KPN

Belanghebbenden van de jaarrekening

Belanghebbenden van de jaarrekening zijn de gebruikers die hun beslissingen op het rapport baseren. Belanghebbenden zijn beleggers, werknemers, banken, leveranciers en klanten.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Dit zijn de belanghebbende van de jaarrekening:

  • Beleggers/aandeelhouders
  • Werknemers
  • Kredietverschaffers/banken
  • Leveranciers
  • Afnemers/klanten
  • Overheid/Belastingdienst
  • Community/omwonenden

  Beleggers/aandeelhouders

  Beleggers zijn belanghebbenden van de jaarrekening van grote beursgenoteerde bedrijven. Zij kopen aandelen van je onderneming, dus zij willen ook weten hoeveel risico aan hun belegging is verbonden. Ook moet uit de jaarrekening blijken hoeveel rendement zij mogelijk gaan maken op hun belegging. De jaarrekening bepaald voor beleggers of ze je aandelen gaan kopen, aanhouden of verkopen.

  Werknemers

  Werknemers zijn belanghebbenden van de jaarrekening, omdat zij financieel afhankelijk zijn van het voortbestaan van je onderneming. Op basis van de jaarrekening kunnen zij inschatten wat de toekomstverwachtingen zijn en of hun salaris nog uitbetaald kan worden. Ook kunnen werknemers beloningen ontvangen die gebaseerd zijn op het resultaat van afgelopen jaar.

  Kredietverschaffers/banken

  Kredietverschaffers en verstrekkers van leningen zijn belanghebbenden van de jaarrekening, omdat zij willen weten of je onderneming de aflossing en rente terug kunnen betalen. Kredietverschaffers zullen je aanvraag van een lening beoordelen op basis de liquide middelen in de jaarrekening. In sommige gevallen kunnen ze daarbij meer of minder zekerheden vragen, zoals onderpand of een hogere rente.

  Leveranciers

  Leveranciers zijn belanghebbenden van de jaarrekening, omdat zij willen weten of je onderneming het aankoopbedrag zal kunnen betalen. Vooral bij grote investeringen willen leveranciers betrouwbare cijfers zien en de jaarrekening moet aan dat doel voldoen.

  Afnemers/klanten

  Afnemers en klanten zijn belanghebbenden van de jaarrekening, omdat zij willen weten of je onderneming het product of dienst kan blijven leveren. Vaak zijn je vaste klanten afhankelijk van je product of dienst en bij het wegvallen daarvan komen zij in de problemen. De continuïteit van je onderneming is voor hun van groot belang en dat zal uit de jaarrekening moeten blijken.

  Overheid/Belastingdienst

  De overheid is een belanghebbende van de jaarrekening. Enerzijds moet je als ondernemer natuurlijk belasting betalen, en dat wordt berekent op basis van de cijfers uit je boekhouding en daarmee de jaarrekening. Anderzijds bepaald de overheid welke koers ze willen varen op basis van de algemene financiële posities van alle ondernemingen. Bij het maken van beleid zijn betrouwbare cijfers dus van belang.

  Community/omwonenden

  De omgeving van je onderneming is belanghebbende van de jaarrekening. Hierbij valt te denken aan omwonenden die belang hebben bij de impact van je onderneming op het milieu, de economie en werkgelegenheid.

  Volgende artikel »

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Belanghebbenden van de jaarrekening'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Belanghebbenden van de jaarrekening zijn zij die beslissingen erop baseren. Belanghebbenden zijn beleggers, werknemers, banken, leveranciers en klanten.


  Over de auteur van 'Belanghebbenden van de jaarrekening'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.