Gratis Snelstart

Beroepseisen, voorschriften en diploma's bij eigen bedrijf

Welke diploma's en cursussen heb jij nodig om een eigen bedrijf te mogen starten? Voor het starten van een eigen bedrijf hoef je geen diploma's of veel geld te hebben. Een inschrijving van een bv bij de KvK is voldoende om je directeur te mogen noemen. Toch zijn er beroepen waar een diploma verplicht is. Je kan bijvoorbeeld wel een transportbedrijf opstarten, maar zonder rijbewijs mag je geen vrachtwagen besturen.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Beroepen die invloed hebben op het persoonlijke leven van mensen, zijn meestal verbonden aan eisen en voorschriften. Voor beschermde beroepen gelden hoge eisen om de kwaliteit van het vak te waarborgen.

  Specifieke beroepseisen gelden met name voor beroepen die impact hebben op de gezondheid van mensen, zoals artsen en apothekers. Andere beroepen die grote invloed hebben op de financiën van particulieren en bedrijven vallen veelal ook onder de beroepseisen, zoals rechters en accountants.

  Er gelden geen specifieke beroepseisen voor niet-beschermde beroepen. Om een onderneming te kunnen starten, hoef je geen diploma's te hebben. Dit betekent dat je jezelf directeur van jouw bv mag noemen, zonder een studie te hebben gevolgd.

  Wel wordt de kans op succes vergroot door de nodige opleidingen en cursussen te volgen. Ervaren vakmensen en specialisten trekken nu eenmaal meer klanten dan onopgeleide ondernemers. Het runnen van een eigen bedrijf is meer dan alleen het werk verrichten, want er moeten ook strategische beslissingen worden gemaakt. Een ondernemingsplan helpt je bij het in kaart brengen van jouw sterke en zwakke punten, zodat je eventueel kunt bijscholen.

  Wat is een beschermd beroep?

  Een beschermd beroep is een beroep waarbij eisen worden gesteld aan de kwaliteit, zoals opleiding en ervaring.

  Er is zelfs een Europese database met beschermde beroepen, namelijk https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/regprof/index.cfm. In deze database kan je per land zoeken of je beroep beschermd is. Komt je beroep niet voor in de database, dan gelden er geen speciale toelatingseisen.

  Inschrijven bij een beroepsorganisatie of brancheorganisatie

  Komt je beroep wel voor in de database, dan moet je je aanmelden bij een beroepsorganisatie, brancheorganisatie of inschrijven in een register. In de database staan de contactgegevens van de betreffende organisatie of autoriteit. Zij zullen je aangeven waaraan je moet voldoen en welke documenten je moet kunnen overleggen.

  Dit zijn voorbeelden van beroepen waarvoor beroepseisen gelden:

  • Arts
  • Dierenarts
  • Verplegers
  • Verloskundigen
  • Tandartsen
  • Apothekers
  • Makelaar
  • Architect
  • Fysiotherapeut
  • Accountant
  • Rechter

  Niet iedereen mag zich accountant of rechter noemen, want deze titels zijn vastgelegd in een beroepsregister. Door lid te worden van een beroepsorganisatie behoor je tot de groep vaklieden met dezelfde kennis en ervaring. Een beroepsorganisatie waarborgt de kwaliteit van haar leden.

  Ook kun je bij een beroeps- of brancheorganisatie terecht voor vragen en het delen van ervaringen. Andere leden kennen de markt misschien beter en hebben tips specifiek voor jouw vakgebied. Online heeft men vaak een forum waar je vragen kunt stellen over je startende onderneming. Offline zijn er meestal workshops en voorlichten waar je kennis kunt opdoen.

  Diploma's voor bepaalde beroepen

  Diploma's zijn verplicht in bepaalde beroepen. Met een diploma toon je aan dat je een specialistische opleiding met succes hebt voltooid. Dit betekent dat je voldoende kennis hebt om het beroep goed te kunnen uitoefenen.

  Voorgeschreven diploma's zijn dus een soort toelatingseis om het vak te mogen uitoefenen. Voor het ene beroep moet je een jarenlange opleiding volgen, terwijl voor het andere beroep een praktijkcursus voldoende is.

  Permanente educatie voor bepaalde beroepen

  Door permanente educatie houd je de kennis actueel. Jaarlijks moeten vakmensen met een beschermd beroep een aantal punten halen om hun titel te mogen behouden. Deze punten zijn te verdienen door het volgen van cursussen, voorlichtingen en bijeenkomsten die betrekking hebben op het betreffende vakgebied.

  Veel gestelde vragen over Beroepseisen, voorschriften en diploma's bij een eigen bedrijf (FAQ)

  Wat is een beschermd beroep?

  Een beschermd beroep is een beroep waarbij eisen worden gesteld aan de kwaliteit.

  Welke diploma's heb jij nodig om een eigen bedrijf te mogen starten?

  Voor het starten van een eigen bedrijf hoef je geen diploma's te hebben.

  Datum gepubliceerd: 10-08-2022 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'Beroepseisen, voorschriften en diploma's bij eigen bedrijf'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Bij een eigen bedrijf gelden beroepseisen, voorschriften en diploma's. Wat is een beschermd beroep? Hoe inschrijven bij een beroeps- of brancheorganisatie?


  Over de auteur van 'Beroepseisen, voorschriften en diploma's bij eigen bedrijf'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Alle informatie is gebaseerd op de kennis die ik heb verkregen uit een tweetal hbo- en een tweetal post hbo-studies. Daarnaast speelt de jarenlange ervaring bij een accountantskantoor en als financial controller in het bedrijfsleven een grote rol bij de link naar de praktijk.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet. Speciaal voor bezoekers van deze website heb ik de top 5 beste boekhoudprogramma's op een rij gezet en vergeleken.