Gratis e-Boekhouden.nl

KvK en Handelsregister bij een eigen bedrijf starten

Bij het starten van een eigen bedrijf schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het Handelsregister van de KvK is openbaar en dus door iedereen te bekijken. Doordat iedereen gegevens kan opvragen van klanten of leveranciers, wordt het zakelijk handelen veiliger en betrouwbaarder.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Je doet er als ondernemer met een eigen bedrijf goed aan om af en toe je klanten en leveranciers te checken. Bij de KvK kan je achterhalen wie bevoegd is om een handtekening te zetten onder jullie overeenkomst, of je klant er financieel goed voor staat om je factuur te kunnen voldoen, en of je leverancier genoeg voorraad heeft om te kunnen leveren.

  Ondernemers met een eigen bedrijf moeten zich verplicht inschrijven bij de KvK, terwijl hobbyisten dit niet hoeven te doen. Het Handelsregister is eigendom van de Nederlandse overheid en de KvK is de uitvoerende instantie die bedrijven volgens de wet moet aanmelden en bijhouden.

  In het Handelsregister staan van alle Nederlandse ondernemingen de naam en contactgegevens, het aantal werknemers, de vestigingen, de bestuurders en tekenbevoegden. Denk dus van tevoren goed na over je bedrijfsnaam en rechtsvorm.

  Wijzigingen in adres, activiteiten, bestuurders en dergelijke moeten doorgegeven worden, zodat de gegevens altijd actueel zijn. Uitschrijven uit het Handelsregister van de KvK doe je bij het beëindigen van je bedrijf. Ook de Belastingdienst wordt op de hoogte gebracht van de beëindiging.

  Wanneer moet je je eigen bedrijf inschrijven bij de KvK?

  Als startende ondernemer moet je jouw eigen bedrijf minimaal een week voor de start van de activiteiten inschrijven bij de KvK.

  Uiteraard mag je ook eerder een afspraak maken. Je kan je tot maximaal drie maanden voor aanvang van je bedrijfsactiviteiten inschrijven.

  Hoe schrijf je jouw bedrijf in bij de KvK?

  Hoe je jouw bedrijf inschrijft bij de KvK hangt af van de rechtsvorm. Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid (eenmanszaak, vof) moeten dit zelf doen, terwijl bij rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid (bv, nv) de notaris dit regelt.

  Als startende ondernemer in een eenmanszaak, dus ook zzp'ers, moeten de inschrijving zelf regelen. Dit is gelukkig erg eenvoudig. Je schrijft jouw bedrijf in bij de KvK via een inschrijfformulier op de website van de Kamer van Koophandel. Vervolgens maak je via je DigiD online een afspraak om je inschrijving definitief te maken op één van de kantoren van de KvK. De kantoren zijn gevestigd door heel Nederland.

  Voor het oprichten van een besloten vennootschap (bv) moet je naar de notaris. De notaris maakt de officiële documenten op en regelt veelal de inschrijving bij de KvK.

  Wat is het KvK-nummer bij het starten van een eigen bedrijf?

  Het KvK-nummer is het nummer waarop iedereen jouw eigen bedrijf kan vinden in het Handelsregister.

  Na de inschrijving ontvang je een uniek KvK-nummer, bestaande uit 8 cijfers. Dit nummer gebruik je op de verkoopfacturen en andere correspondentie, zodat derden zeker weten met wie ze te maken hebben.

  Volgens de wet ben je zelfs verplicht om je KvK-nummer te vermelden op de volgende correspondentie:

  • Verkoopfacturen
  • Offertes
  • Brieven en e-mails
  • Website

  Wat is de SBI-code en wat kun je ermee?

  De SBI-code is de afkorting voor Standaard Bedrijfsindeling. Dit is de indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de activiteiten van je bedrijf. Bij inschrijving bij de KvK krijg je een SBI-code toegewezen.

  Het CBS heeft een standaard lijst met codes voor alle verschillende bedrijfsactiviteiten. De code bestaat uit 4 of 5 cijfers en worden ook opgenomen bij jouw gegevens in het Handelsregister. De KvK bepaalt jouw SBI-code aan de hand van de omschrijving van je activiteiten. Deze korte omschrijving geef je zelf op bij inschrijving, dus denk er goed over na.

  De overheid, pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen gebruiken de SBI-code voor regels voor een specifieke branche. Hierbij valt te denken aan het vaststellen van verzekeringspremies, verstrekken van subsidies of verlenen van vergunningen. Zorg daarom dat je het eens bent met jouw code, zodat je bijvoorbeeld geen subsidies misloopt.

