Amazon

Startende ondernemer en de btw / omzetbelasting

Als startende ondernemer krijg je te maken met btw/omzetbelasting. Op de inkoopfacturen moet je waarschijnlijk btw betalen, terwijl je op jouw verkoopfacturen ook btw berekent aan je klanten. Btw en omzetbelasting is hetzelfde en is niet afhankelijk van de rechtsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak of bv).

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

    Het zijn van ondernemer voor de btw betekent niet automatisch dat je ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, of andersom. Daarvoor gelden andere voorwaarden.

    De btw-aangifte doe je maandelijks, per kwartaal of jaarlijks. Bij het starten krijg je bericht van de Belastingdienst over de tijdvakken die voor je eigen bedrijf gelden. Zet de deadlines in je agenda, zodat je altijd op tijd btw-aangifte doet en betaalt.

    Wanneer ben je ondernemer voor de btw/omzetbelasting?

    Wanneer ben je ondernemer voor de btw? Als je zelfstandig de werkzaamheden uitvoert en daarmee inkomsten verdient, wordt je waarschijnlijk als ondernemer aangemerkt. De Belastingdienst beoordeelt of je ondernemer voor de btw bent op basis van een aantal voorwaarden.

    Dit zijn de voorwaarden om te bepalen wanneer je ondernemer voor de btw bent:

    • Zelfstandig: je oefent zelfstandig een bedrijf of beroep uit.
    • Regelmaat: je hebt regelmatig inkomsten.
    • Neveninkomsten: je hebt inkomsten, naast die uit je vaste baan.
    • Verdienen met vermogen: je verdient met vermogen, zoals de verhuur van een woning.

    Deze voorwaarden worden niet strikt toegepast, maar geven een beeld van hoe men je activiteiten zal beoordelen. De Belastingdienst kijkt naar elk individueel geval, waardoor er soms meer of minder voorwaarden uitsluitsel geven. Het gaat bijvoorbeeld niet om of je daadwerkelijk winst maakt, maar of je winst zou kunnen verwachten. Startende ondernemers maken in de opstartfase vaak zelfs verlies en hun inkomen is onregelmatig, maar zijn toch ondernemer voor de btw.

    Btw-tarieven voor ondernemers

    Er zijn verschillende btw-tarieven voor ondernemers, die afhankelijk zijn van het soort goederen of diensten.

    Het algemene btw-tarief is 21%. Dit tarief geldt voor alle goederen en diensten, tenzij hiervoor een lager tarief geldt.

    Het lage btw-tarief is 9%. Dit tarief geldt voor een beperkt aantal goederen en diensten. Bij goederen valt te denken aan voedingsmiddelen, water, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, antiek en boeken. Bij diensten valt te denken aan de reparatie van fietsen, schoenen en kleding, kappers, culturele en recreatieve evenementen, personenvervoer en nieuwswebsites.

    Het 0%-tarief geldt voor goederen en diensten die de landsgrens over gaan, dus bij het zaken doen met het buitenland.

    Tot slot bestaat er een btw-vrijstelling voor bepaalde werkzaamheden en in een aantal branches. Hierbij valt te denken aan journalisten, verzekeringen, gezondheidszorg, kansspelen, kinderopvang, onderwijs, sportorganisaties en uitvaartondernemers.

    Bekijk de website van de Belastingdienst (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/) voor meer informatie over de btw-tarieven en vrijstellingen. Het btw-percentage moet je vermelden op je factuur. Mocht je niet helemaal zeker weten welk percentage op jouw activiteiten van toepassing is, dan kun je altijd navraag doen bij de Belastingdienst.

    Btw-aangifte automatisch versturen vanuit het boekhoudprogramma

    De btw-aangifte kun je automatisch naar de Belastingdienst versturen vanuit het boekhoudprogramma. De meeste moderne boekhoudprogramma's ondersteunen deze handige functie.

    In een online boekhoudprogramma houd je de administratie bij, inclusief de te betalen en terug te ontvangen btw. Het programma berekent automatisch het btw-bedrag over je in- en verkopen. Zodra je de boekhouding volledig hebt bijgewerkt, kan je de btw-aangifte automatisch versturen via een koppeling met de Belastingdienst.

    Uiteraard ben je als ondernemer verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van de cijfers, dus ook voor de btw-aangifte. Controleer deze dan ook nauwkeurig voordat je op verzenden klikt.

    Vrijstelling voor de btw met de kleineondernemersregeling (KOR)

    Als startende ondernemer kan je waarschijnlijk een vrijstelling krijgen voor de btw. Met de kleineondernemersregeling (KOR) hoef je als kleine ondernemer geen btw af te dragen aan de Belastingdienst, en dat scheelt veel administratieve rompslomp. Je hoeft meestal zelfs helemaal geen aangifte meer te doen.

