  • Het saldo van de grootboekrekeningen omzet 21%, omzet 9% en omzet 0% vul je in de rubrieken 1a, 1b en 1e in. Dit doe je in de kolom ‘bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’.
  • Soms berekent de aangifte zelf de te betalen btw in de rubrieken 1a en 1b. Dit moet uiteraard overeenkomen met de grootboekrekeningen te betalen btw 21% en te betalen 9%. Controleer goed of dit klopt. Als de aangifte de bedragen niet automatisch berekent, moet je het saldo van de grootboekrekeningen te betalen btw 21% en te betalen btw 9% invullen in de rubrieken 1a en 1b. Dit doe je in de kolom ‘omzetbelasting’.
  • De te betalen btw inzake privé gebruik van goederen en de auto is geboekt op grootboekrekening btw inzake privé gebruik. Het saldo van die grootboekrekening vul je in rubriek 1d in. Dit doe je in de kolom ‘omzetbelasting’.
  • De omzet met betrekking tot de door jou verlegde btw naar andere ondernemers is geboekt op grootboekrekening omzet btw verlegd. Het saldo van die grootboekrekening vul je in rubriek 1e in. Dit doe je in de kolom ‘bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’.
  • De inkopen met betrekking tot de verlegde btw naar jou is geboekt op grootboekrekening inkopen btw verlegd. Het saldo van die grootboekrekening vul je in rubriek 2a in. Dit doe je in de kolom ‘bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’.
  • De btw over de inkomen met betrekking tot de verlegde btw naar jou is geboekt op grootboekrekening te betalen btw verlegd. Het saldo van die grootboekrekening vul je in rubriek 2a in. Dit doe je in de kolom ‘omzetbelasting’.
  • De terug te ontvangen btw is geboekt op grootboekrekening te vorderen btw 9% en te vorderen btw 21%. Deze tel je bij elkaar op en vul je in rubriek 5b in.

  Te betalen of terug te ontvangen btw en nihilaangifte

  Alle bedragen worden bij elkaar op geteld en afgetrokken, waarna onder aan de aangifte het te betalen of terug te ontvangen bedrag staat. Je moet ook btw-aangifte doen als je in de betreffende periode geen btw betaald of ontvangen hebt. Vul in de aangifte dan overal € 0 in. Dit heet een nihil-aangifte.

  Btw-aangifte in je boekhoudprogramma

  Je stelt met je gratis online boekhouding van Exact Online direct je btw-aangifte voor een specifieke periode samen. Gegevens uit je boekhouding vullen automatisch de elektronische aangifte. Je kunt de gegevens van je btw-aangifte direct in de boekhouding verwerken en elektronisch naar de Belastingdienst versturen.

  • Selecteer een periode waarvoor je btw-aangifte wilt doen en klik op Verder.
  • Er opent een scherm met hierin de gegevens uit je boekhouding, ingevuld volgens de regels van de Belastingdienst.
  • De btw-aangifte in Exact Online is opgebouwd uit 2 tot maximaal 4 kolommen.
  Btw-aangifte - overzicht
  • Wanneer je klikt op btw-aangifte verwerken in de boekhouding worden de gegevens uit de kolom Voorgestelde aangifte en de bedragen in de rubrieken 1d (privé gebruik) en 5d (KOR) verwerkt in je boekhouding.
  • Klik op btw-aangifte nu elektronisch versturen om de aangifte naar de Belastingdienst te verzenden.
  Btw-aangifte verwerken en versturen

  Probeer de btw-aangifte nu in het gratis boekhoudprogramma van Exact Online.

  Volgende artikel »

  Veel gestelde vragen over btw-aangifte invullen (FAQ)

  Hoe vul je de btw-aangifte in?

  De btw-aangifte kun je eenvoudig invullen aan de hand van de saldo's op de grootboekrekeningen. Je moet zelf berekenen hoeveel btw je moet aangeven en betalen, daarom is een goede boekhouding een vereiste.

  Welke btw-rubrieken zijn er?

  Er zijn 5 btw-rubrieken in de btw-aangifte:

  1. Af te dragen btw
  2. Verleggingsregelingen binnenland
  3. Prestaties naar of in het buitenland
  4. Prestaties vanuit het buitenland aan u verricht
  5. Voorbelasting

  Wat is nihilaangifte in de btw?

  Je moet ook btw-aangifte doen als je in de betreffende periode geen btw betaald of ontvangen hebt. Vul in de aangifte dan overal € 0 in. Dit heet een nihil-aangifte.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 01-06-2023 | Auteur:

  Deel 'Btw-aangifte invullen: welke bedragen moet je waar invullen (2023)'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Aan de hand van de saldo's op de grootboekrekeningen kun je de btw-aangifte eenvoudig invullen.


  Over de auteur van 'Btw-aangifte invullen: welke bedragen moet je waar invullen (2023)'

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.

  eBoekhouden
  15 mnd gratis
  Exact
  1 mnd gratis
  eAccounting
  12 mnd gratis
  Snelstart
  1 mnd gratis