  Op de website van het CBS (https://sbi.cbs.nl/cbs.typeermodule.typeerservicewebapi/content/angular/app/#/) kan je zoeken op code, trefwoord of activiteit.

  Wanneer ben je ondernemer voor de Kamer van Koophandel?

  Wanneer ben je ondernemer voor de Kamer van Koophandel? Moet je je wel of niet inschrijven bij de KvK? Dagelijks schrijven honderden mensen zich in en stellen daarbij de vraag of ze ondernemer zijn of niet.

  De KvK hanteert 3 criteria om te bepalen of je ondernemer voor de KvK bent. Deze criteria zijn:

  • Je levert goederen of diensten.
  • Je verdient er geld aan.
  • Je doet zaken met derden en bent concurrent van andere aanbieders.

  Om te bepalen of je je als ondernemer moet inschrijven bij de KvK is het natuurlijk belangrijk dat je een onderneming drijft. Dat is het geval als je goederen en/of diensten levert aan derden tegen een commerciële verkoopprijs. Dit betekent dat je meer vraagt dan dat het je gekost heeft. Ook gaat het hierbij om derden en niet om familie of vrienden.

  De Belastingdienst hanteert andere criteria voor het ondernemerschap

  Het antwoord op de vraag wanneer je ondernemer bent, wordt anders beantwoord door de KvK dan door de Belastingdienst. Beide instanties hebben dus hun eigen criteria voor het ondernemerschap, waarbij de Belastingdienst ook nog eens verschillende criteria heeft per belastingsoort.

  Om ook door de Belastingdienst als ondernemer beschouwt te worden, geven de volgende criteria een richting:

  • Je investeert geld en/of tijd in je bedrijf.
  • Je werkt regelmatig en het is geen eenmalige opdracht.
  • Je werkt voor meer dan één opdrachtgever.
  • Je bepaalt zelf hoe en wanneer je werkt.

  Wanneer je niet aan de criteria voldoet, worden je werkzaamheden beschouwt als een hobby. Wil je dan toch een betalingsbewijs versturen? Noem het dan een kwitantie en vermeldt daarop geen btw. Inkomsten uit een hobby moet je opgeven in de inkomstenbelasting als resultaat uit overige werkzaamheden.

  Moet je jouw bedrijf ook aanmelden bij de Belastingdienst?

  Zodra je jouw bedrijf inschrijft in het Handelsregister van de KvK, wordt ook de Belastingdienst automatisch geïnformeerd. Je hoeft je niet zelf aan te melden bij die dienst. Binnen twee weken krijg je vanzelf bericht van de Belastingdienst.

  Wat kost het inschrijven bij de KvK?

  Het inschrijven bij de KvK kost ongeveer €50. Deze inschrijfvergoeding is aftrekbaar als bedrijfskosten. Het inschrijfgeld betaal je eenmalig bij de start van je bedrijf. De verplichte jaarlijkse bijdrage is al jaren geleden afgeschaft.

  Uit het Handelsregister kan je ook verschillende documenten opvragen. Een digitaal gewaarmerkt uittreksel van je eigen bedrijf kost ongeveer €15.

  Welke documenten kun je opvragen bij de KvK?

  Bij de KvK kun je veel documenten van een bedrijf opvragen. De meeste documenten zijn beschikbaar tegen een kleine vergoeding. De KvK waarmerkt deze documenten, zodat je er zeker van mag zijn dat de informatie klopt.

  De volgende documenten kun je opvragen bij de KvK:

  Veel gestelde vragen over KvK en Handelsregister bij een eigen bedrijf starten (FAQ)

  Moet je een eigen bedrijf verplicht inschrijven bij de KvK?

  Ja, ondernemers met een eigen bedrijf moeten zich verplicht inschrijven bij de KvK.

  Wanneer moet je een eigen bedrijf inschrijven bij de KvK?

  Je moet een eigen bedrijf minimaal een week voor de start van de activiteiten inschrijven bij de KvK.

  Wat is een KvK-nummer?

  Het KvK-nummer is het nummer waarop iedereen jouw eigen bedrijf kan vinden in het Handelsregister.

  Wat is de SBI-code?

  De SBI-code is de afkorting voor Standaard Bedrijfsindeling, de indeling van het CBS voor de activiteiten van je bedrijf.

  Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'KvK en Handelsregister bij een eigen bedrijf starten'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Eigen bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijven als officiële start van je onderneming. Wanneer en hoe schrijf je je bedrijf in bij de KvK?


  Over de auteur van 'KvK en Handelsregister bij een eigen bedrijf starten'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.