Simonly acties van KPN

Realisatieprincipe: opbrengst nemen als prestatie voltooid is

Het realisatieprincipe houdt in dat de opbrengsten genomen mogen worden als de prestatie voltooid is. Hierdoor mag een onderneming pas winst verantwoorden als deze daadwerkelijk behaald is.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Door het realisatieprincipe kun je met zekerheid vaststellen wat de winst is. Een transactie is gerealiseerd als de verkoopfactuur is verzonden en de goederen zijn afgeleverd. Hierdoor is het economisch eigendom overgedragen op je klant, waarna er geen prijsveranderingen meer kunnen optreden.

  Het realisatieprincipe is een vorm van voorzichtigheid, waarbij een winst pas genomen mag worden als voldoende zeker is dat deze ook werkelijk behaald gaat worden. Dit principe voorkomt dat ondernemingen in de jaarrekening een te grote winst presenteren. Gebruikers van de jaarrekening lezen dan onjuiste informatie en maken misschien verkeerde beslissingen.

  In Art. 384 BW 2 staat dat winsten slechts worden opgenomen voor zover zij op balansdatum zijn verwezenlijkt. Het is daarbij belangrijk dat alleen de transacties worden opgenomen waarvan de omvang betrouwbaar kan worden vastgesteld. De resultaten moeten dus een voldoende mate van zekerheid bevatten.

  Het voorzichtigheidsprincipe houdt in dat verliezen genomen moeten worden zodra deze te voorzien zijn, en winsten pas als ze gerealiseerd zijn.

  Het realisatieprincipe is een nadere uitwerking van het toerekeningsprincipe.

  6 principes bij de jaarrekening

  Er worden 6 principes gehanteerd bij het controleren van de jaarrekening door de accountant:

  Volgende artikel »

  Gepubliceerd op: 26-12-2016 | Bijgewerkt op: 16-10-2021 | Door:

  Deel 'Realisatieprincipe: opbrengst nemen als prestatie voltooid is'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Realisatieprincipe: opbrengsten nemen als de prestatie voltooid is. Hierdoor kun je met zekerheid vaststellen wat de winst is.

  e-Boekhouden
  15 maand gratis
  Exact Online
  1 maand gratis
  eAccounting
  12 maand gratis