Gratis Snelstart

Subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Er zijn speciaal voor startende ondernemers wettelijke rechten in de vorm van subsidies. Een aantal subsidies ondersteunen je als je vanuit een werkloze situatie voor jezelf wilt beginnen, zoals vanuit de WW of arbeidsongeschiktheid. Ook zijn er subsidies voor het ontwikkelen van nieuwe producten, die bijvoorbeeld erg milieuvriendelijk zijn.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

    Het starten van een onderneming wordt door subsidies en regelingen een stukje eenvoudiger gemaakt. De opstartkosten kan je hiermee namelijk betalen, zodat de eerste drempel voor het beginnen van een eigen bedrijf al deels weggenomen is.

    De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, https://www.rvo.nl/subsidies-financiering) biedt meer dan 100 subsidies en financieringen aan voor (startende) ondernemers. De onderwerpen waarvoor je subsidies kunt krijgen zijn eindeloos, bijvoorbeeld voor

    • Klimaat & energie
    • Gezondheid, zorg & welzijn
    • Landbouw
    • Ondernemen & bedrijfsvoering
    • Bouwen & wonen
    • Innovatie en onderzoek & ontwikkeling

    Subsidie voor een bedrijf starten vanuit de bijstand

    De overheid stelt een subsidie beschikbaar voor het starten van een bedrijf vanuit de bijstand. Op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ) kan je recht hebben op een aanvullend inkomen of startkapitaal.

    Voor de BBZ-uitkering moet je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteden. Uiteraard moet je inkomen onder het bijstandsniveau liggen, waarbij ook het inkomen van je partner meetelt.

    Startende ondernemers kunnen een lening aanvragen voor hun onderneming, die op den duur omgezet kan worden in een gift. Ook kun je de eerste drie jaar een aanvulling op je bijstandsinkomen ontvangen.

    Subsidie voor een bedrijf starten vanuit de arbeidsongeschiktheid

    Wil je een bedrijf starten vanuit de arbeidsongeschiktheid, dan biedt de overheid een subsidie aan. Hierbij valt te denken aan een starterskrediet, inkomensaanvulling of vergoedingen voor hulp.

    Bij het UWV kun je subsidies vanuit arbeidsongeschiktheid aanvragen. Je komt alleen in aanmerking als je al een uitkering ontvangt, en je naar verwachting minimaal een jaar arbeidsongeschikt blijft.

    Subsidie voor een bedrijf starten vanuit de WW

    Vanuit de WW is het mogelijk om een eigen bedrijf te starten met subsidie. Met een goed ondernemingsplan kun je je WW-uitkering houden, terwijl je begint aan een nieuwe kans. Ook dit regel je bij het UWV (https://www.uwv.nl/particulieren/eigen-bedrijf-starten/starten-vanuit-ww-uitkering/index.aspx).

    MKB-krediet of microkrediet voor het starten van een bedrijf

    Speciaal voor het starten van een bedrijf heeft de overheid de mogelijkheid tot een MKB-krediet in het leven geroepen. Dit is een lening van €50.000 tot €250.000 met rente en aflossing. Een kleinere lening is ook mogelijk, namelijk het microkrediet.

    Borgstelling door de overheid voor het aanvragen van krediet

    Heb je bij het starten van een eigen bedrijf nog te weinig zekerheden, en wil de bank je daarom minder financiering verstrekken? De overheid komt je dan tegemoet met de borgstelling MKB-kredieten (BMKB).

    De borgstelling kan je pas na drie jaar aanvragen, omdat de overheid dan aardig kan inschatten wat de zekerheden zijn. Met de overheid als borg, kan je bij de bank meestal meer lenen.

    Innovatiekrediet voor een nieuw proces, product of dienst

    Als startende ondernemer kan je innovatiekrediet krijgen voor de ontwikkeling van een nieuw proces, product of dienst. Met dit innovatiekrediet stimuleert de overheid nieuwe en veelbelovende ideeën.

    Een aantal starters heeft een gloednieuw idee, maar vanwege de risico's komt er geen geld beschikbaar vanuit een bank. Om deze ideeën toch een kans te geven, helpt de overheid met het innovatiekrediet.

    Belastingvoordeel voor research & development

    De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) helpt ondernemers bij het uitvoeren van onderzoek en ontwikkeling of bij een technisch-wetenschappelijk onderzoek.

    Met de WBSO kan je de kosten voor research & development verminderen, zodat je onderzoek meer kans van slagen heeft. De WBSO is een belastingregeling voor minder loonbelasting of inkomstenbelasting.

    Voorwaarden voor dit belastingvoordeel is dat je zelf het proces, product of dienst moet ontwikkelen, en dat het nog niet klaar is. Startende ondernemers in de inkomstenbelasting (eenmanszaak, zzp'er) moeten minimaal 500 uur per jaar aan ontwikkeling besteden. In een besloten vennootschap betaal je minder loonheffing over de aan onderzoek bestede uren.

    Belastingvoordeel voor energie-investeringen

    De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een belastingvoordeel voor investeringen in energiezuinige middelen. Hiermee bevordert de overheid de investeringen voor minder CO2-uitstoot en gebruik van duurzame energie.

    Met de EIA kan je bijna de helft van de investering van je winst aftrekken, waardoor je minder belasting betaald. Uiteraard zorgt een energiezuinig bedrijfsmiddel ook voor lagere energiekosten.

    Startersaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling voor het starten van een eigen bedrijf

    De overheid biedt ook belastingvoordelen voor het starten van een eigen bedrijf, zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Hiermee wil de overheid het ondernemerschap stimuleren.

    De zelfstandigenaftrek is een bedrag dat je in mindering op je winst mag brengen, voordat je daarover belasting berekend. Hierdoor wordt het belastingbedrag lager. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek in de eerste drie jaar van je bedrijf.

    De MKB-winstvrijstelling is een percentage van je winst waarover je geen belasting hoeft te betalen.

    Veel gestelde vragen over Subsidies en regelingen voor startende ondernemers (FAQ)

    Zijn er subsidies voor het starten van een eigen bedrijf?

    Ja, er zijn subsidies voor het starten van een eigen bedrijf vanuit de bijstand, arbeidsongeschiktheid en de WW.

    Welke mogelijkheden biedt de overheid om een eigen bedrijf te starten?

    De overheid biedt de volgende mogelijkheden aan om een eigen bedrijf te starten: MKB- en microkrediet, borgstelling, innovatiekrediet, belastingvoordeel, en diverse aftrekposten.

    Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

    Deel 'Subsidies en regelingen voor startende ondernemers'

    Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

    Subsidies en regelingen voor startende ondernemers stimuleren het ondernemerschap vanuit de overheid. Ook zijn er belastingvoordelen bij een eigen bedrijf.


    Over de auteur van 'Subsidies en regelingen voor startende ondernemers'

    Patrick (auteur en webmaster)

    Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

    Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.