    • Met de KOR bereken je geen btw aan je klanten.
    • Met de KOR doe je geen btw-aangifte meer.
    • Met de KOR krijg je de betaalde btw over zakelijke kosten en investeringen niet terug.

    Je wordt aangemerkt als kleine ondernemer als je jaaromzet onder een bepaald maximum ligt (rond de €20.000 omzet per jaar). Het meedoen aan de KOR is geheel vrijwillig. Je hoeft dan namelijk geen btw te betalen en aangifte te doen, maar je kan ook geen btw op je inkopen terugvragen. De KOR geldt voor drie jaar, dus denk goed na over de keuze of je wel of niet meedoet aan de KOR.

    Wanneer is de KOR aantrekkelijk en wanneer moet je niet kiezen voor de kleineondernemersregeling? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van elke individuele situatie. In het algemeen komt het erop neer dat wanneer je voorheen btw moest betalen aan de Belastingdienst, je nu financieel gezien beter kunt kiezen voor de KOR. Als je voorheen btw terug kreeg, dan is dat de voordeligste optie en kies je niet voor de KOR. Ben je van plan om de komende tijd flink te gaan investeren, dan is het misschien ook verstandig om niet deel te nemen aan de KOR en de btw wel terug te vragen.

    Ook je klanten kunnen profiteren van jouw deelname aan de kleineondernemersregeling, aangezien jij hen dan geen btw meer hoeft te factureren. Je factuurprijs gaat daarmee omlaag en je product/dienst wordt aantrekkelijker voor particulieren en klanten die geen btw kunnen terugvragen.

    Verder is de KOR aantrekkelijk als de btw-aangiften jou veel tijd en energie kosten. Financieel kan het ook voordelig zijn als je voorheen de btw-aangiften uitbesteedde, terwijl je nu met deze vrijstelling zal besparen op de kosten van een accountant of boekhouder.

    De kleineondernemersregeling is een btw-vrijstelling voor zowel natuurlijk personen als rechtspersonen. Dit betekent dat zowel eenmanszaken, vof's en zzp'ers als bv's, stichtingen en verenigingen hieraan mee kunnen doen.

    2 btw-nummers voor een eenmanszaak

    Een eenmanszaak moet 2 btw-nummers gebruiken: het btw-IDentificatienummer en het omzetbelastingnummer. Deze 2 btw-nummers voor eenmanszaken ontvang je als startende ondernemer automatisch van de Belastingdienst, nadat je je hebt ingeschreven bij de KvK.

    Het btw-IDentificatienummer moet je gebruiken bij het zaken doen met leverancier en klanten. Het btw-ID moet vermeld staan op je factuur en je website. Het btw-ID gebruik je dus voor alle zakelijke correspondenties vanuit je onderneming.

    Het omzetbelastingnummer moet je gebruiken bij correspondentie met de Belastingdienst. Het omzetbelastingnummer is je persoonlijke BSN + 'B01'. Het btw-nummer gebruik je dus op je brieven en mails naar de Belastingdienst.

    Waarom krijg je 2 btw-nummers bij een eenmanszaak? Je krijgt 2 verschillende btw-nummers bij een eenmanszaak om je privacy te beschermen. In het btw-nummer is je privé BSN verwerkt, en die hoef je nu niet meer aan derden te verstrekken. In plaats daarvan gebruik je voor het zaken doen met externe partijen nu het btw-ID.

    Veel gestelde vragen over Startende ondernemer en de btw / omzetbelasting (FAQ)

    Wanneer ben je ondernemer voor de omzetbelasting?

    Als je zelfstandig de werkzaamheden uitvoert en daarmee inkomsten verdient, wordt je waarschijnlijk als ondernemer aangemerkt.

    Waarom krijg je 2 btw-nummers bij een eenmanszaak?

    Het btw-IDentificatienummer moet je gebruiken bij het zaken doen met leverancier en klanten, en het omzetbelastingnummer moet je gebruiken bij correspondentie met de Belastingdienst.

    Welke voordelen zijn er voor ondernemers in de omzetbelasting?

    Voor ondernemers in de omzetbelasting geldt het volgende voordeel: kleineondernemersregeling.

    Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

    Deel 'Startende ondernemer en de btw / omzetbelasting'

    Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

    Als startende ondernemer krijg je te maken met btw / omzetbelasting. Wanneer ben je ondernemer voor de btw / omzetbelasting? Wat is een btw-nummer?


    Over de auteur van 'Startende ondernemer en de btw / omzetbelasting'

    Patrick (auteur en webmaster)

    Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

    Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.