Rompslomp administratie

Terug te ontvangen btw: te vorderen btw over je inkopen

Btw ontvang je terug over je inkopen. De btw die je leverancier aan jou in rekening heeft gebracht, kun je terug ontvangen. Terug te ontvangen btw heet voorbelasting of voorheffing. Btw vraag je per maand of per kwartaal terug via de btw-aangifte.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Als je iets koopt voor bijvoorbeeld € 100 en er wordt 21% btw berekend over je inkopen, dan kun je € 100 * 21% = € 21 btw terug ontvangen. Op de inkoopfactuur staat:

  • Het product voor € 100 (dit is het bedrag exclusief btw)
  • Btw voor € 21
  • Totaal te betalen € 121 (dit is het bedrag inclusief btw).

  Elders op deze website is uitgelegd dat inkopen in het inkoopboek verwerkt worden. In dat hoofdstuk is nog geen rekening gehouden met de btw. Terug te vragen btw is een vordering en heeft een eigen grootboekrekening, namelijk te vorderen btw x% of btw voorbelasting x%.

  Verwerking in de boekhouding

  Als je bijvoorbeeld iets voor € 121 inclusief btw hebt gekocht en nog niet betaald hebt, heb je een schuld aan een crediteur. Je crediteurenschuld, je kosten en de te vorderen btw nemen toe. De journaalpost in het inkoopboek hiervan is:

  Debet Credit
  Kosten 100
  Te vorderen btw 21

  Je ziet dat de kosten en te vorderen btw (= debet) vermeerderd zijn door € 100 en € 21 debet te boeken. Doordat je de journaalpost in het inkoopboek verwerkt, hoef je geen tegenrekening in te voeren. De € 121 wordt automatisch bij de crediteuren (= credit) op geboekt. Achter de schermen wordt er dus automatisch geboekt:

  Debet Credit
  a/ Crediteuren 121

  Over het geheel heb je dus een schuld aan je leverancier voor het hele factuurbedrag van € 121. Over het exclusieve bedrag van € 100 kun je 21% btw terug vorderen, zodat je een btw-vordering hebt van € 21. In je resultatenrekening boek je alles exclusief btw, in dit geval het gekochte product als kosten voor € 100.

  In het beste boekhoudprogramma hoef je geen afzonderlijke regel voor de te vorderen btw in te voeren. Bij het invoeren van de regel met de kosten is dan vaak een invoerveld aanwezig waarin je kunt aangeven met welk btw-percentage gerekend moet worden of wat het btw-bedrag is.

  Het invoerveld heeft automatisch als tegenrekening de rekening te vorderen btw x%. Achter de schermen wordt er dus automatisch geboekt:

  Debet Credit
  Crediteuren 121
  Te vorderen btw 21

  Oninbare btw terugvorderen van de Belastingdienst

  De btw die je eerder over de originele factuur hebt afgedragen, word bij rubriek 1a of 1b van de aangifte in mindering gebracht. Zo krijg je de btw weer terug.

  Een factuur is definitief oninbaar wanneer je voor een specifieke vordering een traject met een incassobureau hebt doorlopen zonder resultaat, of wanneer een bedrijf failliet is. Een factuur word in ieder geval als oninbaar aangemerkt uiterlijk 1 jaar na het verstrijken van de uiterste betaaldatum.

  Als een factuur definitief oninbaar is, verwerk je dit als volgt in de administratie.

  Stap 1: Een nieuw grootboek aanmaken.

  Maak indien nodig in de 4000-reeks een nieuw grootboek ‘Oninbare Vorderingen’ aan met de categorie ‘Winst & Verlies’.

  Stap 2: Het verlies inboeken

  Boek via Boekhouden > Invoeren > Facturen een creditfactuur in.

  • Soort boeking: Factuur verstuurd
  • Relatie: Selecteer de relatie
  • Datum: Factuurdatum creditfactuur
  • Factuurnummer: Nummer van creditfactuur
  • Omschrijving: Creditfactuur naar aanleiding van oninbare vordering.
  • Bedrag: - € 200,00
  • Btw-code: 21% Btw
  • Tegenrekening: Oninbare Vorderingen

  Stap 3: De facturen met elkaar verrekenen

  Ga naar Boekhouden > Overzichten > Open Posten > Te Ontvangen.

  • Vink zowel de originele factuur als de creditfactuur vooraan de regel aan.
  • Kies onderaan voor ‘Geselecteerde facturen met elkaar verrekenen’.
  • De twee facturen vallen tegenover elkaar weg.

  Let op! Is de factuur voor 1 januari 2017 oninbaar geworden? Dan mag je de btw niet middels een correctie in de aangifte terugvragen. Raadpleeg hiervoor de website van de Belastingdienst.

  Volgende artikel »

  Tip: verschillende btw-grootboekrekeningen

  In de btw-aangifte moet je de te vorderen btw splitsen in 21%, 9% en 0%. Het is dan makkelijk dat je dit al op verschillende grootboekrekeningen geboekt hebt. Als je de te vorderen btw 9% en de te vorderen btw 21% op twee afzonderlijke grootboekrekeningen boekt, kun je eenvoudig de btw-aangifte invullen.

  Veel gestelde vragen over terug te ontvangen btw (FAQ)

  Welke btw ontvang je terug?

  Btw ontvang je terug over je inkopen. De btw die je leverancier aan jou in rekening heeft gebracht, kun je terug ontvangen.

  Wat is voorheffing?

  Voorheffing is hetzelfde als terug te ontvangen btw. Ook wordt dit wel eens voorbelasting genoemd.

  Hoe vorder je oninbare btw terug?

  Als je klant de factuur niet betaald, kun je de oninbare btw terugvorderen van de Belastingdienst. Deze btw heb je in een eerdere periode al aangegeven in de aangifte.

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Terug te ontvangen btw: te vorderen btw over je inkopen'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Btw ontvang je terug over je inkopen. Btw van je leverancier kun je terug ontvangen. Terug te ontvangen btw heet voorbelasting of voorheffing.


  Over de auteur van 'Terug te ontvangen btw: te vorderen btw over je inkopen'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.