Rompslomp administratie

Noodzakelijkheidscriterium van de wkr is beperkt ingevoerd

Het noodzakelijkheidscriterium is slechts beperkt ingevoerd per 1 januari 2015, zodat uit de praktijk zal gaan blijken of voortzetten en/of bredere introductie gewenst is.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

    Gezien de technologische ontwikkelingen is het onderscheid tussen hulpmiddelen, zoals computers en tablets, en mobiele communicatiemiddelen, steeds minder makkelijk te maken. Toch werden tot 1 januari 2015 de zakelijkheidseisen (>90% voor hulpmiddelen en >10% voor mobiele communicatiemiddelen) niet gelijkgetrokken. Tussenliggende percentages zouden leiden tot veel discussie, omdat ze niet goed toetsbaar zijn. De Belastingdienst ging er van uit dat sprake was van een communicatiemiddel als het beeldscherm een diagonaal had van niet meer dan 7 inch (17,78 cm). Dergelijke apparaten zijn te beperkt voor langdurig gebruik als computer, tenzij de werkgever het tegendeel kan weerleggen.

    Door een open norm is onderscheid in de wetgeving niet meer nodig. Toch hebben veel werkgevers behoefte aan duidelijkheid vooraf. Ook wordt verwacht dat een open norm veel discussie met de Belastingdienst teweeg zal brengen. Hierdoor zullen de uitvoeringskosten stijgen. Het noodzakelijkheidscriterium is dan ook slechts beperkt ingevoerd per 1 januari 2015, zodat uit de praktijk zal gaan blijken of voortzetten en/of bredere introductie gewenst is. In de loop van 2018 zullen de resultaten van de evaluatie bekend zijn.

    Beperkte invoering

    De beperkte invoering heeft alleen betrekking op gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur. Er is gekozen voor deze categorieën, omdat blijkt dat er in de praktijk veel problemen zijn met betrekking tot hiervoor genoemde de zakelijkheidseisen. Hierdoor ontstaat er een ongelijke behandeling ten opzichte van andere vergoedingen en verstrekkingen. Ook behoeft de beperkte invoering een duidelijke inkadering van de hieronder vallende hulpmiddelen, waardoor afbakeningsvragen zich niet voor zullen gaan doen.

    Volgende artikel »

    Datum gepubliceerd: 26-12-2016 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

    Deel 'Noodzakelijkheidscriterium van de wkr is beperkt ingevoerd'

    Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

    Het noodzakelijkheidscriterium is slechts beperkt ingevoerd, zodat uit de praktijk zal gaan blijken of voortzetten en/of bredere introductie gewenst is.


    Over de auteur van 'Noodzakelijkheidscriterium van de wkr is beperkt ingevoerd'

    Patrick (auteur en webmaster)

    Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

    Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.