Gratis Exact boekhouden

Matchingprincipe - product matching en period matching

Het matchingprincipe houdt in dat kosten aan de opbrengsten gematcht moeten worden. Dit betekent dat de kosten in dezelfde periode verantwoord moeten worden als waarin de samenhangende opbrengsten worden behaald. Er zijn 2 soorten matchingprincipe: product matching en period matching.

Als je als ondernemer bijvoorbeeld een product hebt ingekocht, maar nog niet hebt verkocht, dan heb je het product nog op voorraad. De uitgaven die je gedaan hebt om het product te kopen, mag je nog niet als kosten verantwoorden in de jaarrekening. Volgens het matchingprincipe mag je de uitgaven pas als kosten verwerken, zodra je de goederen verkocht hebt. Hierdoor worden de omzet en de kostprijs van die omzet in dezelfde periode geboekt.

Matchingprincipe: product matching

Product matching: de uitgaven worden toegerekend aan de goederen. Dit betekent dat de kosten die betrekking hebben op een product, eerst samen met dat product als voorraad op de balans worden verantwoord. Pas bij verkoop worden alle kosten uit de voorraad geboekt naar de resultatenrekening.

Matchingprincipe: period matching

Period matching: de uitgaven worden toegerekend aan de perioden waar ze betrekking op hebben. Gebouwen hebben bijvoorbeeld een zeer lange levensduur en worden dus meerdere jaren gebruikt. De uitgaven voor de aanschaf van een gebouw worden op de balans verantwoord, namelijk als investering onder de materiële vaste activa. Vervolgens worden de afschrijvingen jaarlijks als kosten in de resultatenrekening geboekt, waardoor de kosten aan de juiste perioden worden toegerekend.

Het matchingprincipe is een nadere uitwerking van het toerekeningsprincipe.

6 principes bij de jaarrekening

Er worden 6 principes gehanteerd bij het controleren van de jaarrekening door de accountant:

Volgende artikel »


Deel 'Matchingprincipe - product matching en period matching'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Matchingprincipe: kosten aan de opbrengsten matchen. Kosten worden in dezelfde periode verantwoord als waarin de samenhangende opbrengsten worden behaald.


Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

  • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
  • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
  • een donatie te doen.
  • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

Alvast heel erg bedankt!

e-Boekhouden
15 maand gratis
Exact Online
1 maand gratis
Twinfield
1 maand gratis