De administratie uitbesteden of zelf bijhouden?

Wil je de administratie uitbesteden of ga je het zelf bijhouden? Bij het starten van een onderneming moet je nadenken over het bijhouden of laten bijhouden van je boekhouding. Het is toegestaan om het volledig zelf te doen, het volledig uit te besteden, of om het deels uit te besteden.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Veel ondernemers besteden (een deel van hun) boekhouding uit, omdat ze te weinig tijd willen of kunnen vrijmaken of omdat ze niet zoveel kennis van financiële zaken hebben. Een boekhouder of accountant rekent vaak een redelijk hoog uurtarief, maar zal ook zijn best doen om de grootste voordelen voor jou als ondernemer te behalen.

  Boekhouder of accountant kiezen

  Het uitbesteden van je boekhouding kan je doen aan een boekhouder of accountant. Daarvoor kan je terecht bij een administratiekantoor of een accountantsorganisatie. Natuurlijk kan je ook een boekhouder aantrekken tijdens of bij de start van je eigen bedrijf, al dan niet fulltime.

  Voordeel van een boekhouder of accountant is dat deze professionals je ook van adviezen kunnen voorzien, waardoor je mogelijk onbekende voordelen kunt binnenhalen. Hierbij valt te denken aan een subsidie of belastingvoordeel.

  Het verschil tussen een accountant en een boekhouder is dat eerstgenoemde een verplichte opleiding heeft moeten volgen. Een accountant moet daarnaast jaarlijks een verplicht aantal cursussen en voorlichten volgen, en zal je adviseren over je onderneming. Een boekhouder valt niet onder het tuchtrecht, heeft geen verplichte educatie en zal minder advies geven.

  Administratie zelf doen

  Door het zelf doen van de administratie ben je nauw betrokken bij de financiële gegevens van je onderneming. Omdat je alles dan zelf verwerkt, weet je exact wat er in je bedrijf gebeurt en waar je je aandacht meer op moet richten. Veel ondernemers doen de administratie in de avonduren, het weekend of op een vrijdagmiddag. De meeste boekhoudprogramma's zijn dusdanig gebruiksvriendelijk, dat het zelf bijhouden van een administratie goed te doen is.

  Administratie deels uitbesteden

  Tot slot is het mogelijk om een deel van je boekhouding uit te besteden. Je kan als starter namelijk niet overal verstand van hebben en overal aandacht aan besteden. Het deels uitbesteden kost geld, maar een goede boekhouder verdient zichzelf snel terug door zijn kennis van belastingregels en -voordelen voor je onderneming.

  Veel kleinere ondernemers besteden bijvoorbeeld hun loonadministratie uit, omdat dat redelijk specialistisch werk is. Ook kun je ervoor kiezen om de dagelijkse administratie zelf te verwerken, en de diverse belastingaangiftes uit te besteden.

  Veel gestelde vragen over De administratie uitbesteden of zelf bijhouden? (FAQ)

  Is een accountant of boekhouder verplicht?

  Nee, een accountant of boekhouder is niet verplicht als je zelf de administratie wilt en kunt bijhouden.

  Mag je de administratie ook deels uitbesteden?

  Het is toegestaan om de administratie volledig zelf te doen, het volledig uit te besteden, of om het deels uit te besteden.

  Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'De administratie uitbesteden of zelf bijhouden?'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  De administratie kan je uitbesteden of zelf bijhouden. Hoe kies je een boekhouder of accountant? Een administratie mag je ook voor een deel uitbesteden.


  Over de auteur van 'De administratie uitbesteden of zelf bijhouden?'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.