Booking.com

In 4 stappen een investeringsbegroting maken

De investeringsbegroting is een overzicht van de verwachte investeringen die benodigd zijn om te kunnen starten met je eigen bedrijf. In de investeringsbegroting reken je uit welke investeringen je vóór aanvang en nadien wilt doen.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Investeringen staan aan de activazijde van de balans. Aan deze kant van de balans staan al je bezittingen. De investeringsbegroting is een lijst met bezittingen en hun waarde.

  Noteer zo uitgebreid en specifiek mogelijk welke bedrijfsmiddelen je wilt aanschaffen. Noem bijvoorbeeld aantallen, merken, types, en andere kenmerken. Dit helpt bij het bepalen van de waarde en kan ook dienen als een checklist tijdens het winkelen. Vraag offertes op, als de prijs niet bekend is.

  Investeringen zijn inkopen die meerdere bedrijfsprocessen mee gaan. Hierbij valt te denken aan een pand, machine, auto of computer. Deze kosten mag je over meerdere jaren uitsmeren in de vorm van afschrijvingen. Kleine investeringen en overige kosten worden in één jaar ten laste van de winst gebracht. Overige kosten worden opgenomen in de exploitatiebegroting.

  Voor een aantal bedrijfsmiddelen is het ook mogelijk om deze niet zelf aan te schaffen, maar te huren of leasen. Je hoeft dan als startende ondernemer niet al het geld direct op de plank te hebben liggen, maar gaat maandelijks huur betalen. Gehuurde of geleasete bedrijfsmiddelen behoren niet tot de investeringen bij het opstarten van een eigen bedrijf. Neem deze keuze ook mee bij het opstellen van de investeringslijst.

  De investeringsbegroting is onderdeel van het financieel plan in het ondernemingsplan. Andere begrotingen die in dit financieel plan aan bod komen zijn de financieringsbegroting, exploitatiebegroting, liquiditeitsbegroting en privébegroting.

  Stappenplan om een investeringsbegroting te maken

  Een stappenplan helpt je bij het maken van een investeringsbegroting. Er zijn vier korte stappen om tot een begroting van de investeringen te komen.

  Stel een lijst op met alles wat je nodig denkt te hebben. Hoeveel gereedschappen, hulpmiddelen, startvoorraden, vervoermiddelen en panden wil je aanschaffen en tegen welke prijs? Hoelang denk je deze te kunnen gaan gebruiken, totdat ze aan vervanging toe zijn?

  1. Maak een lijst met benodigde bedrijfsmiddelen, investeringen en opstartkosten.
  2. Zoek de prijs per stuk op, vraag offertes op of doe een reële schatting. Vermeld deze bedragen achter de investeringen.
  3. Bepaal de levensduur van de bedrijfsmiddelen. Hoelang gaat de investering mee?
  4. Deel de lijst op in 'vaste activa' en 'vlottende activa' (langer of korter dan een jaar).

  Voorbeeld investeringsbegroting

  Hieronder staat een voorbeeld van een investeringsbegroting met fictieve bedragen. De lijst met investeringen is opgedeeld in vaste activa en vlottende activa, waarbij het onderscheid grofweg wordt gemaakt door het antwoord op de vraag of het bedrijfsmiddel meer dan één productieproces mee gaat. Een auto gaat een aantal jaren mee, terwijl voorraden binnen het jaar weer verkocht worden.

  Investeringsbegroting voorbeeld
  Investering Waarde Levensduur
  (jaren)
  Afschrijving
  Bedrijfspand € 300.000 30 € 10.000
  Machine 1 € 25.000 20 € 1.250
  Machine 2 € 20.000 20 € 1.000
  Gereedschappen € 8.000 5 € 1.600
  Bestelbus / bedrijfsauto € 12.000 10 € 1.200
  Kantoorinventaris / meubilair € 2.000 10 € 200
  Computers + toebehoren € 2.000 5 € 400
  Website € 1.000 3 € 333
  Software € 1.000 3 € 333
  Vaste activa € 371.000 € 16.317
     
  Voorraden € 5.000
  Vlottende activa € 5.000
     
  Totaal investeringen € 376.000

  De levensduur is bepalen voor het opdelen naar 'vaste activa' en 'vlottende activa'. Naast deze rubricering is de levensduur van de activa ook van invloed op de afschrijvingen. De aanschafkosten van een bedrijfspand kan je bijvoorbeeld over 30 jaar verspreiden als afschrijvingskosten, terwijl een computer gemiddeld slechts 3 jaar mee gaat.

  Op basis van de investeringsbegroting kun je inschatten hoeveel geld je nodig hebt om te kunnen beginnen met je eigen onderneming. In de financieringsbegroting zoek je uit hoe je aan dat geld denkt te kunnen komen.

  Vijf begrotingen van het financieel plan

  Het financieel plan bestaat uit vijf begrotingen:

  Veel gestelde vragen over In 4 stappen een investeringsbegroting maken (FAQ)

  Wat is een investeringsbegroting?

  De investeringsbegroting is een overzicht van de verwachte investeringen om te kunnen starten met het eigen bedrijf.

  Waarom moet je een investeringsbegroting maken?

  Een investeringsbegroting maak je om in te schatten hoeveel geld je nodig hebt om te kunnen starten met je eigen bedrijf.

  Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'In 4 stappen een investeringsbegroting maken'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  In 4 stappen een investeringsbegroting voor je eigen bedrijf. Begroting van investeringen is onderdeel van het financieel plan in het ondernemingsplan.


  Over de auteur van 'In 4 stappen een investeringsbegroting maken'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.