Gratis eAccounting

Btw-aangifte doen en betalen: wanneer en hoeveel

Btw-aangifte moet je per maand, per kwartaal of per jaar doen, afhankelijk van het type onderneming en de hoogte van je omzet. In de btw-aangifte geef je de btw aan die je betaald hebt bij je inkopen en de btw die je ontvangen hebt van je klanten.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

    Wanneer moet je btw-aangifte doen?

    Wanneer moet je btw-aangifte doen? De Belastingdienst geeft dit aan in een brief. Je moet altijd btw-aangifte doen, zelfs als je in de betreffende periode geen btw betaald of ontvangen hebt. Ook als je geen aangiftebrief hebt gekregen en je hebt wel btw aan te geven, moet je btw-aangifte doen.

    Boetes voor te laat btw-aangifte indienen of betalen

    Als je de aangifte niet of te laat hebt ingediend, kun je een boete krijgen. Ook krijg je een naheffingsaanslag als je geen aangifte doet. De Belastingdienst maakt dan een schatting van het te betalen bedrag, die vaak nadelig is voor jou als ondernemer.

    Ook als je de aangifte wel gedaan hebt, maar je hebt te laat, te weinig of helemaal niets betaald, kun je een boete krijgen.

    Op tijd aangeven en betalen

    Als je per maand of per kwartaal aangifte moet doen, dan moet je uiterlijk de laatste dag van de volgende maand aangifte doen. Dit betekent dat je na afloop van het tijdvak één maand de tijd hebt om de aangifte te versturen en te betalen.

    Als je per jaar aangifte moet doen, dan moet je uiterlijk vóór 1 april van het volgende jaar aangifte doen en betalen.

    In uitzonderlijke gevallen (ernstige calamiteit) kan je uitstel aanvragen voor het doen van btw-aangifte.

    Aangiftetijdvak btw-aangifte

    De meeste ondernemers moeten btw-aangifte per kwartaal doen. Het is echter ook mogelijk dat er een ander aangiftetijdvak geldt, namelijk per maand of per jaar. De Belastingdienst geeft aan wat je aangiftetijdvak is.

    Op verzoek kun je per brief je aangiftetijdvak wijzigen. De Belastingdienst probeert binnen 6 weken te reageren op je verzoek.

    Btw-aangifte doen met boekhoudprogramma

    Btw-aangifte doen doe je via een aangifteprogramma of op het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst. Ook is het in het beste boekhoudprogramma mogelijk om van daar uit de aangifte rechtstreeks te versturen.

    Btw terug ontvangen of betalen

    Nadat je de aangifte verstuurd hebt, ontvang je een ontvangstbevestiging. Als je geld terug ontvangt, maakt de Belastingdienst dit automatisch over. Als je geld moet betalen, moet je dit direct zelf doen.

    Je ontvangt geen factuur of betalingsverzoek van de Belastingdienst. Het betalingskenmerk vind je op het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst. Het bedrag moet uiterlijk vóór het einde van de volgende maand op de bankrekening van de Belastingdienst staan. Houd daarbij rekening met een aantal dagen verwerkingstijd.

    In de laatste aangifte van het jaar moet je een aantal dingen afrekenen over het afgelopen jaar. Je geeft dan de btw voor het privégebruik van goederen en de auto aan.

    Verwerking in de boekhouding

    De betaalde btw naar aanleiding van je btw-aangifte is eigenlijk een aflossing van je schuld aan de Belastingdienst, zodat je de betaling in het bankboek moet verwerken. De journaalpost in het bankboek hiervan is:

    Debet Credit
    Btw afdrachten 100

    Als je geld terug ontvangt van de Belastingdienst, moet je het bedrag uiteraard credit boeken op grootboekrekening btw afdrachten.

    Lees meer over btw-aangifte doen en betalen op de website van de Belastingdienst.

    Volgende artikel »

    Tip: zoekhulp betalingskenmerk btw-aangifte

    Het betalingskenmerk van de btw-aangifte vind je ook op het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst of je kan de zoekhulp betalingskenmerk gebruiken. Ook met de nieuwe Btw-alert app kun je het betalingskenmerk opzoeken.

    Veel gestelde vragen over btw-aangifte doen en betalen (FAQ)

    Wanneer moet je btw-aangifte doen?

    De Belastingdienst geeft dit aan in een brief. Je moet altijd btw-aangifte doen, zelfs als je in de betreffende periode geen btw betaald of ontvangen hebt.

    Ook als je geen aangiftebrief hebt gekregen en je hebt wel btw aan te geven, moet je btw-aangifte doen.

    Kun je een boete krijgen?

    Als je de aangifte niet of te laat hebt ingediend, kun je een boete krijgen.

    Ook als je de aangifte wel gedaan hebt, maar je hebt te laat, te weinig of helemaal niets betaald, kun je een boete krijgen.

    Wat is de uiterste datum om btw-aangifte te doen?

    Als je per maand of per kwartaal aangifte moet doen, dan moet je uiterlijk de laatste dag van de volgende maand aangifte doen. Als je per jaar aangifte moet doen, dan moet je uiterlijk vóór 1 april van het volgende jaar aangifte doen en betalen.

    Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

    Deel 'Btw-aangifte doen en betalen: wanneer en hoeveel'

    Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

    Wanneer je btw-aangifte moet doen wordt bepaald door de Belastingdienst. Ook zonder uitnodigingsbrief moet je altijd aangifte doen, ook al is het nihil.


    Over de auteur van 'Btw-aangifte doen en betalen: wanneer en hoeveel'

    Patrick (auteur en webmaster)

    Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

    Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.