5G van Vodafone

Gebruikelijkheidstoets: niet in belangrijke mate hoger dan gebruikelijk

Als voorwaarde geldt dat vergoedingen en verstrekkingen niet in belangrijke mate (>30%) hoger mogen zijn dan, in voor het overige overeenkomstige omstandigheden, gebruikelijk is. Het bedrag boven deze grens is loon van de werknemer.

Daarbij wordt gekeken naar de soort vergoeding en verstrekking, de waarde en welke werknemers de vergoedingen en verstrekkingen wel of juist niet krijgen. De voorwaarde is er op gericht om oneigenlijk gebruik te beperken.

De Belastingdienst kan extreme situaties bestrijden. Daarbij kan gedacht worden aan een werkgever die nog veel forfaitaire ruimte heeft en dat aan één enkele werknemer toekent, waardoor zijn belastbaar loon fors daalt. Ook de situatie dat de werkgever al boven zijn forfaitaire ruimte komt, maar met een werknemer met een hoog inkomen afspraken maakt om belast loon om te ruilen voor eindheffingsbestanddelen, wordt als voorbeeld van een extreme situatie gegeven.

In de praktijk hanteert de Belastingdienst bij de beoordeling van het gebruikelijkheidscriterium een doelmatigheidsgrens van € 2.400 per werknemer per jaar. Het wordt niet gebruikelijk geacht om bedragen hoger dan deze grens als eindheffingsbestanddeel aan te wijzen.

Gebruikelijkheidstoets in online boekhoudprogramma's

In online boekhoudprogramma's zijn de kosten die voor de WKR op getoetst moeten worden aan de gebruikelijkheidstoets eenvoudig te verwerken. Je kan de vergoedingen en verstrekkingen voor de gebruikelijkheidstoets op een afzonderlijke grootboekrekening boeken, waarmee je de betreffende kosten inzichtelijk maakt.

Volgende artikel »


Deel 'Gebruikelijkheidstoets: niet in belangrijke mate hoger dan gebruikelijk'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Gebruikelijkheidstoets in de wkr: vergoedingen en verstrekkingen mogen niet in belangrijke mate hoger zijn dan gebruikelijk is.


Steun deze gratis website over online boekhouden en administratie

Waardeer je de informatie op deze website? Wil je dat deze site over online boekhouden en administratie gratis blijft? Ik, Patrick, ben een gewone burger die dit allemaal vrijwillig doet en kan daarom jouw hulp van harte gebruiken door:

  • het delen van pagina's en nieuws op je social media-accounts.
  • de social media-pagina's van deze website te liken en volgen.
  • een donatie te doen.
  • een boekhoudprogramma gratis te proberen via links en banners van deze website.

Alvast heel erg bedankt!

e-Boekhouden
15 maand gratis
Exact Online
1 maand gratis
Twinfield
1 maand gratis