Gratis eAccounting

Belanghebbenden van de jaarrekening

Belanghebbenden van de jaarrekening zijn de gebruikers die hun beslissingen op het rapport baseren. Belanghebbenden zijn beleggers, werknemers, banken, leveranciers en klanten.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Dit zijn de belanghebbende van de jaarrekening:

  • Beleggers/aandeelhouders
  • Werknemers
  • Kredietverschaffers/banken
  • Leveranciers
  • Afnemers/klanten
  • Overheid/Belastingdienst
  • Community/omwonenden

  Beleggers/aandeelhouders

  Beleggers zijn belanghebbenden van de jaarrekening van grote beursgenoteerde bedrijven. Zij kopen aandelen van je onderneming, dus zij willen ook weten hoeveel risico aan hun belegging is verbonden. Ook moet uit de jaarrekening blijken hoeveel rendement zij mogelijk gaan maken op hun belegging. De jaarrekening bepaald voor beleggers of ze je aandelen gaan kopen, aanhouden of verkopen.

  Werknemers

  Werknemers zijn belanghebbenden van de jaarrekening, omdat zij financieel afhankelijk zijn van het voortbestaan van je onderneming. Op basis van de jaarrekening kunnen zij inschatten wat de toekomstverwachtingen zijn en of hun salaris nog uitbetaald kan worden. Ook kunnen werknemers beloningen ontvangen die gebaseerd zijn op het resultaat van afgelopen jaar.

  Kredietverschaffers/banken

  Kredietverschaffers en verstrekkers van leningen zijn belanghebbenden van de jaarrekening, omdat zij willen weten of je onderneming de aflossing en rente terug kunnen betalen. Kredietverschaffers zullen je aanvraag van een lening beoordelen op basis de liquide middelen in de jaarrekening. In sommige gevallen kunnen ze daarbij meer of minder zekerheden vragen, zoals onderpand of een hogere rente.

  Leveranciers

  Leveranciers zijn belanghebbenden van de jaarrekening, omdat zij willen weten of je onderneming het aankoopbedrag zal kunnen betalen. Vooral bij grote investeringen willen leveranciers betrouwbare cijfers zien en de jaarrekening moet aan dat doel voldoen.

  Afnemers/klanten

  Afnemers en klanten zijn belanghebbenden van de jaarrekening, omdat zij willen weten of je onderneming het product of dienst kan blijven leveren. Vaak zijn je vaste klanten afhankelijk van je product of dienst en bij het wegvallen daarvan komen zij in de problemen. De continuïteit van je onderneming is voor hun van groot belang en dat zal uit de jaarrekening moeten blijken.

  Overheid/Belastingdienst

  De overheid is een belanghebbende van de jaarrekening. Enerzijds moet je als ondernemer natuurlijk belasting betalen, en dat wordt berekent op basis van de cijfers uit je boekhouding en daarmee de jaarrekening. Anderzijds bepaald de overheid welke koers ze willen varen op basis van de algemene financiële posities van alle ondernemingen. Bij het maken van beleid zijn betrouwbare cijfers dus van belang.

  Community/omwonenden

  De omgeving van je onderneming is belanghebbende van de jaarrekening. Hierbij valt te denken aan omwonenden die belang hebben bij de impact van je onderneming op het milieu, de economie en werkgelegenheid.

  Volgende artikel »


  Deel 'Belanghebbenden van de jaarrekening'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Belanghebbenden van de jaarrekening zijn diegenen die hun beslissingen erop baseren. Belanghebbenden zijn beleggers, werknemers, banken, leveranciers en klanten.


  Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

  Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

  • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
  • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
  • een donatie te doen.
  • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

  Alvast heel erg bedankt!

  e-Boekhouden
  15 maand gratis
  Exact Online
  1 maand gratis
  eAccounting
  12 maand gratis