Een boekhoudprogramma kiezen of in Excel bijhouden

Een boekhoudprogramma kiezen helpt je om je administratie op een eenvoudige manier digitaal vast te leggen. De meeste online boekhoudprogramma's zijn erg gebruiksvriendelijk en juist ingericht op ondernemers met minder verstand van financiën.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Een boekhoudprogramma is niet verplicht

  Het is niet verplicht om een boekhoudprogramma te kiezen. Je kan ook beslissen om de eerste uitgaven en inkomsten in Excel of op papier bij te houden, om op een later moment over te stappen naar een boekhoudprogramma. Nadeel van boekhouden in Excel of op papier is de grote bewerkelijkheid en kans op fouten.

  De top 5 beste boekhoudprogramma's hebben we voor je op een rij gezet. De verschillende mogelijkheden kan je eenvoudig vergelijken, zodat je een goede keuze kunt maken.

  Een administratie in Excel bijhouden

  Veel startende ondernemers geven niet direct prioriteit aan het kiezen van een boekhoudprogramma. Een kleine administratie is prima in Excel bij te houden, waarbij je ook de verkoopfacturen in Excel of Word opmaakt. In Excel kun je eenvoudig de verkopen, inkopen, uren- en kilometeradministratie, resultatenrekening en het grootboek bijhouden.

  Het is echter lastiger om een balans in een spreadsheet op te stellen. Het bijhouden van een activa-administratie en het berekenen van de afschrijvingen wordt al een stuk lastiger in Excel, evenals het bijhouden van de aflossingen op een lening. Een boekhoudprogramma rekent veel dingen automatisch voor je uit, waarmee je veel tijd kunt besparen.

  Kies een boekhoudprogramma in overleg met je boekhouder of accountant

  Het kiezen van een boekhoudprogramma bij het starten van je onderneming kun je in overleg met je boekhouder of accountant doen. Zij weten welke eisen jij moet stellen aan boekhoudsoftware, zodat deze volledig is afgestemd op jouw bedrijf. Je kan ervoor kiezen om zelf de boekhouding online bij te houden, en vervolgens te laten checken door een externe boekhouder of accountant.

  Welke opties heeft een boekhoudprogramma?

  Kies voor je onderneming een boekhoudprogramma waarmee je facturen kunt versturen, inkoopfacturen kunt scannen en opslaan, en een automatische koppeling met je bankrekening kunt leggen. Dergelijke software kan jou als startende ondernemer veel werk uit handen nemen, doordat veel zaken geautomatiseerd zijn.

  Opties van een boekhoudprogramma:

  • Debiteurenadministratie
  • Crediteurenadministratie
  • Voorraadadministratie
  • Activa-administratie (investeringen)
  • Salaris- en personeelsadministratie
  • Verkoopfacturen versturen
  • Btw-aangifte versturen
  • Kilometeradministratie / rittenregistratie
  • Urenregistratie
  • Balans en resultatenrekening
  • Automatische koppeling met de bank
  • Buitenlandse valuta
  • Mobiele app
  • Back-ups
  • Online in de cloud

  Boekhoudsoftware heeft meerdere standaard rapporten beschikbaar, waarmee je begrijpbare overzichten kunt genereren. Hierdoor hoef je niet zelf in Excel of PowerPoint tabellen en grafieken te maken, maar toon je een mooi overzicht met een enkele muisklik op je scherm.

  De kosten van een boekhoudprogramma

  De kosten van een boekhoudprogramma verschillen behoorlijk per pakket. Over het algemeen geldt: hoe minder opties, hoe goedkoper. Bij eBoekhouden betaal je de eerste 15 maanden geen kosten en daarna nog geen €8 per maand. De duurste variant van Exact Online kost maar liefst €99 per maand, om het verschil maar eens aan te geven.

  Er is veel verschil is prijs bij het kiezen van een boekhoudprogramma. Ook heeft elke programma meerdere opties, waar je al dan niet gebruik van zult gaan maken. De goedkoopste pakketten bieden voldoende mogelijkheden voor een beginnende boekhouding, zoals een grootboek, balans, resultatenrekening, facturatie, debiteuren- en crediteurenadministratie.

  Wil je graag de investeringen of de voorraad in je administratie bijhouden, dan zijn er vaak aanvullende modules beschikbaar. Een salarisadministratie is redelijk complex, maar ook daar is software voor aanwezig. Verder behoren een uren- en rittenregistratie tot de mogelijkheden.

  Veel gestelde vragen over Een boekhoudprogramma kiezen of in Excel bijhouden (FAQ)

  Is een boekhoudprogramma verplicht bij een eigen bedrijf?

  Nee, het is niet verplicht om bij een eigen bedrijf een boekhoudprogramma te kiezen.

  Is boekhouden in Excel mogelijk?

  Boekhouden in Excel is wel degelijk mogelijk, maar een goedkoop online boekhoudprogramma is vele malen eenvoudiger.

  Wat kost een boekhoudprogramma?

  De kosten van een boekhoudprogramma zijn afhankelijk van het aantal opties en varieert van een tientje tot enkele honderden euro's per maand.

  Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Een boekhoudprogramma kiezen of in Excel bijhouden'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Boekhoudprogramma kiezen helpt om de administratie eenvoudig digitaal vast te leggen. Waarop moet je letten bij het kiezen van een boekhoudprogramma?


  Over de auteur van 'Een boekhoudprogramma kiezen of in Excel bijhouden'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.