EnergieDirect.nl

Dubbele gebruikelijkheidstoets: eindheffing én bestuurder

Als voorwaarde voor de aanwijzing van een vergoeding of verstrekking als eindheffingsbestanddeel geldt dat deze niet in belangrijke mate hoger mogen zijn dan gebruikelijk is. Dit is de gebruikelijkheidstoets.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Als voorwaarde geldt dat vergoedingen en verstrekkingen niet in belangrijke mate (>30%) hoger mogen zijn dan, in voor het overige overeenkomstige omstandigheden, gebruikelijk is. Het bedrag boven deze grens is loon van de werknemer. Daarbij wordt gekeken naar de soort vergoeding en verstrekking, de waarde en welke werknemers de vergoedingen en verstrekkingen wel of juist niet krijgen.

  Functie van bestuurder of commissaris

  Vervolgens gelden de gerichte vrijstellingen niet voor de als eindheffingsbestanddeel aangewezen vergoeding of verstrekking in de vorm van noodzakelijke gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur, wanneer de werknemer werkzaamheden verricht in de functie van bestuurder of commissaris, tenzij de werkgever aannemelijk maakt dat de voorziening gebruikelijk is voor de behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking.

  Dubbele gebruikelijkheidstoets

  De gebruikelijkheid moet in eerste instantie worden getoetst bij het aanwijzen als eindheffingsbestanddeel, om vervolgens nogmaals getoetst te worden in de situatie waarin de werknemer werkzaamheden verricht in de functie van bestuurder of commissaris. Er is dus sprake van een dubbele gebruikelijkheidstoets.

  Volgende artikel »

  Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Dubbele gebruikelijkheidstoets: eindheffing én bestuurder'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Dubbele gebruikelijkheidstoets: toetsen bij het aanwijzen van vergoedingen en verstrekking als eindheffingsbestanddeel, én als bestuurder of commissaris.


  Over de auteur van 'Dubbele gebruikelijkheidstoets: eindheffing én bestuurder'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.