Booking.com

Pensioen bij het starten van een eigen bedrijf

Een pensioenvoorziening regelen is bij het starten van een eigen bedrijf belangrijk. Pensioen is aanvullend inkomen, naast AOW, dat je ontvangt vanaf de datum waarop je mag stoppen met werken, de zogenoemde pensioendatum.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Als ondernemer bouw je namelijk niet automatisch pensioen op, maar moet je zelf een pensioenverzekering afsluiten bij een erkende Nederlandse verzekeraar. Dit betekent dat je, vanaf het moment dat je stopt met je eigen bedrijf, niet automatisch een uitkering ontvangt.

  Er zijn verschillende mogelijkheden om als zelfstandige met een eigen onderneming toch pensioen op te bouwen of op een andere manier te voorzien in je oude dag. Het is daarbij verstandig om niet te laat te beginnen, zodat je op je pensioenleeftijd voldoende vermogen hebt opgebouwd.

  De AOW is een soort basispensioen voor iedereen. Andere mogelijkheden om te voorzien in je oude dag zijn bijvoorbeeld sparen en beleggen. Je kan bijvoorbeeld maandelijks een bedrag opzij leggen.

  Wat is pensioen bij het starten van een eigen bedrijf?

  Pensioen is een uitkering vanaf het moment dat je stopt met werken. Deze uitkering wordt betaald uit een in de loop der jaren opgebouwd potje met geld.

  Als werknemer in loondienst betaal je vaak maandelijks pensioenpremie via je salaris. Op een door de overheid bepaalde leeftijd heb je genoeg pensioen opgebouwd om er niet veel in inkomen op achteruit te gaan.

  Dit betekent dat je, nadat je bent gestopt met werken, ongeveer hetzelfde inkomen mag genieten. Hierdoor kun je op dezelfde voet voortleven, zonder te veel aan luxe te hoeven inleveren.

  Echter, als zelfstandig ondernemer moet je het pensioenpotje zelf opbouwen bij het starten van een eigen bedrijf. Een pensioenleeftijd geldt niet voor ondernemers, dus is er geen vooraf bepaalde datum waarop je kan stoppen met je eigen bedrijf en het opbouwen van een pensioenpot.

  De AOW-uitkering als basispensioen

  Iedere Nederlander heeft recht op een AOW-uitkering. Dit is een uitkering op basis van de Algemene Ouderdomswet vanaf de pensioenleeftijd. Deze uitkering is het basispensioen voor iedereen, ongeacht of je je hele leven een eigen bedrijf hebt gehad of niet.

  De AOW-uitkering is een basispensioen van de overheid, waar iedereen recht op heeft. Deze uitkering is erg laag en ligt op het bijstandsniveau. Elke Nederlander bouwt jaarlijks 2% AOW op, zodat men na 50 jaar werken aanspraak maakt op 100% van de uitkering.

  Werk je dus vanaf je 17e tot 67e, dan heb je volgens de overheid voldoende bijgedragen voor een AOW-uitkering. Deze uitkering is niet heel hoog, maar voldoende om van te kunnen leven. De dagelijkse boodschappen kun je betalen, maar een dure vakantie zit er dan niet in.

  Wat kost het opbouwen van pensioen?

  Het opbouwen van pensioen kost relatief veel geld. Het betalen van pensioenpremie is duur, maar geeft je veel zekerheid voor je oude dag. In sommige branches is het mogelijk om je als ondernemer of zzp'er aan te sluiten bij een collectief pensioenfonds voor een bedrijfstak of beroep.

  Hoeveel pensioen heb je opgebouwd?

  Hoeveel pensioen je hebt opgebouwd staat op de website mijnpensioenoverzicht.nl (https://www.mijnpensioenoverzicht.nl). Dit is een overkoepelende website waar bijna alle pensioenfondsen bij zijn aangesloten.

  Door in te loggen met je DigiD kun je in één oogopslag zien wat je AOW is en hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd. Ook maakt de website een schatting van het pensioen dat je zult ontvangen vanaf pensioendatum.

  Als je zelfstandig pensioen opbouwt, bijvoorbeeld middels een alternatief, dan staat dit pensioen niet op de website.

  Hoeveel pensioen moet je opbouwen?

  Hoeveel pensioen je moet opbouwen is afhankelijk van je huidige en toekomstige uitgavenpatroon en levensstandaard. Wil je het tijdens je pensioen rustiger aan doen of wil je juist leuke dingen gaan doen waar je eerder niet aan toe kwam?

