De iPhone 13 met 5G bij Tele2

Btw-aangifte doen: praktische tips (2021)

Ben je zelfstandig ondernemer voor de btw? Dan ben je verplicht om btw af te dragen. Elke maand, kwartaal of jaar moet je btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. Hoe je dat doet? Hieronder lees je praktische tips.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Wat houdt de btw-aangifte in?

  Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’ en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Het is de belasting die je betaalt over de gemaakte omzet. In Nederland zijn er 3 soorten btw-tarieven, afhankelijk van het soort product of dienst. Als je diensten levert aan het buitenland gelden er andere regels.

  In de btw-aangifte bereken je zelf hoeveel btw je aan de Belastingdienst moet afdragen. Je berekent vanuit jouw online boekhouding hoeveel btw je hebt berekend aan klanten en hoeveel btw je zelf hebt betaald aan leveranciers. Het verschil hiertussen is de btw die je betaalt aan de Belastingdienst of terugkrijgt.

  Hoe doe je btw-aangifte?

  In principe doe jij (of jouw boekhouder) digitaal aangifte voor de omzetbelasting. Je ontvangt van de Belastingdienst een speciale gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kun je inloggen op het beveiligde gedeelte van de Belastingdienst website.

  Btw-aangifte doen wordt tegenwoordig door ondernemers en accountants steeds meer met eigen aangifte- of boekhoudprogramma gedaan. Voordeel van het beste boekhoudprogramma is dat dit sneller en eenvoudiger gaat dan via de Belastingdienst zelf.

  Wanneer moet de btw-aangifte binnen zijn?

  Je aangifte dient uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op de periode waarover jij aangifte doet bij de Belastingdienst binnen te zijn. Als je aangifte doet over het eerste kwartaal van 2021 (januari-maart) dan moet de aangifte voor 30 april 2021 bij de Belastingdienst binnen zijn.

  Als ondernemer heb je soms zo veel aan je hoofd dat het doen van de btw-aangifte er ongemerkt bij inschiet. De Belastingdienst heeft hiervoor een handige tool gemaakt; de btw-alert app. Zo hoef je niet bang te zijn dat je een boete krijgt omdat je btw-aangifte te laat is ingediend. Met deze app kun je ook het betalingskenmerk van de btw-aangifte opzoeken.

  Ook kun je in je account bij de Belastingdienst instellen dat je een herinneringsmail wilt ontvangen.

  Kan ik worden vrijgesteld van btw?

  Ja, dat kan. Er zijn beroepen of specifieke werkzaamheden die zijn vrijgesteld van omzetbelasting. Voorbeelden hiervan zijn sommige medisch specialisten, kinderopvang en freelance tekstschrijvers. Let op: het is altijd aan de Belastingdienst om te bepalen of je wel of geen btw hoeft af te dragen.

  Als jij wordt vrijgesteld van btw, weet dan dat je ook geen btw mag rekenen op facturen voor klanten of opdrachtgevers en hierop altijd moet vermelden dat er sprake is van vrijstelling.

  Btw-aangifte in je boekhoudprogramma

  Je stelt met je gratis online boekhouding van Exact Online direct je btw-aangifte voor een specifieke periode samen. Gegevens uit je boekhouding vullen automatisch de elektronische aangifte. Je kunt de gegevens van je btw-aangifte direct in de boekhouding verwerken en elektronisch naar de Belastingdienst versturen.

  • Selecteer een periode waarvoor je btw-aangifte wilt doen en klik op Verder.
  • Er opent een scherm met hierin de gegevens uit je boekhouding, ingevuld volgens de regels van de Belastingdienst.
  • De btw-aangifte in Exact Online is opgebouwd uit 2 tot maximaal 4 kolommen.
  Btw-aangifte - overzicht
  • Wanneer je klikt op btw-aangifte verwerken in de boekhouding worden de gegevens uit de kolom Voorgestelde aangifte en de bedragen in de rubrieken 1d (privé gebruik) en 5d (KOR) verwerkt in je boekhouding.
  • Klik op btw-aangifte nu elektronisch versturen om de aangifte naar de Belastingdienst te verzenden.
  Btw-aangifte verwerken en versturen

  Probeer de btw-aangifte nu in het gratis boekhoudprogramma van Exact Online.

  Volgende artikel »

  Veel gestelde vragen over btw-aangifte (FAQ)

  Wat is btw?

  Btw staat voor 'belasting toegevoegde waarde' en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Het is de belasting die je betaalt over je verkope en die je terug ontvangt over je inkopen.

  Hoe doe je btw-aangifte?

  De btw-aangifte doe jij of je boekhouder digitaal op de beveiligde website van de Belastingdienst. Er zijn ook boekhoudprogramma's van waaruit je de btw-aangifte rechtstreeks kunt versturen.

  Wanneer moet de btw-aangifte binnen zijn?

  De btw-aangifte dient uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op de periode waarover jij aangifte doet bij de Belastingdienst binnen te zijn.

  Gepubliceerd op: 26-12-2016 | Bijgewerkt op: 16-10-2021 | Door:

  Deel 'Btw-aangifte doen: praktische tips (2021)'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Ben je zelfstandig ondernemer voor de btw? Dan ben je verplicht om btw af te dragen. Elke maand, kwartaal of jaar moet je btw-aangifte doen bij de Belastingdienst.

  e-Boekhouden
  15 maand gratis
  Exact Online
  1 maand gratis
  eAccounting
  12 maand gratis