Gratis Exact boekhouden

Dubbele gebruikelijkheidstoets: eindheffingsbestanddeel én bestuurder

Als voorwaarde voor de aanwijzing van een vergoeding of verstrekking als eindheffingsbestanddeel geldt dat deze niet in belangrijke mate hoger mogen zijn dan gebruikelijk is. Dit is de gebruikelijkheidstoets.

Als voorwaarde geldt dat vergoedingen en verstrekkingen niet in belangrijke mate (>30%) hoger mogen zijn dan, in voor het overige overeenkomstige omstandigheden, gebruikelijk is. Het bedrag boven deze grens is loon van de werknemer. Daarbij wordt gekeken naar de soort vergoeding en verstrekking, de waarde en welke werknemers de vergoedingen en verstrekkingen wel of juist niet krijgen.

Vervolgens gelden de gerichte vrijstellingen niet voor de als eindheffingsbestanddeel aangewezen vergoeding of verstrekking in de vorm van noodzakelijke gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur, wanneer de werknemer werkzaamheden verricht in de functie van bestuurder of commissaris, tenzij de werkgever aannemelijk maakt dat de voorziening gebruikelijk is voor de behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking.

De gebruikelijkheid moet in eerste instantie worden getoetst bij het aanwijzen als eindheffingsbestanddeel, om vervolgens nogmaals getoetst te worden in de situatie waarin de werknemer werkzaamheden verricht in de functie van bestuurder of commissaris. Er is dus sprake van een dubbele gebruikelijkheidstoets.

Volgende artikel »


Deel 'Dubbele gebruikelijkheidstoets: eindheffingsbestanddeel én bestuurder'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Dubbele gebruikelijkheidstoets: toetsen bij het aanwijzen van vergoedingen en verstrekking als eindheffingsbestanddeel, én als bestuurder of commissaris.


Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

  • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
  • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
  • een donatie te doen.
  • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

Alvast heel erg bedankt!

e-Boekhouden
15 maand gratis
Exact Online
1 maand gratis
Twinfield
1 maand gratis