Beschrijving administratieve organisatie van handelsbedrijf

Beschrijving van de administratieve organisatie van een handelsonderneming. Handelsonderneming: huishouding die voor de markt produceert, met een doorstroming van (eigen) goederen zonder een technisch omzettingsproces.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Typen: leveren op rekening of tegen contante betaling. Er moet functiescheiding zijn tussen beschikkende, uitvoerende en bewarende functies. De inkoopbegroting is gebaseerd op de verkoopbegroting, waardoor ook de voorraadbegroting bepaald  kan worden. Richtlijnen van de directie: brutowinstmarges, voorraadniveaus, incourantheid, verkoopprijzen, kortingen en aanbiedingen, debiteurenbeheer.

  Controle bij handelsonderneming

  Door middel van controletotalen wordt de relatie tussen de goederenbeweging en de administratie in beeld gebracht. Er wordt een administratie per artikelsoort bijgehouden, waaruit de inkoopprijs, de winstmarge en de verkoopprijs blijkt. De inkoper heeft het meest verstand van de productspecificaties, de verkoper doet de reclame. Doordat de kosten veelal vast zijn, dient de omvang, samenstelling en winstgevendheid van het assortiment in de gaten gehouden te worden.

  Er is gevaar van winkeldiefstal. Ook zijn er twee magazijnen: in de winkel en het magazijn. Door een barcode kan de voorraad per artikel worden bijgehouden.

  De inkoper kan verantwoordelijk zijn voor de verkoop ivm de deskundigheid van het artikel. Ook kan de inkoper inkopen obv de verkoopinfo. De artikelpromotor geeft de deskundigheid van de inkoper door aan de verkoper. Ten slotte kan de inkoop en de verkoop gescheiden zijn, waarbij de inkoper de verkoopprijs bepaald.

  Uitval en afval bij een handelsonderneming

  Uitval en afval dient geregistreerd te worden. De voorraden moeten geïnventariseerd worden. Via de barcode kan er geteld en gewaardeerd worden tegen in- en verkoopprijzen. Er zijn vaak prijswijzigingen, die gefiatteerd moeten worden door zowel inkoper als verkoper. Ook is er sprake van retouren bij de klantenservice, waarbij de ontvangst en bon/geldafgifte geregistreerd moeten worden. Garantie, reparatie en afgifte moeten in de gaten gehouden worden.

  Directe kasregisterverkoop: verkoper verkoopt, ontvangt geld, verantwoordt deze op kasregister en geeft product af. Risico’s: een ander bedrag aanslaan, geen bedrag aanslaan, meer producten afgeven.

  Centraalkassa: de verkoper geeft het prijskaartje aan de kasafdeling. Deze leest het in en geeft het product af. Hierdoor wordt de prijs, het product en de ontvangst tweemaal geregistreerd.

  Handelsonderneming in het beste boekhoudprogramma

  In het beste online boekhoudprogramma kun je de handelsvoorraad eenvoudig registreren. Ook kan je er in bijhouden waar welke artikelen liggen en wat de winst per artikel is.

  Volgende artikel »

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Beschrijving administratieve organisatie van handelsbedrijf'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Beschrijving van de administratieve organisatie van een handelsonderneming. Huishouding die voor de markt produceert, met een doorstroming van goederen.


  Over de auteur van 'Beschrijving administratieve organisatie van handelsbedrijf'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.