EnergieDirect.nl

Zakelijke bankrekening openen voor je eigen bedrijf

Een zakelijke rekening is een bankrekening waarop je zakelijke transacties van je bedrijf kunt laten verlopen. Door een zakelijk bankrekening te openen houd je de transacties gescheiden van je privéuitgaven. Een zakelijke bankrekening openen is niet verplicht, maar wel aan te bevelen. Het scheiden van de financiën van je privé en je bedrijf heeft veel voordelen.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

    Wat heb je nodig voor een zakelijke bankrekening?

    Voor het openen van een zakelijke bankrekening in een inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht. Zonder een KvK-inschrijving heb je geen onderneming en kun je geen rekening op de naam van je bedrijf openen.

    Verder moet je woonachtig in Nederland en meerderjarig zijn. Minderjarigen kunnen wel een bedrijfsrekening openen met toestemming van hun ouders/voogd.

    Boekhouden wordt eenvoudiger met een zakelijke bankrekening

    Op een zakelijke bankrekening laat je alle zakelijke transacties uitvoeren, terwijl je al je privéuitgaven via je privébankrekening blijft doen. Door het scheiden van zakelijke en privétransacties, wordt het boekhouden een stuk eenvoudiger.

    Sommige ondernemers openen een tweede privérekeningen voor de zakelijke transacties. Op deze manier wordt privé en zakelijk gescheiden. Toch is het bij veel banken niet toegestaan om zakelijke transacties op een privérekening te doen. Via een steekproef gaat men na of de algemene voorwaarden niet worden geschonden.

    Waar moet je aan denken bij het openen van een zakelijke bankrekening?

    Denk bij het openen van een zakelijke bankrekening aan de volgende zaken:

    • Mogelijkheid tot online bankieren
    • Beschikbaarheid van een app
    • Eén of meerdere pinpassen
    • Creditcards voor buitenlandse aankopen
    • Kosten van zakelijke transacties
    • Vaste kosten per maand
    • Rente op een zakelijke lening
    • Koppeling met het boekhoudpakket

    Het berekenen van belastingen gaat sneller met een zakelijke bankrekening

    Je hoeft bijvoorbeeld geen splitsing in je administratie aan te brengen voor privé- en zakelijke uitgaven, want alles op de zakelijke bankrekening is voor je onderneming. Hierdoor gaat ook het berekenen van de belastingen een stuk sneller.

    Bedrijf sturen op je banksaldo

    Veel starters sturen in het begin namelijk op hun banksaldo. Hoe meer geld er binnenkomt, hoe beter. En als het saldo positief is en steeds positiever wordt, zullen de zaken wel goed gaan. Dit inzicht is alleen te verkrijgen door enkel zakelijke transacties op je bankrekening te hebben.

    Privacy wordt beter beschermd met een zakelijke bankrekening

    Je privacy wordt beter beschermd met een zakelijke bankrekening. Bij een belastingcontrole vraagt de Belastingdienst de bankrekeningen op waarop je zakendoet. Als hierop ook privéuitgaven staan, ziet de Belastingdienst die ook.

    Verder wil je boekhouder of accountant ook je bankafschriften zien, en ook in dat geval wil je geen privéuitgaven tonen. Tot slot kan het ook voor komen dat je een werknemer of medeondernemer mee wilt laten kijken, zonder dat hij/zij je privézaken ziet.

    Samenwerken en bevoegdheden met een zakelijke rekening

    Werk je samen met anderen, die ook betalingen willen verrichten? Dan kun je met een zakelijke rekening meerdere personen toegang geven. Het is daarbij mogelijk om bepaalde personen slechts toegang tot een beperkt aantal opties te geven, bijvoorbeeld alleen het inzien en niet het betalen.

    Verder is het mogelijk om voor grote betalingen in te stellen dat meerdere personen de overboeking moeten goedkeuren. In een vennootschap onder firma (vof) zijn er bijvoorbeeld minstens twee ondernemers die elkaar zouden moeten controleren. Via de bank kun je bevoegdheden afspreken voor overboekingen vanaf een bepaald bedrag.

