EnergieDirect.nl

Dagboeken: kas, bank, inkoop, verkoop en memoriaal

Journaalposten worden ingeboekt in dagboeken. Een journaalpost bestaat in eerste instantie altijd uit minstens twee rekeningen, namelijk een rekening en een tegenrekening.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  In een boekhouding komen altijd de volgende dagboeken voor:

  Als een journaalpost wordt verwerkt in een bepaald dagboek, is een tegenrekening niet meer nodig. Als je bijvoorbeeld een journaalpost in het bankboek maakt, heeft deze automatisch de bank als tegenrekening. Hierdoor hoef je in de dagboeken niet telkens twee, maar slechts één regel in te voeren. De verschillende dagboeken worden met voorbeelden verder uitgelegd.

  Volgende artikel »

  Tip: debet positief en credit negatief invoeren

  In het beste boekhoudprogramma kan het voorkomen dat je niet kunt aangeven of een bedrag credit of debet moet komen te staan. Vaak is er dan maar één veld waar je het bedrag in kunt vullen. In deze gevallen geldt altijd: geef een debet-bedrag als positief (+) in en een credit-bedrag negatief (-). De boeking ziet dan bijvoorbeeld als volgt uit:

  Bedrag
  Bank + € 200
  Omzet - € 200

  Veel gestelde vragen over dagboeken bij boekhouden (FAQ)

  Wat is een dagboek bij boekhouden?

  Een dagboek is een soort subadministratie in je boekhouding. Via het bankboek verwerk je alle transacties, in het verkoopboek staat een overzicht van al je verkoopfacturen en in het inkoopboek een overzicht van je inkoopfacturen.

  Welke dagboeken zijn er?

  Er zijn verschillende soorten dagboeken. De meest voorkomende dagboeken zijn:

  • Kasboek
  • Bankboek
  • Inkoopboek
  • Verkoopboek
  • Memoriaal

  Is een tegenrekening nodig bij dagboeken?

  Nee, als een journaalpost wordt verwerkt in een bepaald dagboek, is een tegenrekening niet meer nodig. Als je bijvoorbeeld een journaalpost in het bankboek maakt, heeft deze automatisch de bank als tegenrekening. Hierdoor hoef je in de dagboeken niet telkens twee, maar slechts één regel in te voeren.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Dagboeken: kas, bank, inkoop, verkoop en memoriaal'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Journaalposten worden ingeboekt in dagboeken. Een journaalpost bestaat altijd uit minstens twee rekeningen, namelijk een rekening en een tegenrekening.


  Over de auteur van 'Dagboeken: kas, bank, inkoop, verkoop en memoriaal'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.