  Je huidige uitgavenpatroon is de basis voor de hoogte van het pensioen later. Ben je nu veel luxe gewend, dan wil je daar waarschijnlijk niet op achteruit gaan. Betaal je nu bijvoorbeeld het schoolgeld en andere uitgaven van je kinderen, dan vallen deze later juist weg als ze zelf voldoende verdienen, en kun je met minder af.

  Ook je eigen uitgavenpatroon tijdens je pensioendagen is van belang. Leef je er nu uitbundig op los, maar wil je later gerust wat rustiger leven en minder uitgeven, dan kun je met iets minder pensioen af. Wil je juist een vakantiehuisje kopen of de wereld rondreizen, dan moet je pensioen hoger liggen dan je huidige inkomen.

  Is het opbouwen van pensioen verplicht als ondernemer?

  Het opbouwen van pensioen als ondernemer is in sommige gevallen verplicht. Er zijn beroepen en bedrijfstakken waar je je verplicht moet aansluiten bij een beroepspensioenfonds of bedrijfstakpensioenfonds (bpf).

  Is er voor jou als startende ondernemer geen verplichting om deel te nemen aan een pensioenfonds, dan kan je je vrijwillig aansluiten bij een algemeen pensioenfonds (apf).

  Wat is een pensioenfonds?

  Een pensioenfonds is een instelling die het pensioen uitvoert volgens een pensioenovereenkomst die door werkgevers en werknemers is afgesproken.

  Een pensioenfonds int de pensioenpremie en keert de pensioenuitkering uit. Verder houdt een pensioenfonds een administratie bij en beheert het per individu het pensioen.

  Om te zijner tijd voldoende te kunnen uitkeren, probeert het pensioenfonds de ingelegde premies optimaal te investeren. Veel pensioenfondsen beleggen hun vermogen, zodat ze meer kunnen uitkering dan je ingelegd hebt.

  Alle pensioenfondsen staan in een register van pensioenfondsen van De Nederlandse Bank (https://www.dnb.nl/openbaar-register/register-van-pensioenfondsen/).

  Beroepspensioenfonds

  Een beroepspensioenfonds is een pensioenfonds waaraan alle zelfstandigen die hetzelfde beroep uitoefenen deelnemen. Voor startende ondernemers in de gezondheidszorg is deelname meestal verplicht.

  In het overzicht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) staat een lijst met beroepen die zich verplicht moeten aansluiten bij een beroepspensioenfonds (https://www.uitvoeringarbeidsvoorwaardenwetgeving.nl/mozard/!suite16.scherm1168?mGmr=213). Voorbeelden zijn:

  • Apothekers
  • Dierenartsen
  • Fysiotherapeuten
  • Huisartsen
  • Verloskundigen

  Bedrijfstakpensioenfonds

  Een bedrijfstakpensioenfonds is een pensioenfonds waaraan alle werkgevers uit dezelfde bedrijfstak deelnemen. Hieronder vallen ook eenmanszaken en zzp'ers. Als startende ondernemer in de bouw ben je bijvoorbeeld verplicht om deel te nemen aan een pensioenfonds.

  In het overzicht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) staat een lijst met beroepen die zich verplicht moeten aansluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds (https://www.uitvoeringarbeidsvoorwaardenwetgeving.nl/mozard/!suite16.scherm1168?mGmr=212). Voorbeelden zijn:

  • Architecten
  • Bakkers
  • Beroepsvervoer over de weg
  • Beveiligers
  • Bouwnijverheid
  • Detailhandel
  • Horeca en catering
  • Kappers
  • Metaal en techniek
  • Notarissen
  • Schilders
  • Schoonmakers en glazenwassers
  • Slagers

  Veel gestelde vragen over Pensioen bij het starten van een eigen bedrijf (FAQ)

  Wat is pensioen voor ondernemers?

  Pensioen is een uitkering vanaf het moment dat je stopt met je eigen bedrijf.

  Is het opbouwen van pensioen verplicht als ondernemer?

  Het opbouwen van pensioen als ondernemer is in sommige gevallen verplicht, afhankelijk van je beroep of bedrijfstak.

  Ontvang je als eigenaar van een bedrijf ook AOW?

  Ja, iedere Nederlander heeft recht op een AOW-uitkering.

  Hoeveel pensioen moet je opbouwen?

  Hoeveel pensioen je moet opbouwen is afhankelijk van je huidige en toekomstige uitgavenpatroon en levensstandaard.

  Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Pensioen bij het starten van een eigen bedrijf'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Regel zelf je pensioen bij het starten van een eigen bedrijf. Een pensioenvoorziening is aanvullend inkomen na het stoppen met werken, naast de AOW.


  Over de auteur van 'Pensioen bij het starten van een eigen bedrijf'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.