HollandsNieuwe

Algemene voorwaarden opstellen voor je bedrijf

In de algemene voorwaarden beschrijf je wat jij van anderen verwacht en wat ze van jou mogen verwachten. Het zijn de wederzijdse rechten en plichten tussen jouw bedrijf en een derde partij. Door het opstellen van algemene voorwaarden kan je een hoop problemen voorkomen.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

    De algemene voorwaarden van je onderneming stuur je met een offerte mee. Ook maken ze onderdeel uit van een verkooptransactie. Het zijn meestal algemene afspraken over randzaken en dingen die niet ter sprake komen als alles goed gaat. Maar mocht het onverhoopt toch niet zo lopen als gedacht, dan kan dit document je veel houvast bieden.

    Wat staat er in de algemene voorwaarden?

    In de algemene voorwaarden staan een aantal algemene afspraken op basis waarvan je zaken wilt doen. De volgende onderwerpen leg je vast:

    • Betaalcondities, zoals betaaltermijn en betalingskorting
    • Leveringscondities, zoals levertijd en transportmiddel
    • Garantiebepalingen
    • Aansprakelijkheid bij schade en fouten

    De algemene voorwaarden stel je op voor al je klanten, zodat je niet per klant afzonderlijk de afspraken hoeft vast te leggen. Geef wijzigingen altijd tijdig door aan je klanten en leveranciers.

    Algemene voorwaarden zelf opstellen of overnemen?

    Je kan algemene voorwaarden zelf opstellen of overnemen van een soortgelijk bedrijf. Vaak hebben brancheorganisaties standaarden die je mag overnemen en aanpassen.

    Alhoewel de documenten van een brancheorganisatie zullen voldoen aan de eisen, zijn ze vaak niet volledig toepasbaar op jouw onderneming. Het is aan te raden om de tekst te laten controleren en eventueel aan te laten passen door een jurist of advocaat.

    Wet gaat vóór algemene voorwaarden

    De wet gaat altijd vóór de algemene voorwaarden van je onderneming. De inhoud van de algemene voorwaarden moet dus wel voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Je mag bijvoorbeeld geen bepalingen opnemen die bij de wet verboden zijn.

    Moment van delen van de algemene voorwaarden

    Het moment van delen van de algemene voorwaarden ligt vóór het afsluiten van de verkoopovereenkomst. Het moet namelijk voor beide partijen volkomen duidelijk zijn wat er afgesproken gaat worden.

    Hoe eerder je klant de voorwaarden kan inzien, hoe beter. Het is zelfs aan te bevelen om een bevestiging te vragen of de afspraken gelezen en akkoord zijn. Bij veel webwinkels moet je bijvoorbeeld een vinkje zetten als je de algemene voorwaarden gelezen hebt en ermee akkoord gaat.

    Waar vermeld je de algemene voorwaarden?

    Vermeld op alle correspondentie, offertes en facturen dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn. Vaak staan de algemene voorwaarden op de achterkant van een factuur of op een aparte internetpagina. Ook kan je de voorwaarden deponeren bij de Kamer van Koophandel.

    Veel gestelde vragen over Algemene voorwaarden opstellen voor je bedrijf (FAQ)

    Wat zijn algemene voorwaarden?

    Algemene voorwaarden zijn schriftelijke wederzijdse rechten en plichten tussen jouw bedrijf en een derde partij.

    Wat staat er in de algemene voorwaarden?

    In de algemene voorwaarden staan betaalcondities, leveringscondities, garantiebepalingen en de aansprakelijkheid.

    Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

    Deel 'Algemene voorwaarden opstellen voor je bedrijf'

    Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

    Stel algemene voorwaarden op voor je bedrijf. Wederzijdse rechten en plichten tussen je bedrijf en derden. Wat staat er in de algemene voorwaarden?


    Over de auteur van 'Algemene voorwaarden opstellen voor je bedrijf'

    Patrick (auteur en webmaster)

    Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

    Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.