    Een zakelijke bankrekening is professioneel

    Een zakelijke bankrekening is professioneler dan het gebruik van een privérekening. Klanten en leveranciers krijgen te maken met het overmaken van geld naar en van je rekening, en zien dus de naam van jou of jouw bedrijf op hun afschrift.

    Een zakelijke bankrekening heeft de tenaamstelling van jouw bedrijf, waardoor het duidelijker is met wie men zakendoet. Bij het controleren van het IBAN met de naam, zien klanten de bedrijfsnaam in plaats van je officiële privénamen.

    Zakelijke bankrekening en spaarrekening is niet verplicht

    Als startende ondernemer ben je helemaal vrij om een zakelijke rekening te openen bij een andere bank dan waar je privé bij zit. Elke bank heeft namelijk zijn eigen voorwaarden, en soms kan het verstandiger zijn om je bedrijf te verbinden aan een andere bankinstelling. Een spaarrekening is evenmin verplicht voor eenmanszaken en vof's.

    Een besloten vennootschap (bv) is een zelfstandige rechtspersoon en staat los van jou als privépersoon. Wanneer je dus start in de vorm van een bv, dan moet je ook een bankrekening openen op naam van je bedrijf.

    Wil je dat klanten je via iDeal gaan betalen? Dan ontkom je niet aan een zakelijke rekening op naam van een bedrijf dat bij de KvK geregistreerd staat. Deze verplichting voorkomt veel fraude door zogenaamde bedrijven.

    Bankrekening koppelen aan boekhoudprogramma

    Door het koppelen van een zakelijke bankrekening aan het boekhoudprogramma worden alle transacties automatisch geïmporteerd in je administratie. Dit scheelt enorm veel handmatig overtypen van bankafschriften.

    Ook is het mogelijk om via een automatische bankkoppeling betalingen te doen vanuit je boekhoudprogramma. Je genereert dan een lijst met facturen die op korte termijn betaald moeten worden en upload het betaalbestand naar de betaalomgeving.

    Het koppelen van een (tweede) privérekening aan een boekhoudprogramma is vaak lastiger dan het aansluiten van een zakelijke bankrekening.

    De kosten van een zakelijke bankrekening

    Een zakelijke bankrekening kost vaak iets meer dan een particuliere rekening. De vaste kosten zijn ongeveer €10 per maand en bij de meeste banken betaal je ook een paar cent per transactie.

    Als startende ondernemer heb je nog niet veel transacties en zullen de bankkosten dan ook laag zijn. Soms zijn er voor starters zelfs alleen kosten per transactie en geen vast bedrag per maand.

    Ook bieden veel banken een gratis proefperiode aan voor het eerste half jaar of het eerste jaar. Hierdoor kun je als starter wennen aan de mogelijkheden van een zakelijke rekening, zonder dat het veel geld kost. Dit geld kun je in de beginperiode beter investeren in je eigen bedrijf.

    Veel gestelde vragen over Zakelijke bankrekening openen voor je eigen bedrijf (FAQ)

    Wat is een zakelijk bankrekening?

    Een zakelijke rekening is een bankrekening waarop je zakelijke transacties van je bedrijf kunt laten verlopen.

    Is een zakelijk bankrekening verplicht voor een eigen bedrijf?

    Nee, een zakelijke bankrekening is niet verplicht voor een eigen bedrijf, maar wel aan te bevelen.

    Wat kost een zakelijke bankrekening?

    Een zakelijke bankrekening kost rond de 10 euro per maand + een paar cent per transactie.

    Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

    Deel 'Zakelijke bankrekening openen voor je eigen bedrijf'

    Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

    Open een zakelijke rekening voor de start van je bedrijf. Dit is een bankrekening waarop alle zakelijke transacties in en uit gaan. Waarop moet je letten?


    Over de auteur van 'Zakelijke bankrekening openen voor je eigen bedrijf'

    Patrick (auteur en webmaster)

    Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

    Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.