Gratis e-Boekhouden.nl

Stelsel, journaalpost, dagboek, kruisposten

Boekhouden is in beginsel niets anders is dan het verwerken van alle uitgaven en ontvangsten. Er zijn twee manieren van boekhouden: volgens het kasstelsel en volgens het factuurstelsel.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Het kasstelsel is de meest eenvoudige manier van boekhouden. Het factuurstelsel gaat uit van dezelfde basis met een kleine toevoeging. Beide stelsels worden elders op deze website uitgelegd. Ook is uitgelegd wat een grootboek, de resultatenrekening en de balans is.

  Uitgaven en ontvangsten kun je terugvinden op je bankafschriften. Het verwerken heet inboeken of boeken. Inboeken doe je door middel van een journaalpost in dagboeken.

  Kasstelsel en factuurstelsel

  Het kasstelsel houdt in dat je uitgaven en ontvangsten verwerkt in de periode waarin je ze daadwerkelijk uitgeeft of ontvangt. In het factuurstelsel worden kosten en opbrengsten verwerkt in de periode waarop ze betrekking hebben. Lees meer over het kasstelsel en het factuurstelsel.

  Journaalpost

  Inboeken doe je door middel van een journaalpost. Een journaalpost bestaat altijd uit minstens twee regels, omdat er altijd op minstens twee rekeningen geboekt wordt. Lees meer over journaalposten.

  Dagboeken

  In een boekhouding komen altijd de volgende dagboeken voor: kasboek, bankboek, inkoopboek, verkoopboek en memoriaal. Lees meer over financiële dagboeken.

  Kruisposten

  Kruisposten is een grootboekrekening waarop alle overboekingen geboekt worden. Het gaat hier om overboekingen van de ene bankrekening naar de andere. Lees meer over kruisposten.

  Volgende artikel »

  Tip: schrijf op elke factuur ten minste de volgende gegevens:

  • Het nummer van de grootboekrekening waar je het bedrag op geboekt hebt. Dit heet coderen.
  • De datum waarop de factuur betaald is.
  • Het boekstuknummer.

  Hierdoor kunnen jij, je accountant en de Belastingdienst gegevens snel terugvinden.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Stelsel, journaalpost, dagboek, kruisposten'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Uitgaven en ontvangsten verwerken is het begin van boekhouden. Er zijn twee manieren van boekhouden. Journaalposten verwerk je in dagboeken.


  Over de auteur van 'Stelsel, journaalpost, dagboek, kruisposten'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.