Gratis e-Boekhouden

Noodzakelijkheidscriterium van de wkr is beperkt ingevoerd 2015

Het noodzakelijkheidscriterium is slechts beperkt ingevoerd per 1 januari 2015, zodat uit de praktijk zal gaan blijken of voortzetten en/of bredere introductie gewenst is.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Gezien de technologische ontwikkelingen is het onderscheid tussen hulpmiddelen, zoals computers en tablets, en mobiele communicatiemiddelen, steeds minder makkelijk te maken. Toch werden tot 1 januari 2015 de zakelijkheidseisen (>90% voor hulpmiddelen en >10% voor mobiele communicatiemiddelen) niet gelijkgetrokken. Tussenliggende percentages zouden leiden tot veel discussie, omdat ze niet goed toetsbaar zijn. De Belastingdienst ging er van uit dat sprake was van een communicatiemiddel als het beeldscherm een diagonaal had van niet meer dan 7 inch (17,78 cm). Dergelijke apparaten zijn te beperkt voor langdurig gebruik als computer, tenzij de werkgever het tegendeel kan weerleggen.

  Door een open norm is onderscheid in de wetgeving niet meer nodig. Toch hebben veel werkgevers behoefte aan duidelijkheid vooraf. Ook wordt verwacht dat een open norm veel discussie met de Belastingdienst teweeg zal brengen. Hierdoor zullen de uitvoeringskosten stijgen. Het noodzakelijkheidscriterium is dan ook slechts beperkt ingevoerd per 1 januari 2015, zodat uit de praktijk zal gaan blijken of voortzetten en/of bredere introductie gewenst is. In de loop van 2018 zullen de resultaten van de evaluatie bekend zijn.

  Beperkte invoering

  De beperkte invoering heeft alleen betrekking op gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur. Er is gekozen voor deze categorieën, omdat blijkt dat er in de praktijk veel problemen zijn met betrekking tot hiervoor genoemde de zakelijkheidseisen. Hierdoor ontstaat er een ongelijke behandeling ten opzichte van andere vergoedingen en verstrekkingen. Ook behoeft de beperkte invoering een duidelijke inkadering van de hieronder vallende hulpmiddelen, waardoor afbakeningsvragen zich niet voor zullen gaan doen.

  Volgende artikel »

  Gepubliceerd op: 26-12-2016 | Bijgewerkt op: 24-01-2022 | Door:

  Deel 'Noodzakelijkheidscriterium van de wkr is beperkt ingevoerd 2015'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Het noodzakelijkheidscriterium is slechts beperkt ingevoerd, zodat uit de praktijk zal gaan blijken of voortzetten en/of bredere introductie gewenst is.

  e-Boekhouden
  15 maand gratis
  Exact Online
  1 maand gratis
  eAccounting
  12 maand gratis