succesvolboekhouden.nl
Gratis Exact boekhouden
Administratieve organisatieHandelsonderneming

Beschrijving van administratieve organisatie van handelsonderneming

Beschrijving van de administratieve organisatie van een handelsonderneming. Handelsonderneming: huishouding die voor de markt produceert, met een doorstroming van (eigen) goederen zonder een technisch omzettingsproces.

Typen: leveren op rekening of tegen contante betaling. Er moet functiescheiding zijn tussen beschikkende, uitvoerende en bewarende functies. De inkoopbegroting is gebaseerd op de verkoopbegroting, waardoor ook de voorraadbegroting bepaald  kan worden. Richtlijnen van de directie: brutowinstmarges, voorraadniveaus, incourantheid, verkoopprijzen, kortingen en aanbiedingen, debiteurenbeheer. Door middel van controletotalen wordt de relatie tussen de goederenbeweging en de administratie in beeld gebracht. Er wordt een administratie per artikelsoort bijgehouden, waaruit de inkoopprijs, de winstmarge en de verkoopprijs blijkt. De inkoper heeft het meest verstand van de productspecificaties, de verkoper doet de reclame. Doordat de kosten veelal vast zijn, dient de omvang, samenstelling en winstgevendheid van het assortiment in de gaten gehouden te worden. Er is gevaar van winkeldiefstal. Ook zijn er twee magazijnen: in de winkel en het magazijn. Door een barcode kan de voorraad per artikel worden bijgehouden.

De inkoper kan verantwoordelijk zijn voor de verkoop ivm de deskundigheid van het artikel. Ook kan de inkoper inkopen obv de verkoopinfo. De artikelpromotor geeft de deskundigheid van de inkoper door aan de verkoper. Ten slotte kan de inkoop en de verkoop gescheiden zijn, waarbij de inkoper de verkoopprijs bepaald. Uitval en afval dient geregistreerd te worden. De voorraden moeten geïnventariseerd worden. Via de barcode kan er geteld en gewaardeerd worden tegen in- en verkoopprijzen. Er zijn vaak prijswijzigingen, die gefiatteerd moeten worden door zowel inkoper als verkoper. Ook is er sprake van retouren bij de klantenservice, waarbij de ontvangst en bon/geldafgifte geregistreerd moeten worden. Garantie, reparatie en afgifte moeten in de gaten gehouden worden. Directe kasregisterverkoop: verkoper verkoopt, ontvangt geld, verantwoordt deze op kasregister en geeft product af. Risico’s: een ander bedrag aanslaan, geen bedrag aanslaan, meer producten afgeven. Centraalkassa: de verkoper geeft het prijskaartje aan de kasafdeling. Deze leest het in en geeft het product af. Hierdoor wordt de prijs, het product en de ontvangst tweemaal geregistreerd.

Volgende artikel »

Gratis Exact boekhouden
XGratis Exact Online