Gratis e-Boekhouden

Kasstelsel en factuurstelsel: uitgaven en ontvangsten verwerken (2021)

Boekhouden is in beginsel niets anders is dan het verwerken van alle uitgaven en ontvangsten. Er zijn twee manieren van boekhouden: volgens het kasstelsel en volgens het factuurstelsel.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Het kasstelsel is de meest eenvoudige manier van boekhouden. Het factuurstelsel gaat uit van dezelfde basis met een kleine toevoeging. Beide stelsels worden elders op deze website uitgelegd. Ook is uitgelegd wat een grootboek, de resultatenrekening en de balans is.

  Uitgaven en ontvangsten kun je terugvinden op je bankafschriften. Het verwerken heet inboeken of boeken. Inboeken doe je door middel van een journaalpost in dagboeken.

  Kasstelsel en factuurstelsel

  Het kasstelsel houdt in dat je uitgaven en ontvangsten verwerkt in de periode waarin je ze daadwerkelijk uitgeeft of ontvangt. In het factuurstelsel worden kosten en opbrengsten verwerkt in de periode waarop ze betrekking hebben. Lees meer over het kasstelsel en het factuurstelsel.

  Journaalpost

  Inboeken doe je door middel van een journaalpost. Een journaalpost bestaat altijd uit minstens twee regels, omdat er altijd op minstens twee rekeningen geboekt wordt. Lees meer over journaalposten.

  Dagboeken

  In een boekhouding komen altijd de volgende dagboeken voor: kasboek, bankboek, inkoopboek, verkoopboek en memoriaal. Lees meer over financiële dagboeken.

  Kruisposten

  Kruisposten is een grootboekrekening waarop alle overboekingen geboekt worden. Het gaat hier om overboekingen van de ene bankrekening naar de andere. Lees meer over kruisposten.

  Volgende artikel »

  Tip: schrijf op elke factuur ten minste de volgende gegevens:

  • Het nummer van de grootboekrekening waar je het bedrag op geboekt hebt. Dit heet coderen.
  • De datum waarop de factuur betaald is.
  • Het boekstuknummer.

  Hierdoor kunnen jij, je accountant en de Belastingdienst gegevens snel terugvinden.


  Deel 'Kasstelsel en factuurstelsel: uitgaven en ontvangsten verwerken (2021)'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Uitgaven en ontvangsten verwerken is het begin van boekhouden. Er zijn twee manieren van boekhouden: volgens het kasstelsel en volgens het factuurstelsel.


  Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

  Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

  • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
  • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
  • een donatie te doen.
  • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

  Alvast heel erg bedankt!

  e-Boekhouden
  15 maand gratis
  Exact Online
  1 maand gratis
  eAccounting
  12 maand gratis