Alternatieven voor opbouwen van pensioen voor ondernemers

Er zijn alternatieven voor het opbouwen van pensioen als ondernemer, zoals de oudedagsreserve, lijfrente en sparen/beleggen. Veel alternatieven zijn een vorm van belastingvoordeel in de werkzame jaren, en een belastingnadeel in de jaren dat je met pensioen bent.

 • Oudedagsreserve (FOR)
 • Lijfrente
 • Oude pensioenregeling voortzetten
 • Sparen en beleggen
 • Verkoopwaarde van je bedrijf verhogen

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Het idee van een alternatief als de fiscale oudedagsreserve en lijfrente is dat je tijdens je werkzame jaren een hoger belastingpercentage betaald, dan wanneer je met pensioen bent. Het belastingvoordeel is dus tijdens je werkzame jaren groter dan het belastingnadeel tijdens je pensioen.

  Het is niet altijd verplicht om als ondernemer pensioenpremie te betalen, omdat je juist als zelfstandige je eigen keuzes wilt maken.

  Oudedagsreserve (FOR) als alternatief voor pensioenopbouw

  De oudedagsreserve is een alternatief voor pensioenopbouw. De fiscale oudedagsreserve (FOR) is een reservering van een deel van je winst uit onderneming, waar je op je oude dag gebruik van kunt maken.

  Ondernemers die hun bedrijfsresultaat moeten aangeven in de aangifte inkomstenbelasting, zoals eenmanszaken, vof's en zzp'ers, kunnen gebruik maken van de oudedagsreserve. Een deel van de winst wordt dan gereserveerd en is op dat moment nog niet belast.

  In feite is de oudedagsreserve een belastingvoordeel, zodat je als startende ondernemer de mogelijkheid hebt om dit voordeel te investeren in je bedrijf. Wil je de oudedagsreserve op een later moment uitkeren, dan betaal je op dat moment belasting.

  Let er dus goed op dat je in de loop van de tijd geld opzijzet om de toekomstige belastingschuld te kunnen betalen. De oudedagsreserve is geen spaarpot, maar een tijdelijk belastingvoordeel die op een later tijdstip betaald moet worden.

  Lijfrente als alternatief voor pensioenopbouw

  Lijfrente is een alternatief voor pensioenopbouw. Bij het opbouwen van lijfrente leg je periodiek geld opzij om daar op een later moment gebruik van te kunnen maken. Deze inleg mag je tot een bepaald maximum aftrekken van je inkomstenbelasting.

  Het inleggen van lijfrentepremie is dus een soort belastingvoordeel. Enerzijds verlaagt het je inkomen, zodat je minder belasting hoeft te betalen. Anderzijds is deze spaarpot niet belast in box 3, waardoor je geen belasting over dit vermogen hoeft af te dragen.

  Over de ingelegde lijfrente betaal je als ondernemer geen inkomstenbelasting en vermogensheffing. Laat je de opgebouwde lijfrente op den duur uitbetalen als aanvulling op je pensioen, dan ben je over dit inkomen wel belasting verschuldigd.

  De lijfrenterekening mag je niet als betaal- of spaarrekening gebruiken. Het is een afgeschermde rekening bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. Deze instellingen houden loonbelasting in over de uitkeringen.

  Oude pensioenregeling voortzetten als alternatief voor pensioenopbouw

  Je oude pensioenregeling voortzetten is een alternatief voor pensioenopbouw bij het starten van een eigen bedrijf. Dit is mogelijk in de situatie dat je voorheen pensioen opbouwde via een werkgever.

  Door je oude pensioenregeling voort te zetten, bouw je op de oude manier pensioen op, terwijl ook het nabestaandenpensioen en arbeidsongeschiktheidspensioen door blijven gaan.

  Zelf sparen of beleggen als alternatief voor pensioenopbouw

  Zelf sparen of beleggen zijn alternatieven voor pensioenopbouw. Bij het zelf sparen leg je telkens geld apart en bouw je volledig zelf vermogen op. Dit vermogen kan je op een zelf te bepalen tijdstip weer gaan consumeren.

  Het voordeel van zelf sparen is dat je alles in eigen hand hebt. Zo bepaal je zelf hoeveel je wekelijks, maandelijks of jaarlijks opzij legt. Ook ben je vrij in het kiezen van het moment dat je het vermogen langzaam weer gaat gebruiken.

  Nadeel van zelf sparen is dat een te groot vermogen belast is met vermogensheffing. Jaarlijks betaal je dus belasting over het gespaarde vermogen boven een bepaald bedrag.

  Beleggen kun je als een vorm van sparen zien, zij het met meer risico. Wil je zo min mogelijk risico lopen en een redelijk stabiel vermogen opbouwen, dan geef je het beleggen uit handen en stort je maandelijks een vast bedrag ter inleg. De specialisten van een bank of beleggingsinstelling gaan vervolgens met je geld aan de slag voor een hoger rendement.

  Uiteraard kan je ook zelf actief gaan beleggen. Je bent dan vrij in je eigen keuzes en de risico's zijn veelal groter. Meer risico betekent echter ook meer kans op hogere rendementen. Daarom lees je ook overal de slogan 'Aan beleggen zijn risico's verbonden. Je kan (een deel van je) inleg verliezen'. Actief beleggen wordt echter niet meer gezien als alternatief voor het opbouwen van pensioen.

  De verkoopwaarde van je bedrijf verhogen voor verkoop

  De verkoopwaarde van je eigen bedrijf verhogen voor een hoger verkoopbedrag is een goed alternatief voor het opbouwen van pensioen. Als je in de loop van de tijd steeds succesvoller wordt, kan je het bedrijf voor een mooi bedrag verkopen.

  Bij verkoop van je goedlopende onderneming ontvang je een enorm bedrag ineens. Hiervan zou je tientallen jaren kunnen leven, afhankelijk van de verkoopwinst natuurlijk.

  Nadeel van dit alternatief is dat de opbouw niet goed te meten is, en dat de uiteindelijke verkoopprijs ook afhankelijk is van de vraag op dat moment. Je leeft hierdoor dus lange tijd in onzekerheid, want er kunnen op het laatst allerlei vervelende situaties ontstaan waardoor de waarde daalt.

  Ook is het mogelijk om delen van je onderneming te verkopen, als een soort pensioen. Hierbij valt te denken aan het bedrijfspand, machines en installaties, maar ook aan patenten en het klantenbestand.

  Veel gestelde vragen over Alternatieven voor het opbouwen van pensioen voor ondernemers? (FAQ)

  Wat zijn alternatieven voor pensioen?

  Alternatieven voor pensioen zijn

  • Oudedagsreserve (FOR)
  • Lijfrente
  • Oude pensioenregeling voortzetten
  • Sparen en beleggen
  • Verkoopwaarde van je bedrijf verhogen

  Wat is de fiscale oudedagsreserve?

  De fiscale oudedagsreserve (FOR) is een reservering van een deel van je winst uit onderneming, waar je op je oude dag gebruik van kunt maken.

  Wat is lijfrente?

  Bij het opbouwen van lijfrente leg je periodiek geld opzij om daar op een later moment gebruik van te kunnen maken.

  Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Alternatieven voor opbouwen van pensioen voor ondernemers'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Alternatieven voor het opbouwen van pensioen als ondernemer. Oudedagsreserve, lijfrente en beleggen zijn alternatieven voor pensioen voor ondernemers.


  Over de auteur van 'Alternatieven voor opbouwen van pensioen voor ondernemers'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.