Gratis e-Boekhouden

Btw-aangifte doen en betalen: wanneer en hoeveel (2021)

Btw-aangifte moet je per maand, per kwartaal of per jaar doen, afhankelijk van het type onderneming en de hoogte van je omzet. In de btw-aangifte geef je de btw aan die je betaald hebt bij je inkopen en de btw die je ontvangen hebt van je klanten.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Wanneer moet je btw-aangifte doen?

  Wanneer moet je btw-aangifte doen? De Belastingdienst geeft dit aan in een brief. Je moet altijd btw-aangifte doen, zelfs als je in de betreffende periode geen btw betaald of ontvangen hebt. Ook als je geen aangiftebrief hebt gekregen en je hebt wel btw aan te geven, moet je btw-aangifte doen.

  Boetes voor te laat btw-aangifte indienen of betalen

  Als je de aangifte niet of te laat hebt ingediend, kun je een boete krijgen. Ook krijg je een naheffingsaanslag als je geen aangifte doet. De Belastingdienst maakt dan een schatting van het te betalen bedrag, die vaak nadelig is voor jou als ondernemer.

  Ook als je de aangifte wel gedaan hebt, maar je hebt te laat, te weinig of helemaal niets betaald, kun je een boete krijgen.

  Op tijd aangeven en betalen

  Als je per maand of per kwartaal aangifte moet doen, dan moet je uiterlijk de laatste dag van de volgende maand aangifte doen. Dit betekent dat je na afloop van het tijdvak één maand de tijd hebt om de aangifte te versturen en te betalen.

  Als je per jaar aangifte moet doen, dan moet je uiterlijk vóór 1 april van het volgende jaar aangifte doen en betalen.

  In uitzonderlijke gevallen (ernstige calamiteit) kan je uitstel aanvragen voor het doen van btw-aangifte.

  Aangiftetijdvak btw-aangifte

  De meeste ondernemers moeten btw-aangifte per kwartaal doen. Het is echter ook mogelijk dat er een ander aangiftetijdvak geldt, namelijk per maand of per jaar. De Belastingdienst geeft aan wat je aangiftetijdvak is.

  Op verzoek kun je per brief je aangiftetijdvak wijzigen. De Belastingdienst probeert binnen 6 weken te reageren op je verzoek.

  Btw-aangifte doen met boekhoudprogramma

  Btw-aangifte doen doe je via een aangifteprogramma of op het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst. Ook is het in het beste boekhoudprogramma mogelijk om van daar uit de aangifte rechtstreeks te versturen.

  Btw terug ontvangen of betalen

  Nadat je de aangifte verstuurd hebt, ontvang je een ontvangstbevestiging. Als je geld terug ontvangt, maakt de Belastingdienst dit automatisch over. Als je geld moet betalen, moet je dit direct zelf doen.

  Je ontvangt geen factuur of betalingsverzoek van de Belastingdienst. Het betalingskenmerk vind je op het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst. Het bedrag moet uiterlijk vóór het einde van de volgende maand op de bankrekening van de Belastingdienst staan. Houd daarbij rekening met een aantal dagen verwerkingstijd.

  In de laatste aangifte van het jaar moet je een aantal dingen afrekenen over het afgelopen jaar. Je geeft dan de btw voor het privégebruik van goederen en de auto aan.

  Verwerking in de boekhouding

  De betaalde btw naar aanleiding van je btw-aangifte is eigenlijk een aflossing van je schuld aan de Belastingdienst, zodat je de betaling in het bankboek moet verwerken. De journaalpost in het bankboek hiervan is:

  Debet Credit
  Btw afdrachten 100

  Als je geld terug ontvangt van de Belastingdienst, moet je het bedrag uiteraard credit boeken op grootboekrekening btw afdrachten.

  Lees meer over btw-aangifte doen en betalen op de website van de Belastingdienst.

  Btw-aangifte in je boekhoudprogramma

  Je stelt met je gratis online boekhouding van e-Boekhouden direct je btw-aangifte voor een specifieke periode samen. Gegevens uit je boekhouding vullen automatisch de elektronische aangifte. Je kunt de gegevens van je btw-aangifte direct in de boekhouding verwerken en elektronisch naar de Belastingdienst versturen.

  • Selecteer een periode waarvoor je btw-aangifte wilt doen en klik op Verder.
  • Er opent een scherm met hierin de gegevens uit je boekhouding, ingevuld volgens de regels van de Belastingdienst.
  • De btw-aangifte in e-Boekhouden is opgebouwd uit 2 tot maximaal 4 kolommen.
  Btw-aangifte - overzicht
  • Wanneer je klikt op btw-aangifte verwerken in de boekhouding worden de gegevens uit de kolom Voorgestelde aangifte en de bedragen in de rubrieken 1d (privé gebruik) en 5d (KOR) verwerkt in je boekhouding.
  • Klik op btw-aangifte nu elektronisch versturen om de aangifte naar de Belastingdienst te verzenden.
  Btw-aangifte verwerken en versturen

  Probeer de btw-aangifte nu in het gratis boekhoudprogramma van e-Boekhouden.

  Volgende artikel »

  Tip: zoekhulp betalingskenmerk btw-aangifte

  Het betalingskenmerk van de btw-aangifte vind je ook op het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst of je kan de zoekhulp betalingskenmerk gebruiken. Ook met de nieuwe Btw-alert app kun je het betalingskenmerk opzoeken.

  Veel gestelde vragen over btw-aangifte doen en betalen (FAQ)

  Wanneer moet je btw-aangifte doen?

  De Belastingdienst geeft dit aan in een brief. Je moet altijd btw-aangifte doen, zelfs als je in de betreffende periode geen btw betaald of ontvangen hebt.

  Ook als je geen aangiftebrief hebt gekregen en je hebt wel btw aan te geven, moet je btw-aangifte doen.

  Kun je een boete krijgen?

  Als je de aangifte niet of te laat hebt ingediend, kun je een boete krijgen.

  Ook als je de aangifte wel gedaan hebt, maar je hebt te laat, te weinig of helemaal niets betaald, kun je een boete krijgen.

  Wat is de uiterste datum om btw-aangifte te doen?

  Als je per maand of per kwartaal aangifte moet doen, dan moet je uiterlijk de laatste dag van de volgende maand aangifte doen. Als je per jaar aangifte moet doen, dan moet je uiterlijk vóór 1 april van het volgende jaar aangifte doen en betalen.

  Gepubliceerd op: 26-12-2016 | Bijgewerkt op: 16-10-2021 | Door:

  Deel 'Btw-aangifte doen en betalen: wanneer en hoeveel (2021)'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Wanneer je btw-aangifte moet doen wordt bepaald door de Belastingdienst. Ook zonder uitnodigingsbrief moet je altijd aangifte doen, ook al is het nihil.

  e-Boekhouden
  15 maand gratis
  Exact Online
  1 maand gratis
  eAccounting
  12 maand gratis