De locatie en logistieke keten van je onderneming

De locatie en logistiek van je onderneming is mede bepalend voor de succesfactor van je onderneming. In het ondernemingsplan wordt onderzocht wat de beste locatie voor je activiteiten is. Op basis daarvan bepaal je de logistieke keten van je producten en/of diensten.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Locatie van je activiteiten

  De locatie van waaruit je je activiteiten ontplooit is belangrijk in het ondernemingsplan. De locatie heeft namelijk invloed op de te volgen wetten en regels. Ook kan je doelgroep bepaald worden aan de hand van je locatie.

  Als je vanuit huis werkt, moet je rekening houden met het bestemmingsplan. Is het toegestaan om in een woonhuis een onderneming te runnen? Vraag dit na bij je gemeente.

  Als je vanuit een bedrijfshal of kantoor gaat werken, krijg je te maken met de vraag of je gaat huren of kopen. Leg je keuze uit in dit plan.

  Houdt ook rekening met de grootte van machines en installaties bij de keuze van een bedrijfspand. Indien je grote voorraden wilt aanhouden voor een piek in het seizoen, dan moet je eventueel extra opslagruimte huren.

  De locatie van je activiteiten is erg belangrijk. Een kledingzaak is het liefst gevestigd in een drukke winkelstraat, terwijl een transportbedrijf liever aan de rand van de stad en aan de snelweg zit. Stel jezelf de vraag hoeveel klanten je vanaf jouw locatie weet te bereiken. Denk ook na hoeveel andere concurrenten in de buurt zitten.

  Tot slot kan je een klein onderzoek doen naar de samenstelling van de bevolking rondom jouw locatie. Hoeveel mensen wonen en/of werken er in de omgeving? Wat is de gemiddelde leeftijd en past dit bij je doelgroep? Geloofsovertuiging en migratieachtergrond zijn ook voorbeelden van eigenschappen van een bevolkingsgroep, die van invloed kunnen zijn op de activiteiten op jouw locatie. In het marktonderzoek komt dit uitgebreider aan bod.

  De producten, diensten en logistiek van je onderneming

  Beschrijf de logistiek van de producten of diensten van je onderneming in het ondernemingsplan. Het gaat hier om de hele logistieke keten tussen in- en verkoop. De producten en diensten komen ook vaak in andere delen van het plan naar voren, maar een gedetailleerde omschrijving kan vaak extra informatie zijn voor belanghebbenden.

  Leg uit waar je producten van gemaakt zijn en op welke wijze je ze produceert. Geef ook aan waar je de benodigde grondstoffen en hulpstoffen vandaan haalt, dus bij welke leveranciers je inkoopt. Koop je bijvoorbeeld lokaal in, of importeer je goederen uit China of Amerika? Hoelang duurt het om een product te maken of te importeren? Hoe worden ze vervoert? Beredeneer of je een voorraad aanhoudt, en hoe groot deze dan mag zijn. Hierdoor krijg je inzicht in de beschikbaarheid van de benodigdheden, de transportkosten en andere leveringsvoorwaarden.

  Ook in geval van diensten is het verstandig om de aangeboden werkzaamheden gedetailleerd te omschrijven. Welke dienst is het belangrijkst? En welke diensten bied je ter ondersteuning of nazorg aan? Door hierover na te denken, kan je misschien je aanbod uitbreiden met gerelateerde werkzaamheden.

  Als je veel producten/diensten hebt, kan je ervoor kiezen om ze gegroepeerd te beschrijven. Een schoenenwinkel hoeft niet elke schoen afzonderlijk te beschrijven, maar kan ze groeperen als herenschoenen, damesschoenen, kinderschoenen, sportschoenen, zakelijke schoenen, enzovoorts.

  Veel gestelde vragen over De locatie en logistieke keten van je onderneming (FAQ)

  Wat is de locatie van je bedrijf in het ondernemingsplan?

  In het ondernemingsplan beschrijf je de locatie van je bedrijf, waaronder de wetten en regels en de aanwezige doelgroep.

  Wat is de logistieke keten van je bedrijf in het ondernemingsplan?

  Beschrijf de logistieke keten van inkoop tot verkoop van je producten in het ondernemingsplan.

  Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'De locatie en logistieke keten van je onderneming'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Wat is de beste locatie voor je onderneming? Wat is de logistieke keten van je product/dienst? Beschrijf de locatie en logistiek in het ondernemingsplan.


  Over de auteur van 'De locatie en logistieke keten van je onderneming'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.